Άμλετ: Από το Λονδίνο στο Μέγαρο

Άμλετ: Από το Λονδίνο στο Μέγαρο

Tο αριστούργημα του Σαίξπηρ όπως περίπου αυτό παρουσιαζόταν κατά την ελισαβετιανή περίοδο

Άμλετ: Από το Λονδίνο στο Μέγαρο
Άμλετ έχουμε δει πολλούς, αλλά αυτός ο «Άμλετ» είναι σίγουρα ξεχωριστός. Ο λόγος είναι απλός. Φέρει την υπογραφή του Shakespeare's Globe Theatre, του πλέον δραστήριου αγγλικού θεατρικού οργανισμού όσον αφορά τη δραματουργία του Σαίξπηρ. Στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας του, το Globe Theatre έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής στις 27 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσει τον «Άμλετ»… όπως παλιά.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η παράσταση “Globe to Globe Hamlet” επιχειρεί να παρουσιάσει το αριστούργημα του Σαίξπηρ όπως περίπου αυτό παρουσιαζόταν κατά την ελισαβετιανή περίοδο. Χρησιμοποιεί δηλαδή ένα πολύ απλό σκηνικό εμπνευσμένο από το παρελθόν, με τους ηθοποιούς να παίζουν το έργο όπως την εποχή εκείνη. Τη σκηνοθεσία της εν λόγω παράστασης υπογράφει ο Dominic Dromgoole, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Shakespeare's Globe Theatre.

Το σύγχρονο Globe Theatre είναι χτισμένο στις όχθες του Τάμεση στο Λονδίνο σύμφωνα με τα πρότυπα του παλιού θεάτρου. Το πρώτο Globe ιδρύθηκε το 1599 από την ίδια τη θεατρική εταιρεία του Σαίξπηρ, προκειμένου να παρουσιάζονται εκεί τα έργα του. Στις 29 Ιουνίου του 1613 το θέατρο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Έναν χρόνο αργότερα ξαναφτιάχτηκε στο ίδιο σημείο το δεύτερο Globe Theatre, το οποίο και έκλεισε οριστικά το 1642.

Το 1997 ιδρύθηκε λίγο πιο κάτω από το σημείο που ήταν το ιστορικό Globe το σύγχρονο Globe. Από τότε έχει φιλοξενήσει πολλές παραστάσεις σαιξπηρικών έργων με μεγάλη επιτυχία, επιδιώκοντας πάντα να διατηρεί την ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν τα έργα. Επειδή λοιπόν στις 23 Απριλίου του 2014 συμπληρώθηκαν 450 χρόνια από τη γέννηση του Σαίξπηρ, το Shakespeare's Globe Theatre ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία με τον «Άμλετ» του. Στην Αθήνα η παράσταση θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους, ενώ τα εισιτήρια ξεκινούν από τα 7 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 30 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης