Ταϊλάνδη: Οι διασώστες ήταν σίγουροι ότι οι περισσότεροι «αγριόχοιροι» ήταν νεκροί στο σπήλαιο

Ταϊλάνδη: Οι διασώστες ήταν σίγουροι ότι οι περισσότεροι «αγριόχοιροι» ήταν νεκροί στο σπήλαιο

Δύο παιδιά από τα 12 παιδιά έφτασαν πολύ κοντά στον θάνατο - Όσα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτονται στο βιβλίο «The Boys In The Cave» από τον ρεπόρτερ του ABC, Matt Gutman

boys
Η περιπέτειά της και η διεθνής επιχείρηση για τη διάσωσή τους συγκλόνισε τον πλανήτη το καλοκαίρι. Πιο συγκλονιστικό, ωστόσο, αποδεικνύεται το γεγονός ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους, κατάφεραν να βγουν ζωντανοί μέσα από τα έγκατα της γης, σε ένα σπήλαιο αρκετά χιλιόμετρα βαθιά στο βουνό και πλημυρισμένο από τη βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα στην περιοχή της Ταϊλάνδης. Το «θαύμα» που επιτελέστηκε το καλοκαίρι, επιβεβαιώνεται λίγους μήνες μετά, από την ομολογία των εμπειρότατων διασωστών που έσπευσαν αμέσως στο σπήλαιο. Όπως αποκάλυψαν σήμερα, άπαντες ήταν σίγουροι ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν ήδη νεκρά όταν ξεκίνησαν την επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Η ειδική ομάδα διάσωσης δεν αποκάλυψε τις σκέψεις των μελών τους ούτε στον Τύπο, ούτε βέβαια στους απελπισμένους γονείς, το δράμα των οποίων έφτανε στην κορύφωσή του καθώς οι δύτες-διασώστες ξεκινούσαν την πολύωρη προσπάθειά τους.

Τις εκτιμήσεις των μελών της διεθνούς διασωστικής ομάδας, αποκαλύπτει στο βιβλίο του «The Boys In The Cave» ο ρεπόρτερ του ABC Matt Gutman. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι δύο από τα παιδιά σχεδόν πέθαναν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Το ένα, ένας 16χρονος που τον φώναζαν «Νύχτα», παρουσίαζε συμπτώματα προχωρημένης πνευμονίας. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι υπέστη ανακοπή καρδιάς αρκετές φορές, με τους διασώστες να το επαναφέρουν κάθε φορά, πριν το μεταφέρουν στην έξοδο και τον παραλάβει το ελικόπτερο για το νοσοκομείο.

Όταν έβγαλαν εκτός το παιδί, ένας Αυστραλός διασώστης είπε στους νοσοκόμους ότι «μόλις που αναπνέει», προσθέτοντας με αγωνία: «Συνεχίστε, κάντε ό,τι είναι δυνατόν».

Το άλλο παιδί που έφτασε κοντά στον θάνατο, υπέφερε από υποθερμία. Ήταν ο 13χρονος με το παρατσούκλι «Pong». Ο διασώστης του δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να του κρατά το χέρι και να του προσφέρει την αγκαλιά του, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του τουλάχιστον σε οριακή κατάσταση.

Το καλοκαίρι που πέρασε, η αννθρωπότητα κατάφερε να πετύχει ένα θαύμα. Να σώσει τις ζωές και των 12 παιδιών, αλλά και του προπονητή τους. Με θυσίες (ένας διασώστης νεκρός), με αυταπάρνηση, με ηρωισμό, αλλά πάνω απ' όλα με τη σύγχρονη τεχνολογία και γνώση, καθώς και την παγκόσμια συσπείρωση και συνεργασία. Το θαύμα στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης δεν κράτησε στη ζωή 12 παιδιά και έναν άντρα μόνο. Έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι όλοι μαζί, δίχως αντιπαλότητες και συμφέροντα, δίχως μικρότητες και περηφάνιες, αλλά σε ένα κοινό μέτωπο και με κοινό στόχο, μπορούμε να πετύχουμε πραγματικά θαύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης