Φαρμακευτική Νομοθεσία – Ευρώπη: Οι αλλαγές που θα στερήσουν δεκάδες νέα φάρμακα από τους πολίτες

Φαρμακευτική Νομοθεσία – Ευρώπη: Οι αλλαγές που θα στερήσουν δεκάδες νέα φάρμακα από τους πολίτες

Η μείωση της προστασίας της πατέντας στα φάρμακα κατά 2 χρόνια μπορεί να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στο πεδίο της υγείας, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων

230105165128_pill_doctor
Σε κίνδυνο βρίσκεται το οικοσύστημα της πατέντας των φαρμάκων στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που βρίσκονται στον πυρήνα της έρευνας και της καινοτομίας παγκοσμίως υποστηρίζουν πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας ισοδυναμεί με δραστική μείωση των κινήτρων για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών, εάν τελικά υιοθετηθεί η προστασία της πατέντας φαρμάκων για 6 χρόνια αντί για 8 που είναι σήμερα.

Η αναθεώρηση των κανονισμών για τα φάρμακα αφορούν τα φάρμακα γενικής χρήσης, τα παιδιατρικά καθώς και τα ορφανά, δηλαδή εκείνα που χορηγούνται σε ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. Σημειωτέον ότι η αναθεώρηση που έχει δρομολογηθεί, θα ψηφισθεί από την επόμενη Ευρωβουλή, και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πριν από το 2026.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης