Τα ψέματα βλάπτουν σοβαρά και τον ψεύτη – Δείτε πώς

Τα ψέματα βλάπτουν σοβαρά και τον ψεύτη – Δείτε πώς

Τις συνέπειες της πράξης τους θα πληρώσουν όσοι επέλεξαν το ψέμα, ακόμα και αν δεν λάμψει ποτέ η αλήθεια, καταλήγει πρόσφατη μελέτη

woman_mask_lie_1521056228__1_
«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται» λέει η γνωστή παροιμία, αν και, πολύ πιθανώς, ο πρώτος θα πληρώσει τις συνέπειες αρκετά νωρίτερα, σύμφωνα με μελέτη που διερεύνησε τον αντίκτυπο των ψεμάτων στους ίδιους τους ψεύτες και δημοσιεύτηκε προσφάτως στο British Journal of Social Psychology.

«Οι άνθρωποι ψεύδονται για διάφορους λόγους και κάποιοι το κάνουν καθημερινά. Αν κάποιος ανακαλύψει ότι του έχουν πει ψέματα, συνήθως βιώνει αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό ή θλίψη. Ένα πράγμα που δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως σχετικά με το ψέμα είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του ψέματος για τον ψεύτη. Η κοινωνία θεωρεί το ψέμα ανήθικη συμπεριφορά, οπότε το ίδιο το ψέμα μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα στον ψεύτη· εντούτοις, δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτή τη σχέση» σημειώνει σε άρθρο του ο Sebastian Ocklenburg, Ph.D., καθηγητής ερευνητικών μεθόδων στην ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αμβούργου – Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ιατρικού Πανεπιστημίου, στο οποίο συνοψίζει τα ευρήματα από τα τέσσερα διαφορετικά πειράματα που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης