Γερμανία: Δεύτερο κόμμα με εντυπωσιακή άνοδο το ακροδεξιό AfD

21561560

Θεαματική η άνοδος στα ποσοστά του στις στις εκλογές Βρανδεμβούγου και Σαξονίας - Ανέβηκε 18 μονάδες στη Σαξονία και 10 στο Βρανδεμβούργο - Δραματικές απώλειες για την Αριστερά - Άνοδος των Πρασίνων - Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στα δύο κρατίδια

Θεαματική άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και συρρίκνωση των ποσοστών των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού (CDU-SPD) καταγράφεται στην πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος για τις κρατιδιακές εκλογές στο Βρανδεμβούργο και στην Σαξονία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Η AfD δεν κατορθώνει πάντως να κερδίσει την πρώτη θέση σε κανένα από τα δύο κρατίδια, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία και το Σοισιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο Βρανδεμβούργο κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πρωτιά, έστω και με σημαντική μείωση της δύναμής τους. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μετεκλογικά με την ακροδεξιά.

Η πρόγνωση σύμφωνα με το exit poll του ARD:

Βρανδεμβούργο

SPD 27,5% (-4,4)

AfD 22,5% (+10,3)

CDU 15,5% (-7,5)

Αριστερά 11% (-7,6)

Πράσινοι 10 (+3,8)

Ενωμένα Κινήματα Πολιτών/Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 5 (+2,3)

FDP 4,8 (+3,3)

Σαξονία

CDU 32% (-7,4)

AfD 27,5% (+17,8)

Αριστερά 10,5 (-8,4)

Πράσινοι 9% (+3,3)

SPD 8% (-4,4)

FDP 4,8% (+1)
EDZA3N3XoAEw90e
EDZA3OBWkAUlWjy

Deutsche Welle: Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί, κρατάνε τα παραδοσιακά κόμματα

Σύμφωνα με πρώτα έξιτ πολς στο κρατίδιο της Σαξονίας το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ κερδίζει την πρωτιά με 32% των ψήφων, αλλά με απώλειες 7 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. Την δεύτερη θέση κατακτά πλέον το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) με 27 %. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή άνοδο, καθώς η AfD συγκέντρωνε μόλις 9,7% το 2014. Επιβεβαιώνονται έτσι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους Χριστιανοδημοκράτες να ανατρέπουν παλαιότερα προγνωστικά για "πρωτιά" των ακροδεξιών, αλλά και την AfD να υπερ-τριπλασιάζει το ποσοστό της. Τρίτη πολιτική δύναμη στη Σαξονία αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κατακρημνίζεται στο 8%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% των ψήφων.

Εάν παραμείνει αυτή η κατανομή δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης θεωρείται δύσκολος, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί ο "μεγάλος συνασπισμός" χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Δεν αποκλείεται πάντως μία μετεκλογική σύμπραξη της Κεντροδεξιάς με τους Πράσινους. Σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν γίνει και το 2014 χωρίς αποτέλεσμα.

Επιτυχία της AfD και στο Βρανδεμβούργο

Στο γειτονικό Βρανδεμβούργο την πρωτιά διατηρεί τελικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 27,5%, αν και χάνει πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014. Από την πλευρά της η AfD κερδίζει πάνω από 10 μονάδες και αναδεικνύεται πλέον δεύτερο κόμμα στο Βρανδεμβούργο με 22,5%, ενώ οι χριστιανοδηοκράτες πέφτουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 15%, τη χειρότερη επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ στο κρατίδιο αυτό. Ακολουθεί το Κόμμα της Αριστεράς με 11%, ενώ οι Πράσινοι καταγράφουν για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό στο Βρανδεμβούργο με 10%. Πρόκειται για την καλύτερη εκλογική επίδοση που έχουν καταγράψει οι Πράσινοι στην Ανατολική Γερμανία.

Αν επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολς, οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούν πλέον να συγκυβερνούν με το Κόμμα της Αριστερας στην τοπική Βουλή του Πότσνταμ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιδιώξουν μία τριπλή συμμαχία με την Αριστερά και τους Πράσινους. "Το σημαντικό είναι να παραμείνει το Βρανδεμβούργο σε καλά χέρια και να υπάρξει σταθερότητα" δηλώνει, σε ένα πρώτο σχόλιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύριος στόχος του ήταν να αναχαιτιστεί η άνοδος της AfD.

Χωρίς την AfD (εκτός απροόπτου...)

Προεκλογικά τόσο ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ όσο και ο σοσιαλδημοκράτης ομόλογός του στο Βρανδεμβούργο Ντίτμαρ Βόιντκε είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσουν με την "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή, οι υποψήφιοι και τα στελέχη της AfD επέμεναν ότι στόχος τους και στα δύο κρατίδια είναι η πρωτιά και η διεκδίκηση της πρωθυπουργίας ή τουλάχιστον η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Άλλωστε, επεσήμαναν, σε πολλούς δήμους και κοινότητες της Αν.Γερμανίας η AfD ήδη συνεργάζεται με άλλα κόμματα στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποκλείεται εκ των προτέρων μία συμμαχία σε επίπεδο τοπικής κυβέρνησης.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά θέλουμε ακόμη δουλειά για να γίνουμε πρώτη δύναμη. Είναι όμως σημαντικό ότι τιμωρήθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες" δηλώνει, σε μία πρώτη αντίδραση, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εκ των επικεφαλής της AfD.

Bild: Σεισμός από την ακροδεξιά στα ανατολικά κρατίδια

Για «σεισμό» της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια, κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, για «προσεκτική ανάσα ανακούφισης» για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-SPD) μιλάει το ARD, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και στην Σαξονία. Σημαντικές είναι οι απώλειες και για την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρούσε ως τώρα σημαντικά ποσοστά στα πρώην ανατολικά κρατίδια.


Στο Βρανδεμβούργο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με την Αριστερά, τερματίζει πρώτο, με 26,6% και απώλεια 5,5 μονάδων από το 2014. Η AfD διπλασιάζει τα ποσοστά της και φθάνει στο 24,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 15,4%, από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Δραματικές απώλειες καταγράφει και η Αριστερά, η οποία πέφτει από το 18,6% στο 10,4%. Οι Πράσινοι ενισχύονται στο 9,5% από 6,2% και ακολουθούν τα Κινήματα Πολιτών Βρανδεμβούργου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους που βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με 5% (2,7% το 2014). Οι Φιλελεύθεροι (FDP), αν και ενισχύθηκαν σημαντικά, απέτυχαν και πάλι να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς έμειναν στο 4,4% (από 1,5% το 2014).

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) χρειάζεται πλέον την σύμπραξη δύο ακόμη κομμάτων, κατά πάσα πιθανότητα της Αριστεράς και των Πρασίνων. Το σχήμα «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» κυβερνά σήμερα τα κρατίδια της Βρέμης, του Βερολίνου και της Θουριγγίας (στο τελευταίο του σχήματος ηγείται η Αριστερά).

Στην Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 πρώτο κόμμα, το CDU κατόρθωσε τελικά να παραμείνει στην πρώτη θέση με 32,3%, έστω και με σοβαρές απώλειες (-7,1). Η ακροδεξιά έφθασε στο 27,3%, ενισχυόμενη κατά 18,1 μονάδες από τις εκλογές του 2014, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της σε όλη την Γερμανία και εκτοπίζοντας την Αριστερά στην τρίτη θέση, με 10,6% (από 18,9). Το SPD συγκέντρωσε στο κρατίδιο το χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε οποιοδήποτε κρατίδιο, συρρικνούμενο στο 7,9% (από 12,4), ενώ οι Πράσινοι αύξησαν και εδώ τις δυνάμεις τους και έφθασαν στο 8,8% από 5,7% το 2014. Αντίστοιχα η ενίσχυση του FDP δεν ήταν ούτε εδώ ικανή να του εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε 4,7% (από 3,8%).

Στην Σαξονία ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν επαρκούν πλέον για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους. Ο Πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ απέκλεισε πάντως ήδη το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε πριν από λίγο τον κ. Κρέτσμερ να μην διανοηθεί να συνεργαστεί με την AfD. «Όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τις ευθύνες τους. Αυτό σημαίνει κυρίως ότι το CDU πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του και να μην ψάχνει προς τα δεξιά», δήλωσε. Όλα τα κόμματα πάντως είχαν προεκλογικά απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (97)

P.L.

Όποιος δεν επιθυμεί την άνοδο της 'Ακροδεξιάς', δεν συμπεριφέρεται σαν 'Χαζοαριστερός', δεν κάνει κωλοτούμπες και δεν προσεταιρίζεται τα διάφορα 'Κέντρα'...

Κύπριος Χρυσαυγίτης

Μα πότε οι αριστεροί νοιάστηκαν για την Ελλάδα αφού στον πόλεμο δεν πολέμησαν.

Εθνικιστής ΑΕΚτζής

'Eρxεται και στην Eλλάδα η ώρα μας!

AfD

AfD Το κόμμα του οποίου ηγείται μία ομοφυλόφιλη πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, που ζει 10 χρόνια με μια μελαμψή κυρία από την Σρι Λάνκα, έχει μαύρους υποψήφιους , ψηφίζεται από ομοφυλόφιλους και υποστηρίζει με θέρμη το κράτος του Ισραήλ, είναι «η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)» ...

ΚΥΠΡΙΟΣ

Εδώ είναι ακρτοδεξιός ο Μπολσονάρου επειδή... έχει ατζέντα κατά των συμμοριών! Τι δεν καταλαβαίνουμε; Η αριστερά μας μισεί. Θέλει την καταστροφή των κοινωνιών. Απόλυτη ισότητα= απόλυτη ισοπέδωση και καταστροφή!

Ένας

Στον αίώνα μας δυο θα είναι τα βασικά κόμματα και οι βασικές κατευθύνσεις στην πολιτική. Αυτά της παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής ορθότητας και ανάμιξης τύπου Σόρος και τα Εθνικά κόμματα που θα επιμένουν στην διατήρηση των εθνικών χαρακτηριστικών του κάθε λαού. Ούτε Αριστερά - Δεξιά, ούτε τίποτα τέτοιο. Οι πάντες με βάση αυτό θα κρίνονται και θα εκλέγονται.

Με ΞΕΝΑ @@ δεν μάμησε κανείς

Τι χαίρεστε ρε φασιστάκια, στην Ελλάδα δεν είστε πουθενά!

ΙΩΑΝΝΑ

Ποιος γ@μεί τη γυφτοχώρα;

Συριζαιος

Πως δεν ειμαστε ρε συντροφε; 5 χρονια δεν ειχαμε την κυβερνηση; 31.5% δεν πηραμε στις εκλογες;

Μαύρος σκύλος

Πάντα έτσι συνέβαινε. Όταν η Αριστερά δεν πιάνει τα εθνικά ζητήματα τα πιάνει η ακροδεξιά. Γιατί ο λαός αυτό θέλει. Αν το ΕΑΜ έφτασε να ηγείται της αντίστασης στην Κατοχή ήταν γιατί εξέφρασε και αντιπροσώπευσε το εθνικό ζήτημα, μέχρι και "νέο '21" ονόμασαν την αντίσταση. Το ίδιο θα γίνει και τώρα στην Ελλάδα. Αν η Αριστερά δεν πιάσει το Εθνικό (που δεν το βλέπω...) θα το εκφράσει η Ακροδεξιά. Νόμος.

Τους προωθεί το σύστημα που έφερε κάποτε την "επιδημία" από Χούντες παγκισμίως

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο που λέει ότι "ξύπνησαν" ξαφνικά όλοι μαζί ταυτόχρονα... Μάλλον είχαν πάρει "το χάπι του βιασμού" και κοιμόντουσαν αγκαλίτσα οι απανταχού φασίστες, παρέα με τους Ούγγρους που δεν είχαν καμία μεταναστευτική ροή και αγανάκτισαν με το μεταναστευτικό!!!

ΑΩ

Οταν προωθεις μια ευρωπη στο να γινει.. Ευρωπισταν, και αλλοιωνεις πολιτισμους (2ο πιο κοινο ονομα στη Γερμανια = Μοχαμεντ), ο λαος θα γινεται πιο ρατσιστης, πιο ξενοφοβικος, και πιο ακροδεξιος. Δραση - αντιδραση λεγεται για αυτους που θελουν ανοιχτα συνορα.

Τζόνι

Ναζί και τζιχαντιστές απειλούν το δυτικό πολιτισμό

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης