Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Από τα πιο εύκολα γλυκά του κουταλιού, το γλυκό σταφύλι από σουλτανίνα είναι επίσης κι ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα. Όσο για τη σουλτανίνα είναι οικονομική και διαθέσιμη ακόμα στους πάγκους του μανάβη. Αγοράστε λίγη λοιπόν κι ελάτε να τη φτιάξουμε γλυκό!

 Γλυκό κουταλιού σταφύλι
από τη Σιμόνη Καφίρη

 
Κλείσιμο
Υλικά:

  • 2 κιλά σταφίδα (σουλτανίνα)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζα ή άρωμα βανίλιας
  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • χυμό ½ λεμονιού

 

Φωτογραφία: Γιώργος  Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb



Διαλέγετε σταφίδα γερή, όχι πολύ ώριμη και με μεγάλες ρόγες. Πλένετε καλά τα τσαμπιά και καθαρίζετε τις ρόγες. Βάζετε τις μισές σε πλατιά κατσαρόλα και τις πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τις σκεπάζετε με τις υπόλοιπες ρόγες και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνετε να μείνουν για 5-6 ώρες.

Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνοντας πάνω από τα σταφύλια το νερό, και βράζετε αρχικά για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε για 15 λεπτά ακόμη, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Δεν ανακατεύετε αλλά ανακινείτε κάθε τόσο την κατσαρόλα. Δυναμώνετε πάλι τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμη. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό ξεσκέπαστο μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Την επόμενη ημέρα, προσθέτετε την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια και βράζετε ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος, ρίχνετε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού.

Όταν δέσει το γλυκό, το αφήνετε ξεσκέπαστο, για να κρατήσει το κεχριμπαρένιο χρώμα του, και ανακινείτε την κατσαρόλα για να φουσκώσουν τα σταφύλια.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης