Όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, αδιαφανείς και παράτυπες προσλήψεις προσωπικού, όπως επίσης ευρείας έκταση φοροδιαφυγή, διαπίστωσαν ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ-Θ).
Τα παραπάνω προσωρινά συμπεράσματα προκύπτουν από τον διαχειριστικό - οικονομικό έλεγχο που διενήργησαν σε βάθος 10ετίας (2004-2014) υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίου Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που είχε παραγγείλει προ 7ετίας ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς.
Η έρευνα, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε πέρασε από τα χέρια τριών εισαγγελέων, κατέληξε πρόσφατα στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να την φέρει εις πέρας.
Στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών ελεγκτών -σύμφωνα με πληροφορίες- βρέθηκαν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (E.Λ.K.E.) των τριών παραπάνω Ιδρυμάτων, όπως επίσης τα διαχειριζόμενα απ' αυτά κονδύλια σίτισης των φοιτητών και σπουδαστών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που διαπίστωσαν οι ελεγκτές συγκαταλέγονται οι παρακάτω:
- προσλήψεις υπαλλήλων που υποτίθεται ότι προορίζονταν για υπηρεσίες φύλαξης, αλλά στην πραγματικότητα κάλυπταν άλλες υπηρεσίες
- απασχόληση συγγενικών προσώπων καθηγητών με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συνέπεια οι προσληφθέντες να θεμελιώνουν δικαιώματα σύμβασης αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείας ανάγκες