Σήφης: Τι συμβαίνει τελικά με τον κροκόδειλο και τι θα γίνει όταν τον πιάσουν;

Σήφης: Τι συμβαίνει τελικά με τον κροκόδειλο και τι θα γίνει όταν τον πιάσουν;

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Αδάμ Παραδεισανός, αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο

Σήφης: Τι συμβαίνει τελικά με τον κροκόδειλο και τι θα γίνει όταν τον πιάσουν;

Το περασμένο καλοκαίρι τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο Ρέθυμνο και το Αμάρι. Η είδηση πως στο φράγμα των ποταμών της περιοχής εντοπίστηκε ένας κροκόδειλος πήρε τεράστιες διαστάσεις, με το θέμα να καλύπτεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πέρασαν ήδη έξι μήνες από τότε που ο Σήφης κολυμπάει στο ποτάμι, με δυο αποτυχημένες απόπειρες σύλληψης του ερπετού. Ο δήμαρχος Αμαρίου, Αδάμ Παραδεισανός, αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο στην κόρη του, Νάνσυ Παραδεισανού.
krokodeilos shfhs

Τι συμβαίνει τελικά με τον κροκόδειλο;
Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε εδώ και μήνες. Λένε πως κάποιος είχε πάρει ένα κροκοδειλάκι για κατοικίδιο, αισθάνθηκε αμήχανα όσο μεγάλωνε και φαίνεται πως ήρθε και το άφησε στο φράγμα των ποταμών στο Αμάρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να το δουν επισκέπτες στην περιοχή και να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Από εκεί και πέρα, το θέμα έγινε γνωστό μέσω των media και το ενδιαφέρον, τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο και για την περιοχή, είναι μεγάλο.
Κλείσιμο

Γιατί θέλουν πάση θυσία να τον πιάσουν;
Προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και φυσικά είναι κίνδυνος. Αν συλληφθεί ο άνθρωπος που τον ελευθέρωσε, η υπόθεση θα πάει δικαστικά και λένε πως τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Από το καλοκαίρι που βρέθηκε, ξεκίνησε μια παραφιλολογία για το ποιος μπορεί να το άφησε εκεί. Βέβαια, αρμόδιο για την υπόθεση είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την ευθύνη έχει η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου. Υπάρχει διεθνής σύμβαση που προστατεύει το συγκεκριμένο είδος ερπετού. Είναι κροκόδειλος του Νείλου, ένα απειλούμενο είδος, που θεωρείται προστατευόμενο. Τα σενάρια για το πού βρισκόταν πριν ο κροκόδειλος είναι πολλά, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αλήθεια.

Κάντε μας μια περιγραφή της περιοχής. Είναι κοντά σε κατοικίες;
Το φράγμα ποταμών του Αμαρίου είναι μια κοιλάδα που συγκεντρώνει τα ρέματα της περιοχής. Όταν έχει χιόνια, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Ελβετία. Είναι ένα καταπράσινο τοπίο, με μια τεχνητή λίμνη που πριν από οκτώ χρόνια κάλυψε έναν ολόκληρο οικισμό. Επομένως, είναι λογικό να προσελκύει πολλούς επισκέπτες και τουρίστες. Το νερό της λίμνης χρησιμοποιείται στο βόρειο Ρέθυμνο, στην περιοχή του κάμπου, ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ποιότητα. Η χρήση του φράγματος είναι για άρδευση, ενώ υπάρχουν ελάχιστα βοσκοτόπια. Στο μέλλον ίσως αυτό το νερό να γίνει πόσιμο. Η πρόσβαση στη λίμνη είναι εύκολη, καθώς απέχει πέντε λεπτά με τα πόδια από το δρόμο.

Κολυμπούν οι επισκέπτες στη λίμνη;
Όχι. Συνηθίζεται, όμως, να ρίχνουν το σταυρό την ημέρα των Φώτων. Φέτος, παρά την παρουσία του κροκόδειλου, έπεσαν κανονικά οι κολυμβητές.

Τι πήγε στραβά και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πιάσουν τον Σήφη;
Έχουν γίνει δύο επίσημες απόπειρες από το γνωστό «κροκοδειλάκια» Olivier Behra να τον πιάσει. Δύο φορές τού έβαλε λάσο, αλλά μπλέχτηκαν κάτι κλαδιά και ο κροκόδειλος ξέφυγε. Βέβαια, την πρώτη φορά πήγαν κάτοικοι της περιοχής και εμπόδισαν τη «σύλληψή» του. Τη δεύτερη, όμως, είχε σταλεί σήμα από την Εισαγγελία Ρεθύμνου και την Αστυνομία για σύλληψη οποιουδήποτε παρεμπόδιζε το έργο του Behra. Στάθηκε, όμως, άτυχος.



Τι θα γίνει όταν τον πιάσουν;
Θα τον πάνε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο, για να μελετηθεί από τους ειδικούς. Αν αποφασίσουν πως το ερπετό μπορεί να ζήσει στο οικοσύστημα της περιοχής, θα δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος σε κάποια από τις όχθες του πο- ταμού, με διπλά κάγκελα ασφαλείας, που θα είναι προσβάσιμος, ώστε να πηγαίνει ο κόσμος να βλέπει τον κροκόδειλο. Κυρίως, για οικολογική ευαισθητοποίηση.

Αυτό θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

Είναι γεγονός πως το Αμάρι δεν χρειάζεται κίνητρο για να το επισκεφθείς. Η συγκεκριμένη ιστορία, όμως, θα είναι μια επιπλέον αφορμή. Η ιαπωνική τηλεόραση αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο θέμα του κροκόδειλου. Η αεροπορική εταιρεία Ryanair τον έχει βάλει στα διαφημιστικά της φυλλάδια ως ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο στο Ρέθυμνο. Είναι μια διαφήμιση και τη θέλουμε, αλλά επίσης θέλουμε και την ακεραιότητα των επισκεπτών. Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος πλησιάσει την όχθη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Κατεβαίνουν, προσπαθούν να τον δουν, αλλά δεν πλησιάζουν. Όσες φορές περνάω από εκεί, πάντα βλέπω αυτοκίνητα επισκεπτών που χαζεύουν και ψάχνουν να βρουν τον κροκόδειλο.

Η γη πήρε αξία λόγω του κροκόδειλου;
Όχι. Απλά η περιοχή απέκτησε ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Το φράγμα έγινε διάσημο και ο κροκόδειλος σημείο ανα- φοράς. Στην περιοχή υπάρχουν δύο μεγάλες ταβέρνες που έχουν ανέβει πολύ σε κέρδη. Μάλιστα, πουλάνε μπλουζάκια που έχουν τυπωμένο τον κροκόδειλο και κάνουν θραύση σε πωλήσεις. Έχω ακούσει ανεπίσημα πως ένας εκ των δύο επιχειρηματιών προσφέρεται να φτιάξει το κλουβί, γιατί το μαγαζί του είναι δίπλα στο ποτάμι και θα τον βοηθήσει πολύ ο τουρισμός.

Υπάρχει κόσμος που παραπονιέται πως έχει προβλήματα και εσείς ασχολείστε με τον κροκόδειλο;

Ασφαλώς, διότι η συγκεκριμένη επι- χείρηση έχει κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Όχι, όμως, στο δήμο, αλλά στη Διεύθυνση Δασών. Το θέμα είναι ότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται βαρύς. Θα αντέξει το ερπετό στις καιρικές συνθήκες; Μακάρι να πάνε όλα καλά, να μπορεί να ζήσει εδώ και να παραμείνει.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης