Μια ποδηλατάδα για τα αγάλματα της πόλης

Μια ποδηλατάδα για τα αγάλματα της πόλης

Η ομάδα atenistasBike μας καλεί την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Βικτωρίας για μία ιδιαίτερη ποδηλατάδα

Μια ποδηλατάδα για τα αγάλματα της πόλης
Ένα από τα ελάχιστα θετικά που μας επιφύλασσε η επέλαση της οικονομικής κρίσης, είναι η αναζωογόνηση (ή «γένεση» για να είμαστε πιο δίκαιοι) της «από τα κάτω» δραστηριοποίησης. Η εμφάνιση μιας κάποιας κινητικότητας από την πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, θα αποτελεί αύριο-μεθαύριο μια από τις ευχάριστες αφηγήσεις που θα έχουμε να κάνουμε σε παιδιά κι εγγόνια, όταν εκείνα θα μας ρωτούν για την παράδοξη αυτή περίοδο.

Θα μπορούμε, για παράδειγμα, να τους μιλάμε για τους
atenistas, μια ομάδα που όπως φανερώνει και το... γκερίλικο όνομά της δεν αποσκοπεί σε τίποτα λιγότερο από το να συνεισφέρει κάτι θετικό στην Αθήνα. 4-5 άτομα το 2010, μερικές ενεργές εκατοντάδες σήμερα, έχουν φτάσει στο σημείο να διοργανώνουν πλέον μια σειρά από πολυποίκιλες κι ευφάνταστες δράσεις, κινητοποιώντας σε πολλές από αυτές ακόμη και χιλιάδες πολίτες (για παράδειγμα, στην πρόσφατή ιδιότυπη ξενάγηση που διοργάνωσαν σε 18 μικρά μουσεία της Αθήνας, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 5.000).

Θα μπορούμε, επίσης, να τους μιλάμε και για την «έκρηξη» του ποδηλατικού κινήματος. Λίγο η πραγματιστική ανάγκη για φθηνότερη μετακίνηση, λίγο η χαρά της κοινωνικοποίησης και η ξεγνοιασιά που προσφέρουν οι βόλτες-ποδηλατάδες των πάμπολλων ομάδων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή της Αθήνας, η ποδηλατική κουλτούρα κέρδισε πολλούς πόντους στη συνείδηση των Αθηναίων τα τελευταία χρόνια.

Οι atenistas και οι ποδηλάτες, πάντως, δεν θα μας χρησιμεύσουν μελλοντικά ως απλά μια νοσταλγική και με θετικό πρόσημο αναφορά στα χρόνια της κρίσης. Οι atenistas και οι ποδηλάτες, αφορούν κυρίως το παρόν, αφορούν το χτίσιμο μιας νέας, συμμετοχικής, αντι-μίζερης πραγματικότητας.
Κλείσιμο



Οι atenistas και οι ποδηλάτες, αυτήν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, δεν θα συγκροτούν δύο διαφορετικές αποτυπώσεις αθηναϊκών συλλογικοτήτων. Θα αποτελούν το ένα και το αυτό. 

Συγκεκριμένα, η ομάδα atenistasBike, σας καλεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Βικτωρίας για να ξεκινήσετε από εκεί μια τρίωρη ποδηλατοβόλτα στην Αθήνα. Αν είστε αρχάριος ποδηλάτης, να μην αγχώνεστε για το αν θα ανταπεξέλθετε καθώς οι στάσεις θα είναι πολλές και συχνές. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη βόλτα θα έχει ως κεντρικό της θέμα τη γνωριμία των κατοίκων της πόλης με τα αγάλματα που καθημερινά προσπερνά και δεν γνωρίζει. Η διαδρομή θα έχει μήκος περί τα 15 χιλιόμετρα και θα «αγκαλιάζει» τρόπον τινά το Κέντρο της πόλης, καθώς από το σημείο συνάντησης, η ποδηλατάδα θα κατευθυνθεί προς το Σύνταγμα, έπειτα θα κατηφορίσει προς το Καλλιμάρμαρο, θα περάσει έξω από το Ηρώδειο, συνεχίζοντας προς το Θησείο, το Γκάζι και το Μεταξουργείο και θα καταλήξει τέλος στην Ομόνοια. 

Το protothema.gr μίλησε με τον Διονύση Καταμπελίση, μέλος των atenistasBike, την νεότερη ουσιαστικά υποομάδα των atenistas. «Ως λάτρης της Αθήνας και ως φανατικός χρήστης του ποδηλάτου, το ‘πάντρεμα’ της αυριανής δράσης είναι επόμενο να μου φαντάζει ιδανικό», ξεκινάει τη κουβέντα μας. «Μέσα από τη χρήση του ποδηλάτου, έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, με σημεία της πόλης σου που μέσα από το αμάξι απλά προσπερνάς και αγνοείς. Έτσι κι εμείς διοργανώνουμε την ποδηλατάδα αυτή με σκοπό να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες διάφορα μνημεία της πόλης καθώς επίσης και το τι αντιπροσωπεύουν μέσα από σύντομες αφηγήσεις που θα κάνουμε σε κάθε στάση. Ήρωες του ’21, πρωθυπουργοί, λογοτέχνες, θεοί, συγγραφείς… Η πόλη μας μέσα στα 170 χρόνια της νεότερης ιστορίας της, αλλά και μέσα από τα αντίστοιχα της κλασσικής εποχής, ανέδειξε πάμπολλες προσωπικότητες οι οποίες ‘ζουν’ μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία της», λέει ο Διονύσης. Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ερέθισμα για την αυριανή βόλτα υπήρξε μια προγενέστερη δράση των atenistas, η οποία δεν ήταν άλλη από την καταγραφή στον ιστότοπο www.athenssculptures.com των αγαλμάτων του Κέντρου.

Η ομάδα atenistasBike, η οποία ξεκίνησε τις δράσεις της τον περασμένο Ιούνιο με μία ιδιαίτερη ποδηλατοβόλτα «στον Ελαιώνα με τα 45 εκκλησάκια και την πιο όμορφη θέα της Ακρόπολης σε όλη την Αθήνα», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Διονύσης, θα συνεχίσει με ζήλο τις ορθοπεταλιές. «Σκεφτόμαστε σύντομα να προχωρήσουμε και σε μια νέα δράση η οποία θα αφορά μια ποδηλατάδα 40 περίπου χιλιομέτρων. Μια δράση που θα σχετίζεται με σημεία μέσα στην Αθήνα και τον Πειραιά που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα τα τελευταία 100 χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης