Το Αρχείο Καβάφη στη Μόσχα

Το Αρχείο Καβάφη στη Μόσχα

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας διοργανώνοντας τέσσερις  εκδηλώσεις που αφορούν τόσο την ελληνική λογοτεχνία όσο και την επιρροή της κληρονομιάς του κοσμοπολίτη Αλεξανδρινού

Το Αρχείο Καβάφη στη Μόσχα
Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετέχει το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζοντας μερικές από τις κυριότερες δράσεις του Αρχείου, αλλά και οργανώνοντας ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αφορούν στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή.

Ο ελληνικός πολιτισμός με όχημα το βιβλίο έχει την τιμητική του στη φετινή Έκθεση, καθώς στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 έχουν προσκληθεί σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας, με το Αρχείο Καβάφη να αποτελεί έναν από αυτούς.

Έχοντας ως αποστολή αφενός τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του καβαφικού έργου και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καβάφη, και αφετέρου την προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση πλαισιώνει την ελληνική συμμετοχή στην 29η ΔΕΒ Μόσχας με μία σειρά ανοικτών συζητήσεων και ομιλιών.

Κλείσιμο
Πέρα από την οικουμενικότητα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αρχείου θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης ερωτήματα αρχειακής και πολιτιστικής διαχείρισης.

Η Έκθεση πραγματοποιείται στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, και την ευθύνη της διοργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αρχείου Καβάφη αναλυτικά:

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου (14.00-15.00)
«Γιατί η Ελλάδα Ι: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις»
Συμμετέχουν οι: Αριστείδης Μπαλτάς (Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού), Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού), Κώστας Γαβρόγλου (πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων)
Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου (αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης, επιστημονικός σύμβουλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση)
Οργάνωση εκδήλωσης: Ελληνικό 'Ιδρυμα Πολιτισμού / Αρχείο Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου (18.30-20.00)
«Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος»
Συμμετέχουν οι: Έλενα Πατάκη (εκδότρια, Εκδόσεις Πατάκη), Μικέλα Χαρτουλάρη (κριτικός λογοτεχνίας), Μαρία Τσαντσάνογλου (διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας)
Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου (αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης, επιστημονικός σύμβουλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση)
Οργάνωση εκδήλωσης: Αρχείο Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (14.00-15.00)
«Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν»
Συμμετέχουν οι: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (ποιήτρια), Θοδωρής Χιώτης (Ποιητής, project manager Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση), Γιάννης Παλαβός (συγγραφέας)
Οργάνωση εκδήλωσης: Αρχείο Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου (12.30-14.00)
«Καβάφης, ένας ποιητής του κόσμου»
Εκδήλωση με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων συγγραφέων και κριτικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης