Ο “οδικός χάρτης” για την έξοδο από το Μνημόνιο

Ο “οδικός χάρτης” για την έξοδο από το Μνημόνιο

Ξεκινά η διαπραγμάτευση για το χρέος – Αύριο η κρίσιμη συνάντηση Χαρδούβελη-Στουρνάρα-Παπασταύρου με τη Λαγκάρντ

Ο “οδικός χάρτης” για την έξοδο από το Μνημόνιο
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή η κυβέρνηση θέτει τον αμέσως επόμενο στόχο της και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, προς το εσωτερικό αλλά και προς τους εταίρους μας, πως «ήρθε η ώρα για τη διαπραγμάτευση για το χρέος».

Ο πρωθυπουργός,και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ικανοποιημένοι από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προχωρούν βήμα-βήμα στην κατεύθυνση της απεμπλοκής από το μνημόνιο και σε πρώτη φάση στρέφουν την προσοχή τους στην συνάντηση που θα έχουν σε λίγες ώρες από τώρα, το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέτει σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, το οποίο πάντως βασίζεται σε δύο παραδοχές: πρώτον στο ότι θα εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα και δεύτερον στο ότι δεν θα υπάρξουν νέες εμπλοκές στηην όλη διαδικασία – κάτι που θα αποδειχθεί εν πολλοίς αύριο, στη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την κυρία Λαγκάρντ.

Ο “οδικός χάρτης” του Μαξίμου περιλαμβάνει μια επιστολή που θα αποστείλει ο κ. Σαμαράς στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, με την οποία θα αιτείται την διακοπή του τρέχοντος προγράμματος δανειοδότησης της χώρας. Με την επιστολή αυτή που αναμένεται πάντως να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των stress tests των τραπεζών, δηλαδή περί τα τέλη Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται και από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-206.

Αυτή η ενέργεια ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως το βασικό επιχείρημα που θα “σταλεί” προς τους πολίτες, ότι η τρόικα φεύγει. Ήδη ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, δήλωσε ξεκάθαρα πως «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού» και δεν θα υπάρξει και νέο μνημόνιο.
Κλείσιμο

Το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπει τα εξής επόμενα βήματα:

- Επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

- Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

- Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

- Ανάληψη, από την πλευρά της Αθήνας και έναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, δεσμεύσεων μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι χωρίς μνημόνιο δεν θα έχει πια κανένα επιχείρημα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης