Πάγκρεας: Οι 4 συχνότερες παθήσεις – Η τεχνική που θεραπεύει

Πάγκρεας: Οι 4 συχνότερες παθήσεις – Η τεχνική που θεραπεύει

Τις παθήσεις του παγκρέτος αλλά και την αντιμετώπισή τους απαριθμεί στο ygeiamou.gr o Δρ. Ιωάννης Κ. Κοζαδίνος, Διευθυντής της Α΄ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Μetropolitan Ηospital

211124163316_pagreas
Το πάγκρεας είναι ένας μικτός αδένας με ενδοκρινή και εξωκρινή μοίρα. Την ενδοκρινή του λειτουργία την οφείλει σε ομάδες κυττάρων γνωστές ως νησίδια, τα οποία παράγουν πλήθος σημαντικών ορμονών με κυριότερες την ινσουλίνη, το γλουκαγόνο, τη σωματοστατίνη και τη γαστρίνη. Ο ρόλος του στο πεπτικό σύστημα εξυπηρετείται από την εξωκρινή του μοίρα και συνίσταται στην έκκριση του παγκρεατικού υγρού, το οποίο περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στη διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.

Το πάγκρεας βρίσκεται στην άνω κοιλία, πίσω από το στομάχι, στην «αγκαλιά» του δωδεκαδακτύλου, στο σημείο όπου τελειώνει το στομάχι και αρχίζει το λεπτό έντερο. Αποτελείται από την κεφαλή, που βρίσκεται σε στενή επαφή με το δωδεκαδάκτυλο, το σώμα, και την ουρά, που ακουμπά στον σπλήνα. Τα παγκρεατικά ένζυμα συγκεντρώνονται στον παγκρεατικό πόρο, ο οποίος διατρέχει τον αδένα κατά μήκος και εκβάλλει στο δωδεκαδάκτυλο, μαζί με τον χοληδόχο πόρο, στο φύμα του Vater.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης