Πότε χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στους άλλους

Πότε χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στους άλλους

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους

woman_trust
Η κακή διάθεση και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Μπορούν όμως να μας κάνουν να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους άλλους, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Άμστερνταμ.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μειώσουν το βαθμό της εμπιστοσύνης που δείχνουμε στους ανθρώπους, ακόμη και αν η γενεσιουργός αιτία της κακής μας διάθεσης δεν έχει καμία σχέση με τους εν λόγω ανθρώπους ή με ζητήματα εμπιστοσύνης εν γένει.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους, τι ισχύει όμως όταν τα συναισθήματα αυτά δεν σχετίζονται με το πρόσωπο που αλληλεπιδρούμε; Αν λόγου χάρη έχουμε εκνευριστεί από την κίνηση στον δρόμο ή την κλήση που πήραμε. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτά τα συναισθήματα «συμπτωματικά» ή «τυχαία» επειδή δεν σχετίζονται με τις τρέχουσες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας.

Στην καθημερινότητά μας τέτοιου είδους τυχαίες συναισθηματικές καταστάσεις μας συμβαίνουν συχνά και μας επηρεάζουν αν και συχνά δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο της μελέτης οι νευρο-οικονομολόγοι Jan Engelmann από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ και Ernst Fehr, Christian Ruff και Friederike Meyer από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης θέλησαν να διερευνήσουν σε τι βαθμό τέτοιου είδους τυχαίες συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν την εμπιστοσύνη καθώς και τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου που στηρίζουν την κοινωνική αντίληψη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης