Ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο

Ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο

Ικανοποίηση στο Μαξίμου: «Η "βεντάλια" άνοιξε», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές - Ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια» που τώρα ξεκινά και αναμένεται να διαρκέσει αρκετά - Λαγκάρντ: «Αρωγός στην ελληνική προσπάθεια το Ταμείο»



Ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο
Περίπου 40 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι το Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια, εννοώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπλακεί από την περαιτέρω στήριξη, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ «για το σήμερα και για το αύριο».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης στις δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση, η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», ωστόσο, «απόψε έγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο».

Κλείσιμο
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κυρία Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κυρία Λαγκάρντ συναντήθηκε με την ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα πιθανά νέα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επικεφαλής του ΔΝΤ σχολίασε την «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης» της χώρας μας και ενθάρρυνε την ελληνική αποστολή να εφαρμόσει αποφασιστικά τις σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που ορίζουν οι δεσμεύσεις του προγράμματος. 

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον


Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η "βεντάλια" άνοιξε», πως οι «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και ότι «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια».

Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαπραγμάτευση», ενώ όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η "βεντάλια" άνοιξε».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν απόψε από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό το Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης