Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έγινε η ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, που εξελέγη τον Οκτώβριο – Οι απόψεις του εγείρουν επιφυλάξεις και φόβους για την πολιτική που θα ακολουθήσει

20510709
Πρόεδρος της Βραζιλίας ορκίστηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είχε εκλεγεί με μεγάλη διαφορά στις 28 Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, πρώην στρατιωτικός ορκίστηκε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, με τους επικριτές του να διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις για την πολιτική που ακολουθήσει.

Ο νέος πρόεδρος οφείλει τη νίκη του στις υποσχέσεις του περί πάταξης της διαφθοράς και της εγκληματικότητας στη Βραζιλία. Ωστόσο, ο ίδιος είναι μια φιγούρα που διχάζει, λόγω των τοποθετήσεών του, που κατέχονται από ρατσισμό, ομοφοβία και μισογυνισμό.

Με vintage Rolls Royce η έλευσή του στην ορκωμοσία

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, μετέβη από τον καθεδρικό ναό της Μπραζίλια στο Κογκρέσο με ένα ανοιχτό vintage Rolls Royce. Τον συνόδευε ιππικό σε άσπρα άλογα, ενώ υπήρχαν φρουροί ασφαλείας, εν μέσω πλήθους υποστηρικτών που φώναζε.

Μάλιστα, πολλοί υποστηρικτές του πήγαν στην πρωτεύουσα από πολλές περιοχές, μόνο και μόνο για να παρευρεθούν στην ορκωμοσία.

Εκ μέρους των ΗΠΑ, στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθη ο υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο. Επίσης, παρέστησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μόνον ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έδωσε το παρών.

Ο Μπολσονάρου ακύρωσε τις προσκλήσεις των αριστερών κυβερνήσεων της Κούβα, της Νικαράγουα και της Βενεζουέλα, από τις οποίες έχει δεχθεί μεγάλη κριτική.

20511548



Ένας outsider με πολλά κρατικά αξιώματα

Κλείσιμο
Αν και ο Μπολσονάρου αυτοπαρουσιάζεται ως πολιτικό outsider, πριν εκλεγεί είχε επτά θητειες στην κάτω βουλή του Κογκρέσου και τη Βουλή των αντιπροσώπων, ενώ βρέθηκε κατά καιρούς σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Πριν γίνει πολιτικός, υπηρέτησε στον στρατό της Βραζιλίας ως αλεξιπτωτιστής, ενώ ανέβηκε στη θέση του διοικητή, ενώ θεωρείται ότι οι σχέσεις του με τον στρατό είναι πολύ στενές. Παράλληλα, έχει εκφράζει τη νοσταλγία του για την περίοδο που τη Βραζιλία διοικούσε δικτατορικά ο στρατός, καθώς και τη σκληρή γραμμή εκείνης της περιόδου, με πολλές φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, τον Σεπτέμβριο, μαχαιρώθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί για πάνω από ένα μήνα για να αναρρώσει.

20511558


Οι απόψεις του προκαλούν

Αν και έχει ταχθεί υπέρ της δημοκρατίας, πολλές του δηλώσεις προκαλούν αντιδράσεις καθώς έχει πει ότι είναι υπέρ των βασανιστηρίων. Επίσης, έχει διατυπώσει επικρίσεις για τις γυναίκες, τους γκέι και τους Αφροαμερικανούς.

Ποιες είναι οι πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει

Σημεία-κλειδιά της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η μάχη κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος, στοχεύοντας ευθέως σε κορυφαίους επιχειρηματίες και πολιτικούς, όπως ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα. Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του επέλεξε τον πιο διάσημο δικαστή κατά της διαφθοράς, τον Σέρτζιο Μόρο, ως υπουργό Δικαιοσύνης, αν και στο παρελθόν, ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να εμπλακεί με την πολιτική.

Παράλληλα, θέλει να απελευθερώσει την οπλοκατοχή, ώστε οι «έντιμοι πολίτες» να μπορούν να κουβαλούν όπλα και «να προστατεύουν τους εαυτούς τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης