Οι «άλλες» καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες

Οι «άλλες» καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες

27 -όχι ακριβώς χριστουγεννιάτικες- ταινίες που διαδραματίζονται σε εορταστικό φόντο

Οι «άλλες» καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρουσιάσει μια λίστα με τις Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Ταινίες. Το σκεπτικό ήταν να αξιολογήσουμε τις κυριολεκτικά Χριστουγεννιάτικες Ταινίες, δηλαδή όσες περιλαμβάνουν τον Άγιο Βασίλη, τα Ξωτικά, τη Γέννηση, ακόμα και το «Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα».

Ήταν παραπάνω από αναμενόμενο πως περιμέναμε σχόλια για ταινίες που λείπουν από τη λίστα. Απλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις Χριστουγεννιάτικες Ταινίες και τις Ταινίες που απλά διαδραματίζονται σε Χριστουγεννιάτικη Περίοδο. Οι λίστες που θα ακολουθήσουν λοιπόν δεν είναι αξιολογικές, ούτε αποτελούνται μόνο από καλές ταινίες, ενώ περιλαμβάνουν διάφορα είδη κινηματογράφου. Αυτή τη φορά, θα ασχοληθούμε με κωμωδίες, ρομαντικές κομεντί και δράματα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει σχετική λίστα με ταινίες δράσης και τρόμου. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε ή να ξαναθυμηθούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που, είτε έρχονται εύκολα στο μυαλό, είτε αξίζει να ανακαλύψουμε...


Κλείσιμο

Κωμωδίες

Home Alone (1990)
Ναι, είναι μια από τις πρώτες ταινίες που συνδυάζουμε μεγαλώνοντας με τα Χριστούγεννα, και ναι, την έχουμε δει όλοι άπειρες φορές! Η οικογένεια McCallister φεύγει για διακοπές και ξεχνάει τον Kevin στο σπίτι, ο οποίος περνάει τέλεια μόνος του, ειδικά όταν σκάσουν μύτη και δυο ληστές στη γειτονιά.

Home Alone 2: Lost In New York (1992)
Ναι, η ίδια οικογένεια καταφέρνει να χάσει ξανά το παιδί της στη Νέα Υόρκη, όπου για ακόμη μια φορά το διασκεδάζει αφάνταστα. Στο τέλος συναντά τη μητέρα του κάτω από Χριστουγεννιάτικο δένδρο του Rockefeller Center.

National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)
Ήδη cult κωμωδία με τον Chevy Chase να προσπαθεί να διοργανώσει την ιδανική γιορτή και όλα να πάνε στραβά... Αποκορύφωμα η εκτόξευση του εορταστικού στολισμού μετά από μια έκρηξη!

Jingle All The Way (1996)
Ο Arnold Schwarzenegger έχει αμελήσει να αγοράσει ένα παιχνίδι Turbo Man για τον γιο του και την τελευταία μέρα συμβαίνουν απίθανες καταστάσεις καθώς προσπαθεί με κάθε μέσο να εξασφαλίσει ένα από τα εξαντλημένα παιχνίδια.

Christmas With The Kranks (2004)
Ο Tim Allen και η Jamie Lee Curtis μαθαίνουν πως έρχεται απρόσμενα η κόρη τους και πρέπει βεβιασμένα να ακυρώσουν το ταξίδι τους και να προετοιμαστούν για τις γιορτές. Παρεξηγημένη οικογενειακή ταινία, για τις άγιες μέρες που οφείλεις να δίνεις και να σκέφτεσαι τους ανθρώπους γύρω σου.

Deck The Halls (2006)
Χαζοκωμωδία με τους γείτονες Danny DeVito και Matthew Broderick να τσακώνονται και να υπερ-στολίζουν τα σπίτια τους ώστε να φαίνονται από το διάστημα.

Four Christmases (2008)
Ένα ζευγάρι (Reese Witherspoon και Vince Vaughn) τα βρίσκει δύσκολα προσπαθώντας να επισκεφθεί σε μια μέρα τους τέσσερις χωρισμένους γονείς του. Bonus η απίστευτη ελληνική απόδοση του τίτλου: Χριστούγεννα Στα Τέσσερα!!!

The Ref (1994)
Παραμονή Χριστουγέννων και η ληστεία στραβώνει για τον διαρρήκτη Denis Leary που αναγκάζεται να κρατήσει ομήρους το ζευγάρι των Kevin Spacey και Judy Davis που χρειάζονται το λιγότερο ψυχοθεραπευτή - σύμβουλο γάμου. Ξεκαρδιστικό!

Mixed Nuts (1994)
H Nora Ephron γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία που διαδραματίζεται σε ένα hotline κέντρο που διαχειρίζεται κρίσεις και που περνάει μια τρελή περίοδο κατά την διάρκεια των εορτών. Μίξη κωμωδίας με δραματικά στοιχεία και ταίριασμα αταίριαστων χαρακτήρων.

Trading Places (1983)
Κλασική πλέον και πολυπροβαλλόμενη ταινία όπου δυο εκατομμυριούχοι μετά από ένα στοίχημα καταφέρνουν να αλλάξουν τις θέσεις και ζωές δυο ανθρώπων: του snob επενδυτή Dan Aykroyd και του απατεωνίσκου άστεγου Eddie Murphy. Διότι τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που πρέπει να θυμόμαστε όσους δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εμείς...

Trapped in Paradise (1994)
Τρία αδέλφια (Nicolas Cage, Jon Lovitz, Dana Carvey) σχεδιάζουν να «χτυπήσουν» μια τράπεζα παραμονή Χριστουγέννων, αλλά οι κάτοικοι της μικρής πόλης έχουν άλλη γνώμη, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Επί μέρους αστείο και watchable.

Surviving Christmas (2004)
Ο Ben Affleck υποδύεται ένα κακομαθημένο και μόνο πλουσιόπαιδο που επιστρέφει στο πατρικό του που κατοικείται από άλλη οικογένεια και τη «νοικιάζει» στην προσπάθεια να νιώσει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Χαριτωμένο, αλλά ως εκεί.

A Very Harold & Kumar 3D Christmas (2011)
Η τρίτη συνέχεια του αγαπημένου μας καμένου δίδυμου διαδραματίζεται Χριστουγεννιάτικη περίοδο με τον Kumar να καταστρέφει το δένδρο του πατέρα του Harold, και στη συνέχεια να προσπαθούν να βρουν ένα τέλειο για να το αντικαταστήσουν, με τα αναμενόμενα ευτράπελα.




Ρομαντικές Κομεντί

The Holiday (2006)
Δυο γυναίκες από το Λονδίνο και το Λος Άντζελες ανταλλάσσουν σπίτια για τις γιορτές και ερωτεύονται άτομα που γνωρίζουν εκεί. Cheesy αλλά χαριτωμένο αρχετυπικό δείγμα με τις Kate Winslet και Cameron Diaz.

Bridget Jones's Diary (2001)
Η ομώνυμη ηρωίδα με όλα τα θέματα της αποφασίζει να καταγράψει τις προσπάθειες της για ανεύρεση άνδρα. Όταν γνωρίζει έναν υποψήφιο τέλειο σύζυγο αυτός φορά ένα κιτς χριστουγεννιάτικο πουλόβερ. Θα είναι άραγε αυτός ο «ένας»;

While You Were Sleeping (1995)
Ανήμερα Χριστουγέννων η Sandra Bullock σώζει έναν άνδρα που της αρέσει, στην πορεία, και ενώ αυτός βρίσκεται σε κώμα, πείθει την οικογένεια του πως είναι αρραβωνιαστικιά του και εντέλει ερωτεύεται τον αδελφό του! Είναι μια γλυκιά ιστορία και η χημεία των ηθοποιών λειτουργεί σωστά.



Δραματικές

Edward Scissorhands (1990)
Το πολυαγαπημένο παραμύθι του Tim Burton παρουσιάζει τα Χριστούγεννα ως αιτία χαράς και λύπης για τον Edward καθώς η θετή του οικογένεια περιθωριοποιείται από την κοινότητα. Αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή με το γλυπτό από πάγο και την Winona Ryder να χορεύει τριγύρω στο χιόνι;..

Un Conte De Noël (2008)
Δυσλειτουργική γαλλική οικογένεια μαζεύεται για τις γιορτές και μαθαίνει πως ένα μέλος της χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι μάσκες πέφτουν, οι συζητήσεις ξεφεύγουν και πολλοί από μας θα φέρουμε στο νου άβολες και περίεργες οικογενειακές μαζώξεις...

Kiss Kiss Bang Bang (2005)
Σε αυτή την παραγνωρισμένη και ιδιαίτερη ταινία τρεις ετερόκλητοι χαρακτήρες συνδυάζονται για να εξιχνιάσουν ένα μυστήριο. Δράμα με καυστικό χιούμορ και τρομερές ερμηνείες από Robert Downey Jr και Val Kilmer, καθώς και ευκαιρία να δεις την Michelle Monaghan με στολή Άι-Βασίλη...

The Family Man (2000)
Ο Nicolas Cage έχει την ευκαιρία να δει πως θα ήταν η ζωή του αν δεν είχε επικεντρωθεί στην καριέρα του και το επόμενο πρωινό ξυπνάει με γυναίκα, παιδιά, mini-van και Χριστουγεννιάτικες υποχρεώσεις...

The Family Stone (2005)
Συντηρητική και καθώς-πρέπει γκόμενα συνοδεύει τον φίλο της στο εορταστικό πάρτυ της τρελής οικογένειας του και νιώθει εκτός τόπου και χρόνου. Κάπως σαχλό και μέτριο στο αποτέλεσμα του, αλλά και με το σχετικό σχολιασμό.



Brazil (1985)
Δεν υπάρχει λόγος που το δυστοπικό cult αριστούργημα του Terry Gilliam διαδραματίζεται περίοδο Χριστουγέννων, αλλά οξύνει τις αντιθέσεις με το απάνθρωπο σύστημα που δεν χωρά χαρούμενο πνεύμα. Και φυσικά σε αυτόν τον εφιάλτη δεν λείπει ένας τρομαχτικός Άι-Βασίλης!

About A Boy (2002)
Ανώριμος και αδιάφορος Hugh Grant ζει με τα δικαιώματα ενός Χριστουγεννιάτικου τραγουδιού που είχε γράψει ο πατέρας του και είχε γίνει επιτυχία κάποτε... Θα γνωρίσει τη σημασία της συντροφικότητας και του σχετικού πνεύματος των εορτών μέσα από τη σχέση του με ένα μικρό αγόρι. Και ναι, είναι καλύτερο και πιο αξιοπρεπές απ' ό,τι ακούγεται...

In Bruges (2008)
Η πανέμορφη πόλη δεν είναι ο ιδανικός χριστουγεννιάτικος προορισμός για τους δολοφόνους Colin Farrell και Brendan Gleeson, αλλά πρέπει να περάσουν εκεί κάποιο διάστημα κρυμμένοι. Ιδανική αντιπαραβολή η στολισμένη περιοχή με την κυνικότητα των χαρακτήρων σε αυτό το σκοτεινό παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την μαύρη κωμωδία.

8 Femmes (2002)
Παραμονές Χριστουγέννων και ο πλούσιος οικοδεσπότης, που όλοι έχουν λόγο να μισούν, βρίσκεται νεκρός... αφήνοντας τις υπό υποψία 8 γυναίκες του σπιτιού να αλληλοφαγωθούν... Πανέξυπνος συνδυασμός μιούζικαλ και whoddunit από τον François Ozon με all-star-cast.

Eyes Wide Shut (1999)
Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick είναι γεμάτο Χριστουγεννιάτικα δένδρα, δώρα και εορταστικό κλίμα. Και φυσικά η Nicole Kidman αποκαλύπτει στον Tom Cruise τι δώρο θα του κάνει στη σχετική βόλτα τους...

Fanny & Alexander (1982)
Σε αυτό το επικό έργο ο υπέρτατος Ingmar Bergman εξερευνά τα χρονικά μια ολόκληρης οικογένειας μέσα από τα μάτια των παιδιών του τίτλου, και φυσικά περιλαμβάνει τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες παιδικές αναμνήσεις. Επίσης την αξιομνημόνευτη αρχική σεκάνς με την χαρτογράφηση της οικογένειας με φόντο ένα εντυπωσιακό γιορτινό γλέντι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης