«Εξυπνη πόλη» - πρότυπο η Αμμόχωστος μετά τη λύση του Κυπριακού

«Εξυπνη πόλη» - πρότυπο η Αμμόχωστος μετά τη λύση του Κυπριακού

Αν φτάσουμε σε λύση, τότε η κλειστή περιοχή της πόλης, που θα πρέπει να ανοικοδομηθεί, είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ως πρότυπο, λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

«Εξυπνη πόλη» - πρότυπο η Αμμόχωστος μετά τη λύση του Κυπριακού
Τα οικονομικά της λύσης του Κυπριακού
καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στον δημόσιο διάλογο, με τα ερωτηματικά για το πώς θα χρηματοδοτηθεί να πληθαίνουν, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς δεν δείχνουν να ανησυχούν. 

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ανατρέψει όλες τις αρνητικές προβλέψεις», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο) Φειδίας Πηλείδης, ενώ χαρακτήρισε ως ψευδαίσθηση ότι οι ξένοι δωρητές θα καλύψουν όλο το κόστος της λύσης. Εκτίμησε δε, ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμος δανεισμός, αλλά υπογράμμισε ότι η λειτουργία μιας ενιαίας οικονομίας στο νησί θα λύσει πολλά προβλήματα. 

Και εμείς και οι Τουρκοκύπριοι θέλουμε μια πραγματικά ενιαία οικονομία, εξήγησε ο κ. Πηλείδης και εμφανίστηκε βέβαιος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Κλείσιμο
Ως παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει στην Κύπρο μετά τη λύση -και τι είδους επενδύσεων μπορούν να αναπτυχθούν- προβάλλει η ανοικοδόμηση του Βαρωσιού (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου), με το ΚΕΒΕ να σχεδιάζει την οργάνωση δικοινοτικού συνεδρίου στις αρχές Μαΐου για τη μετατροπή της κατεχόμενης πόλης σε μια έξυπνη και οικολογική πόλη. Στο συνέδριο θα γίνει προσπάθεια να παραστούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί
.

Στο συνέδριο θα προσκληθούν εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας -όπως η Microsoft και η Intel. Στόχος του συνεδρίου είναι να εξεταστεί πώς μπορεί να εφαρμοστεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος.

Ποια μπορεί να είναι η εικόνα μιας «έξυπνης» Αμμοχώστου; Η  ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τοπικές αρχές θα επικοινωνούν με τους πολίτες μόνο ηλεκτρονικά, ενώ μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και μετρό.

Το Βαρώσι προβάλλει ως ένα ιδανικό περιβάλλον για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, καθώς ούτως ή άλλος θα πρέπει να ανοικοδομηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης