Νέα επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο η Κριστίν Λουντ

Νέα επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο η Κριστίν Λουντ

Η Νορβηγίδα υποστράτηγος είναι η πρώτη γυναίκα διοικήτρια ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ

Νέα επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο η Κριστίν Λουντ
Σε γυναικεία χέρια βρίσκεται από χθες η UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο).  Καθήκοντα επικεφαλής ανέλαβε η Νορβηγίδα υποστράτηγος Κριστίν Λουντ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα διοικήτρια ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.

Η υποστράτηγος Λουντ διαδέχεται τον Κινέζο υποστράτηγο Τσάο Λιου, ο οποίος υπηρέτησε από τον Φεβρουάριο του 2011 ως τη Δευτέρα. Μιλώντας κατά την τελετή παραλαβής, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ «ευχαρίστησε τον υποστράτηγο Λιου για την υπηρεσία του και εξήρε την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό και την ηγεσία του, προσόντα που συνέβαλαν στο μέγιστο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο νησί».

Η νέα διοικήτρια της UNFICYP έχει στο ενεργητικό της μια διακεκριμένη καριέρα, με περισσότερα από 34 χρόνια εμπειρίας στρατιωτικής διοίκησης και διοίκησης προσωπικού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με το βαθμό του ταξίαρχου, υπηρέτησε ως υπαρχηγός των Νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων από το 2007 ώς το 2009.

Κλείσιμο
Το 2009, έγινε η πρώτη Νορβηγίδα γυναίκα αξιωματικός που προήχθη στον βαθμό του υποστράτηγου και διορίστηκε αρχηγός του επιτελείου της Εθνικής Φρουράς της Νορβηγίας. Το 2014, διορίστηκε στο υπουργείο Άμυνας της χώρας της ως βοηθός αρχηγός του Επιτελείου Υποθέσεων Βετεράνων.

Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, η νέα διοικήτρια της UNFICYP  έχει στο παρελθόν υπηρετήσει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και τη Βοσνία (UNPROFOR). Ακόμη, έχει επίσης μακρά εμπειρία σε πολυεθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχοντας υπηρετήσει στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, στην Αποστολή Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (SFOR) στα Βαλκάνια και στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF).

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο Άμυνας της Νορβηγίας και τη Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ, όπου έλαβε μεταπτυχιακό Στρατηγικών Μελετών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης