Άσκηση: Μπορεί να αναστρέψει τη φθορά του εγκεφάλου σε 6 μήνες

Άσκηση: Μπορεί να αναστρέψει τη φθορά του εγκεφάλου σε 6 μήνες

Σειρά μελετών υποδεικνύουν ότι η άσκηση όχι μόνο προστατεύει τον εγκέφαλο από την εκφύλιση, αλλά και αναστρέφει τη φθορά των κυττάρων που συνδέεται με τη γήρανση

couple_fitness_run_aerobic
Η νοητική εξασθένηση εμφανίζεται πρώτα σε λιγότερο σημαντικά πράγματα. Καθώς οι συνδέσεις στον εγκέφαλο παθαίνουν βλάβες, δυσκολευόμαστε περισσότερο να φέρνουμε στο νου μας ανθρώπους και τόπους που έχουμε γνωρίσει. Όλοι το βιώνουν αυτό κάποια στιγμή – έχουμε κάτι στην άκρη της γλώσσας μας και δεν μπορούμε να το ξεστομίσουμε. Ο προμετωπιαίος φλοιός, που είναι η μηχανή αναζήτησης της μνήμης, δεν μπορεί να το ανακαλέσει. Ο ιππόκαμπος παρέχει άλλες συσχετίσεις για να προσπαθήσουμε να σκαλίσουμε τη μνήμη μας, αλλά είναι εκνευριστικό να χρειάζεται να δουλέψουμε τόσο σκληρά για κάτι που παλιότερα γινόταν υποσυνείδητα. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς καθώς γερνάμε, αλλά ο βαθμός στον οποίο επηρεάζει η λεγόμενη ήπια νοητική διαταραχή (ή ήπια νοητική έκπτωση) διαφέρει θεαματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ήπια νοητική διαταραχή δεν είναι απαραίτητα προοδευτική, αλλά αν συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να εξελιχθεί σε άνοια. Αρχίζουμε να χάνουμε από το μυαλό μας τα συμβάντα που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας, κι αυτό είναι ένα τρομερά απειλητικό συναίσθημα, που διαβρώνει σιγά σιγά την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη θέση τείνουν να αποτραβιούνται, κι έτσι –χωρίς να το ξέρουν– να κάνουν ό,τι και οι δενδρίτες τους. Δεν βγαίνουν έξω για καινούργιες γνωριμίες, από φόβο ότι δεν θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν, και αποσύρονται από τον κόσμο, είτε από ντροπή είτε απλώς γιατί νιώθουν άβολα έξω από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους. Ό,τι και να συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι ότι αποκόπτονται από ουσιαστικές σχέσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντική μορφή διέγερσης για τον εγκέφαλο. Η απομόνωση και η αδράνεια τροφοδοτούν τον κύκλο του κυτταρικού θανάτου, ο οποίος μαραίνει τον εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης