Υπόθεση Κασόγκι: Έφυγε από την Τουρκία ο Σαουδάραβας πρόξενος λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα στο σπίτι του

Υπόθεση Κασόγκι: Έφυγε από την Τουρκία ο Σαουδάραβας πρόξενος λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα στο σπίτι του

Μετά τις έρευνες στο προξενείο, επίκειται αντίστοιχη στην κατοικία του προξένου - Ανακρίσεις Σαουδαράβων διπλωματών προανήγγελε  ο Τσαβούσογλου  - Για αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο κτήριο του προξενείου μιλά υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος - Στο Ριάντ  ο Πομπέο

20188238
Έφυγε από την Τουρκία και επέστρεψε στην πατρίδα του ο σαουδαραβας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να αρχίσει έρευνα και στο σπίτι του σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μοχάμεντ Αλ Οτάιμπι επιβιβάστηκε σε μια πτήση του εθνικού αερομεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας που απογειώθηκε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) με προορισμό το Ριάντ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας αναμένεται να ανακρίνουν και αξιωματούχους του προξενείου, εφόσον χρειαστεί.

«Είναι ευθύνη της Εισαγγελίας να αποφασίσει ποιον θα ανακρίνει ή ποιες ερωτήσεις θα τεθούν. Οι εισαγγελείς μπορεί να ζητήσουν ανακρίσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων, αν παραστεί ανάγκη», σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου, έπετια από τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ομόλογό του Κουντρέτ Οζερσάι.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Associated Press, έκανε λόγο για «αδιάσειστες ενδείξεις», ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια ακριβώς ήταν αυτά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας των εννέα ωρών στο διπλωματικό κτήριο, η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Ο αξιωματούχος μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για την έρευνα.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε μία ανατριχιάστικη λεπτομέρεια βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας ότι «ορισμένα υλικά στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έχουν βαφτεί με χρώμα».

«Ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας δώσουν μια λογική εξήγηση το συντομότερο δυνατό, διότι η έρευνα εξετάζει πολλά πράγματα όπως τα τοξικά υλικά και τα υλικά που αφαιρέθηκαν για να περαστεί η βαφή», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από εννέα ώρες ερευνών αποχώρησε από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας που έκανε «φύλλο και φτερό» το κτήριο με την έγκριση των αρχών της Σαουδικής Αραβία.

Συνάντηση Πομπέο  με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ θα μεταφέρει πληροφορίες για την υπόθεση στην Άγκυρα.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και εξέχων επικριτής του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε πως πιστεύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εκεί και η σορός του απομακρύνθηκε, κάτι το οποίο οι Σαουδάραβες αρνούνται σφόδρα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε τον Πομπέο στο Ριάντ εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τον σημαντικό σύμμαχό του, είπε πως «κακοποιοί δολοφόνοι» μπορεί να είναι υπεύθυνοι αφού μίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν.

Έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ και θα δει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για δεύτερη φορά στη διάρκεια ενός δείπνου. Στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης