Γάτες: Πώς δείχνουν ότι τους λείπουμε όταν δεν είμαστε σπίτι

Γάτες: Πώς δείχνουν ότι τους λείπουμε όταν δεν είμαστε σπίτι

Μια ερώτηση που σίγουρα περνάει από το μυαλό όσων έχουν γάτες είναι αν εκείνες νιώθουν έντονα την απουσία μας όταν εμείς δεν είμαστε σπίτι. Αν τους λείπουμε δηλαδή. Γιατί ενώ με το σκύλο τα πράγματα είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα, με τις γάτες δεν είναι. Ή μήπως είναι;

gata
Παρόλο που οι γάτες δεν μπορούν να διαβάσουν την ώρα στο ρολόι που βρίσκεται στον τοίχο μας, εντούτοις είναι σε θέση να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στο πότε μόλις έχετε πάει στο άλλο δωμάτιο και στο πότε έχετε φύγει από το σπίτι για αρκετές ώρες. Και ναι, τους λείπουμε και δεν βλέπουν την ώρα να γυρίσουμε σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Πώς να προστατεύσετε τη γάτα σας από τον καύσωνα

Ακολουθούν κάποια σαφή σημάδια ότι οι γάτες όντως νοσταλγούν τους κηδεμόνες τους όταν εκείνοι λείπουν.

Μερικές τρίχες παραπάνω στα ρούχα μας

Όταν λείπουμε από το σπίτι, δεν γνωρίζουμε τι κάνει η γατούλα μας πίσω. Εκτός και αν βάλουμε κάμερες παρακολούθησης, κάτι που κάνουν όλο και περισσότεροι κηδεμόνες για να «κατασκοπεύουν» τα ζωάκια τους. Το πρώτο που θα δούμε είναι ότι μερικές φορές μπορεί να φωνάξουν στην προσπάθειά τους να μας εντοπίσουν. Περιφέρονται στα δωμάτια καλώντας μας. Σαν να μας λένε «πού είσαι;»

Στη συνέχεια, αφού αυτή τους η κίνηση δεν έχει αποτέλεσμα, κατευθύνονται εκεί που βρίσκονται τα ρούχα μας για να κάτσουν πάνω και να κοιμηθούν. Πόσες φορές δεν έχετε γυρίσει σπίτι και έχετε δει το αγαπημένο σας φούτερ γεμάτο τρίχες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κουβέρτες, το μαξιλάρι μας και άλλα ρούχα μας που θα εντοπίσουν μέσα στο σπίτι. Ακόμα και σε μια μικρή γωνία, άβολη και στενή να βρίσκεται ένα ρούχο μας, οι γάτες θα επιλέξουν εκεί να κάτσουν.

Κλείσιμο
Ο λόγος; Η μυρωδιά μας. Η μυρωδιά μας είναι πολύ σημαντική για τη γάτα μας. Όταν η γάτα επιλέγει να απολαμβάνει το άρωμά μας κατά την απουσία μας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι της λείπουμε. Για αυτό αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, μη μαζεύετε όλα τα ρούχα σας. Αφήστε κάποιο να βρει να κάτσει η γατούλα σας. Και ας το γεμίσει τρίχες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί στις γάτες αρέσει να κάθονται μέσα σε κουτιά

Γάτα στο παράθυρο

Οι γάτες τρελαίνονται να κάθονται ατελείωτες ώρες δίπλα στα παράθυρα. Εκεί παρακολουθούν τα πουλιά αλλά και άλλους ανθρώπους που περνάνε. Εκεί ψάχνουν και για εσάς. Με άλλα λόγια περιμένουν να γυρίσετε.

Αν λοιπόν η γάτα σας βρίσκεται στο παράθυρο και εσείς πλησιάζοντας την παρατηρείτε να κοιτάζει τον κόσμο, είναι πιθανότατα επειδή περιμένει να επιστρέψει το κέντρο του σύμπαντός της… εσείς!

Δείτε ιστορίες με τους τετράποδους φίλους μας στο Instagram του topetmou.gr

Άγχος αποχωρισμού

Υπάρχουν γάτες που υποφέρουν, όπως και πολλοί σκύλοι, από το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού. Πρόκειται για το στρες που έχουν όταν φεύγετε από το σπίτι. Κάποιες το βιώνουν ιδιαίτερα έντονα με κλάμα, ξύσιμο ή και καταστροφή επίπλων. Κάποιες άλλες αρχίζουν να λερώνουν έξω από το δοχείο τους ή να μαρκάρουν με ούρα ρούχα ή το κρεβάτι σας.

Αν η δική σας γατούλα είναι μια από αυτές, τότε θα πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα για να τη βοηθήσετε. Αρχικά να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας να δείτε ότι δεν συντρέχει κάποιος παθολογικός λόγος και ότι όντως η γάτα σας πάσχει από άγχος αποχωρισμού.

Αν λοιπόν αποκλειστεί κάτι παθολογικό, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να της δώσετε πράγματα ώστε να ξεχαστεί και να περάσουν οι ώρες χωρίς να το καταλάβει. Οι γνωστές μπάλες, που μπαίνουν μέσα λιχουδιές και πέφτουν σιγά σιγά, είναι μια καλή ιδέα. Εκτός από τις μπάλες υπάρχουν και πολλά άλλα διαδραστικά παιχνίδια που μπορεί να την κρατήσουν ώρες απασχολημένη. Τα παιχνίδια αυτά καλό είναι να της τα δώσετε όταν είναι να φύγετε από το σπίτι και να μην τα έχει από πριν. Τέλος όταν έχουμε ζωάκια, καλό είναι να μην τα αφήνουμε ατελείωτες ώρες μόνα τους στο σπίτι. Ξέρουμε, είναι δύσκολο, αλλά κάποιες φορές μπορεί να γίνει.

Πηγή: topetmou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης