Αδιέξοδο στη συνάντηση Στουρνάρα - αγροτών

Αδιέξοδο στη συνάντηση Στουρνάρα - αγροτών

Παραμένουν στα μπλόκα και συνεχίζεται ο διάλογος - Αύριο στις 5 στο μπλόκο της Νίκαιας θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων


Αδιέξοδο στη συνάντηση Στουρνάρα - αγροτών
Ανυποχώρητο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών στα αιτήματα των αγροτών, έπειτα και τις συναντήσεις Στουρνάρα με εκπροσώπους από το μπλόκο της Πελοποννήσου και της Νίκαιας, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κύριος Βαγγέλης Μπούτας, ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των «μπλόκων», ανέφερε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους και δεν παίρνει τίποτα πίσω, ενώ προανήγγειλε ότι αύριο στις 5 το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον ΓΓΔΕ κύριο Χάρη Θεοχάρη διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης με τους περισσότερους εκπροσώπους των αγροτών, λιγότερο ίσως όμως με τους εκπροσώπους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Οι συζητήσεις όπως διαφαίνεται θα διαρκέσουν ακόμη καιρό αλλά, όπως λένε οι αγρότες, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.



Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι  βελτιώσεις που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι:
 
α) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων-εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.  
ε) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.



η) Επίσης, ο Υπουργός τους κάλεσε να συζητήσουν και να μετέχουν στο  νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπου ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.   

Στο σύνολό τους οι αγρότες ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πάρει πίσω τους νέους φορολογικούς νόμους, να αναγνωρίσει το Κράτος τα κόστη της παραγωγής τους, επιδότηση δανείων που σήμερα φτάνουν στο 8%-10% για τους αγρότες και να εξαιρεθούν από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Ο κύριος Στουρνάρας απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα για να αναστολή εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ότι μπορεί να γίνει συζήτηση επί μέρους ζητήματα.

«Με τον αγροτικό κόσμο και αλλά και την ίδια φορολογική διοίκηση απροετοίμαστους, το νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγορών.



«Δεν μπορούμε να συζητάμε με το μαχαίρι στο λαιμό, δεν λέμε να μη φορολογούμαστε, ήδη φορολογούμαστε, αλλά να μπορούμε να καταλάβουμε τι μας ζητάει το Κράτος», τόνισαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Βασικό αίτημα των αγροτών, που ο κύριος Στουρνάρας έδειξε να κατανοεί, είναι να αναγνωριστεί προς έκπτωση από το εισόδημά τους και η μη αμειβόμενη προσωπική εργασία των μελών της οικογενείας τους.

«Να δούμε τι μοντέλο Ανάπτυξης θέλουμε για τη Γεωργία, στην Ελλάδα  η αγροτική εκμετάλλευση είναι οικογενειακή επιχείρηση, αλλά με το νέο σύστημα δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε το κόστος απασχόλησης των μελών της Οικογενείας. Πολλοί θέλουν να τα εγκαταλείψουν, τι θα βρει τότε το κράτος να φορολογήσει;», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγορτών.




Επίσης από τον υπουργό Οικονομικών οι αγρότες ζήτησαν και έδειξε διατεθειμένος να συζητήσει αλλαγές στο κόστος πετρελαίου και ρεύματος, αλλά να υπάρξει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για να δοθούν μεσοπρόθεσμα δάνεια σε αγρότες.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης, οι αγρότες φορολογούνται για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν, μπαίνουν σε ΦΠΑ και φορτώνονται με λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που πριν δεν είχαν.

Με τις νέες διατάξεις, ο αγροτικός κόσμος επικαλείται πρόβλημα επιβίωσης επειδή  φορολογούνται ή εμπλέκονται με τον ΟΑΕΕ και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακόμα και μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν μεν επιδότηση πχ 9.000 ευρώ το χρόνο, που δεν φτάνουν να πληρώσουν καν τον γεωπόνο για λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ, ενώ το καθαρό κέρδος από την εμπορική διάθεση της παραγωγή τους (με τα κόστη για πετρέλαιο, μηχανήματα κλπ) βαίνει μειούμενο.



Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας

Εν τω μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας διοργανώνεται στις 15:00 πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πολίτες αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι η μαζική συμμετοχή θα τους δώσει τη δυνατότητα να βγουν και πάλι επί της ΠΑΘΕ, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή.

Υποστηρίζουν ακόμη η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας προς την κεντρική εξουσία.

Νωρίτερα σήμερα αγρότες της Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της ΔΟΥ στα Μουδανιά ενημέρωσαν διερχόμενους πολίτες για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Περισσότεροι από 100 αγρότες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους στους πολίτες, ενώ τα κατέθεσαν και στον προϊστάμενο της εφορίας προκειμένου να τα προωθήσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης