Τα σχέδια για την Υδρούσα έπεσαν σε ύφαλο

Τα σχέδια για την Υδρούσα έπεσαν σε ύφαλο

Το φιλόδοξο πλάνο για ένα ελληνικό «experience island», στο οποίο οραματίζονται να μεταμορφώσουν την Υδρούσα, το μικρό νησί απέναντι από την παραλία της Βούλας, οι επιχειρηματίες Νεκτάριος Νικολόπουλος και Κωνσταντίνος Σελίμης μπαίνει στον πάγο. Μετά από αγωγές και μηνύσεις από τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, κάθε εργασία στο νησί σταμάτησε, ενώ η συνέχεια αναμένεται να δοθεί διά της νομικής οδού

Τα σχέδια για την Υδρούσα έπεσαν σε ύφαλο
Η Υδρούσα ή Κατραμονήσι, με έκταση 57 στρέμματα, βρίσκεται σε απόσταση 0,7 ναυτικών μιλίων από τη Βούλα και 1,5 ν.μ. από τη Βουλιαγμένη, διαθέτει δύο παραλίες μήκους περίπου 100 μέτρων και ανήκει στην οικογένεια Αλαμανή. Πριν από ενάμιση χρόνο υπενοικιάστηκε για 25 χρόνια από την Υδρούσα Αναπτυξιακή, ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ιδιοκτησίας του Νεκτάριου Νικολόπουλου και του Κωνσταντίνου Σελίμη. Στόχος των δύο επιχειρηματιών ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντολογικό πάρκο οικολογικού χαρακτήρα, το οποίο θα περιλάμβανε ένα ξύλινο θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων και έναν μεγάλο ποδηλατόδρομο περιμετρικά του νησιού. Στην ατζέντα των δύο επιχειρηματιών βρισκόταν επίσης η αξιοποίηση των παραλιών του ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους με όλες τις ανέσεις. Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους ωστόσο έχουν παγώσει, αφού ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κίνησε όλες τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνταν ώστε να βγει απόφαση προσωρινής σφράγισης των εγκαταστάσεων. Ο κύριος λόγος της σφράγισης είναι το γεγονός ότι μετά από αυτοψία της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στις 6 Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί υποδομή για ακτή κολύμβησης με την τοποθέτηση σε χώρο εκτός ζώνης αιγιαλού 78 ξύλινων ομπρελών και  ξαπλωστρών.



Κλείσιμο
Η Υδρούσα, όπως ήταν πριν την έναρξη των εργασιών (επάνω), και όπως είναι σήμερα (κάτω)



Η αγωγή
Οι δύο επιχειρηματίες απάντησαν με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση ύψους 300.000 ευρώ έκαστος κατά του δημάρχου, τον οποίο κατηγορούν για συκοφαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια τόσο τηλεοπτικής συνέντευξής του όσο και του δημοτικού συμβουλίου για την υπόθεση. To «thema people» επικοινώνησε με τον δικηγόρο των δύο επιχειρηματιών Γιάννη Παγορόπουλο, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Είναι αδόκιμη η φράση ότι έχει σφραγιστεί η Υδρούσα. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η δημαρχία της Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έκανε μια έκθεση αυτοψίας στην οποία ευρέθη ότι έγινε αλλαγή χρήσης της γης, αλλά δεν είναι έτσι.



Ο χάρτης του νησιού

 Υπάρχει μια διαμάχη για το σε ποιον δήμο ανήκει ακριβώς αυτό το νησί. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 254 του 2004, το νησί μπήκε στη ζώνη 1Β η οποία ορίζει ότι δεν μπορείς να χτίσεις τίποτα, εκτός αν πρόκειται για βιολογικό περιβαλλοντολογικό πάρκο με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, όπου μετά από μελέτη από αρμόδιο πολυτεχνείο ίσως δοθεί και άδεια για ξύλινους ποδηλατοδρόμους και μια ξύλινη καντίνα. Η όλη ιστορία έγινε για τις ομπρέλες -οι οποίες ουδέποτε μετρήθηκαν-, βάσει των οποίων η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι οι πελάτες μου σκόπευαν να δημιουργήσουν μια οργανωμένη κολυμβητική ακτή. Θα καταθέσουμε ότι μπορούμε να βάλουμε ομπρέλες γιατί έχει γίνει μελέτη, την οποία έχουμε, από το Πολυτεχνείο Αθηνών και από την οποία προκύπτει ότι οι πελάτες μου έχουν το δικαίωμα να βάλουν ομπρέλες 10 μέτρα από την ακτή. Οσο για την εξέδρα, είναι απαραίτητη γιατί κάπου πρέπει να προσεγγίσει το σκάφος με το οποίο θα έρχονται οι επισκέπτες, κάτι που δεν αλλοιώνει τη χρήση του νησιού. Οι πελάτες μου έκαναν αγωγή εναντίον του δημάρχου γιατί έχει κάνει δύο λάθη. Το πρώτο είναι ότι έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο πως έκανε αίτηση στον εισαγγελέα να τον αφήσει να πάει να κάνει έλεγχο αλλά, ενώ του είπε ότι δεν είχε νόμιμο δικαίωμα, αυτός έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του δήμου να πάνε. Το δεύτερο, ότι στην απομαγνητοφώνηση από το δημοτικό συμβούλιο, όπως και σε συνέντευξή του στο κανάλι Epsilon, άφησε να εννοηθεί ότι τα χαρτιά που έχουν μαζέψει οι πελάτες μου τα έχουν  διαφθείροντας τη δημόσια διοίκηση».




Τι λέει ο δήμαρχος
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε σε επικοινωνία μας: «Στις 31/7/15 πήραμε επίσημα όλο τον φάκελο, αποστείλαμε τα πάντα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ζητάμε να διατάξει έρευνα για το ποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο έδωσε εντολή στην Πολεοδομία να κάνει αυτοψία, απ’ όπου προέκυψε ότι είχαν τοποθετηθεί 78 ομπρέλες και ξαπλώστρες, κάτι που δεν προβλέπεται, και έτσι αποφάσισε τη σφράγιση της εγκατάστασης για έναν χρόνο». Οσο για την αγωγή που έγινε στο πρόσωπό του, απαντά: «Είναι 600.000 ευρώ στο σύνολο, 300.000 ευρώ από τον κ. Σελίμη και το ίδιο ποσό από τον κ. Νικολόπουλο. Αυτά μπαίνουν στη λογική προσπάθειας εκφοβισμού, ενώ μία μέρα μετά τη σφράγιση της εγκατάστασής τους έρχεται η αγωγή. Προσπαθούν αφενός να με εκφοβίσουν και αφετέρου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Κάνω απλώς τη δουλειά μου. Η συγκεκριμένη αντικοινωνική αξιοποίηση της Υδρούσας στο μπαλκόνι της πόλης δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι νόμιμη.



Γενικότερα, οι ιδιοκτήτες φρόντισαν να παρακάμψουν τον δήμο. Δεν ζητήθηκε ποτέ έγκριση από εμάς, αλλά από το Δασαρχείο Πειραιά, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης και άλλους οργανισμούς και φορείς, οι οποίοι δεν είχαν πρωτογενή γνώση όλων των λεπτομερειών. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες απέκρυψαν θέματα που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους».

Οταν τον ρωτάμε κατά πόσο είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης της περιοχής του, απαντά θετικά: «Βεβαίως συμφωνώ όπως και με την ιδιωτικοποίηση του "Αστέρα". Θεωρώ πως θα φέρει χρήματα στη χώρα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.



Αλλά δεν θέλω να γίνει η Υδρούσα Πάνορμος Μυκόνου - και δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει ο Πάνορμος, αλλά στη Μύκονο. Για την περιοχή μας κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ανάπτυξη αλλά υποβάθμιση. Δεν θα προσφέρει καν θέσεις εργασίας παρά μόνον όχληση. Εξάλλου, υπάρχουν έξι πλαζ στην περιοχή. Το νησί δεν μπορείς να το ελέγξεις και στο συγκεκριμένο που χαίρει προστασίας δεν μπορείς να φτιάξεις ένα χοροπηδάδικο στην παραλία. Εδώ χάνεται το μέτρο.



O Nεκτάριος Νικολόπουλος με τη σύζυγό του Κατερίνα Λάσπα σχεδίαζαν ένα ελληνικό «experience island», αλλά ο δήμος φρέναρε απότομα τα σχέδιά τους

Δεν υπάρχει προσωπική εμπάθεια. Τον κ. Νικολόπουλο τον έχω δει μια φορά στη ζωή μου, μου εξήγησε ότι θα κάνει πέντε πράγματα, του είπα ότι είναι παράνομα και συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Δεν τσακωθήκαμε, ούτε έχουμε κάποια προσωπική αντιπαράθεση. Εχω μάθει μάλιστα ότι είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που ασχολείται με την εστίαση και τα νυχτερινά μαγαζιά και δεν έχει δώσει ποτέ λαβή για αρνητικά σχόλια», τονίζει, ενώ όταν του αναφέρουμε ότι λέγεται πως το νησί ήταν σκουπιδότοπος και εκείνοι το καθάρισαν, προσθέτει:

«Περιβαλλοντολογικό πάρκο με ποτά δεν νομίζω ότι γίνεται. Ιδιαίτερα από ανθρώπους που ασχολούνται με νυχτερινά μαγαζιά. Δεν δέχομαι από τον κ. Νικολόπουλο, τον κ. Σελίμη ή την κυρία Λάσπα να με δουλεύουν. Ολα θα κριθούν στα δικαστήρια. Τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία λογικά θα φτάσουμε θα αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η Υδρούσα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει, γι’ αυτό και τη σφραγίσαμε. Και εννοείται πως θα πέσουν τα πρόστιμα για την εξέδρα που είχε στηθεί παράνομα».




Ο μπασκετμπολίστας που έβαλε «τρίποντο» στη νύχτα
Ο κ. Νικολόπουλος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης πολυάριθμων μπαρ-εστιατορίων στην Αττική αλλά και στη Μύκονο. Μεγάλωσε στον Χολαργό και από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Τα καλοκαίρια του τα πέρναγε στο εξοχικό της οικογένειας στις Λιβανάτες, ενώ όταν χανόταν με τις ώρες οι γονείς του ήξεραν πως θα τον βρουν σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Τη μεγάλη του αγάπη, το μπάσκετ, την ακολούθησε και επαγγελματικά, αφού αγωνίστηκε με τις ομάδες του Παπάγου, του Αμαρουσίου και του Ηλυσιακού. Κοινωνικός, αγαπητός, διορατικός, ο Νεκτάριος είχε πάντα το χάρισμα να πιάνει τον ρυθμό της εποχής. Μαζί με τον συνεταίρο του Παύλο Γιαβή έκαναν την αρχή της μικρής τους αυτοκρατορίας με το bar «Ten», το οποίο επί σειρά ετών αποτελούσε το απόλυτο στέκι του Κολωνακίου. Την ίδια απήχηση στον κόσμο είχε και το «Solymar» στη Μύκονο, το οποίο ανέλαβαν το 2005. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με το μπαρ «Eleven» στο Μαρούσι και το bar- restaurant «Albion» στο Νέο Ψυχικό. Ακολούθησε η «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι, την οποία ο Νεκτάριος ανακαίνισε ριζικά πετυχαίνοντας να  αναβιώσουν οι παλιές καλές εποχές της. Σειρά είχαν το bar «Ctalin», το εστιατόριο «Σανέλ» στο Χαλάνδρι και η «Φτελιά» στη Μύκονο. Μέχρι που αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο του αρχικού εγκλήματος, στο Κολωνάκι, με το επιτυχημένο «T-5», τον περασμένο χειμώνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή την εποχή σκέφτεται να απλώσει τα επιχειρηματικά του φτερά στο Λονδίνο, ενώ έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς σε λίγους μήνες το bar-restaurant «Φτελιά» θα ανοίξει τις πόρτες του στο Μαϊάμι. Στην προσωπική του ζωή όσοι τον γνώριζαν από παλιά μιλούσαν για έναν αθεράπευτο εργένη. Και ήταν, μέχρι που βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος. Ολα άλλαξαν γι' αυτόν το 2006, όταν γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του Κατερίνα Λάσπα στην παραλία Καλό Λιβάδι. Την πλησίασε και της πρόσφερε μια χούφτα αμύγδαλα. Εκείνη έβαλε τα γέλια. Χρειάστηκε ωστόσο πολιορκία τριών μηνών για να καταφέρει να την κάνει να δεχτεί να βγει μαζί του ραντεβού και να την κερδίσει.



Ο γάμος του Νεκτάριου Νικολόπουλου με την Κατερίνα Λάσπα πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009 στον Αγιο Σώστη Μυκόνου. Αμέσως μετά, ο Νεκτάριος είχε δηλώσει για την Κατερίνα: «Από τη γνωριμία μας το 2006 και μετά άλλαξαν πολλά πράγματα στη ζωή μου. Η Κατερίνα είναι το τρίτο μου μάτι». Εναν χρόνο αργότερα, η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον ερχομό της κόρης τους Σάρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης