Γαλλία: Απογοήτευσε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ο Μακρόν την πρώτη του χρονιά στο Ελιζέ

emanouel-makron

To 55% των ερωτηθέντων της έρευνας θεωρεί «αρνητικό» τον απολογισμό των πεπραγμένων του Γάλλου προέδρου έπειτα από έναν χρόνο στην προεδρία της Γαλλίας

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (55%) θεωρεί «αρνητικό» τον απολογισμό των πεπραγμένων του Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από έναν χρόνο στην προεδρία της Γαλλίας, έναντι ενός 45% που αντιθέτως κρίνει ότι ήταν θετικός, καταδεικνύει έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών της Sciences Po (Cevipof), που διενεργήθηκε από την Ipsos-Sopra σε συνεργασία με την εφημερίδα Le Monde και το Fondation Jean Jaurès.


Ιδίως οι ενέργειες του Μακρόν όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των Γάλλων και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων κρίθηκαν εξαιρετικά σκληρά, με το 78% του δείγματος να θεωρεί πως κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση.


Δεν τα πήγε πολύ καλύτερα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε στο πεδίο της υγείας, καθώς το 72% των πολιτών θεωρεί πως οι προεδρικές κινήσεις ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, κάτι που ισχύει επίσης σε ό,τι αφορά τις συντάξεις (70%) ή την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης (66%).


Ο απολογισμός είναι μάλλον λιγότερο αρνητικός όσον αφορά την καταπολέμηση της ανασφάλειας (το 53% θεωρεί πως κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση), στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος (51%) ή στις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας (51%), ενώ οι ψηφοφόροι εμφανίζονται απόλυτα διχασμένοι όσον αφορά τις προσπάθειές του για τη βελτίωση της πολιτικής ζωής (50%).


Οι τέσσερις θεματικές στις οποίες αξιολογήθηκε θετικά από την πλειοψηφία: η εξωτερική πολιτική, όπου κινείται «στη σωστή κατεύθυνση» για το 63% των Γάλλων, η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις (61%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (60%) και ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας (57%).


Μάλλον ενστερνιζόμενο την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων», που επισείει η αντιπολίτευση, το 76% των Γάλλων εκτιμά ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «ωφελεί πριν απ' όλους τους πιο ευκατάστατους», ενώ μόλις το 16% θεωρεί πως είναι προς όφελος «του συνόλου των Γάλλων». Ακόμα χαμηλότερο είναι το ποσοστό που τη θεωρεί ευνοϊκή για τα λαϊκά στρώματα (5%) ή τη μεσαία τάξη (3%).


Την κατηγορία εναντίον του Μακρόν ότι ευνοεί κυρίως τους κατοίκους των αστικών κέντρων ενστερνίζονται εξάλλου τα δύο τρία (67%) των ερωτηθέντων, που θεωρούν ότι είναι οι «Γάλλοι που ζουν στις μεγάλες πόλεις» αυτοί που ωφελούνται από την πολιτική της κυβέρνησης (έναντι ενός 28% που έκρινε πως ευνοείται το σύνολο των Γάλλων, ενός 3% που θεώρησε πως ευνοούνται οι κατοίκοι των προαστίων και ενός 2% που είδε ότι ευνοούνται οι κατοίκοι μικρών χωριών ή των αγροτικών περιοχών).


Σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 10 στο φάσμα από τον προσδιορισμό «πολύ αριστερός» ως το «πολύ δεξιός», ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζεται μάλλον δεξιός παρά κεντρώος, με μέσο όρο 6,7.


Το 73% θεωρεί εξάλλου πως τα πεπραγμένα του Μακρόν συμμορφώνονται προς τις προεκλογικές εξαγγελίες του, αλλά οι πολίτες αμφισβητούν τις μεθόδους του: το 47% κρίνει ότι «τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι πάρα πολλά», ότι πρέπει να κινηθεί «πιο αργά» και να εξασφαλίσει ότι οι νόμου που προωθούνται έχουν μελετηθεί επαρκώς.


Το 55% των εκλογέων κρίνει ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επιδεικνύουν ροπή προς τον «αυταρχισμό», «δεν δίνουν αρκετό χρόνο» στις διαπραγματεύσεις.


Για το μέλλον, οι Γάλλοι μοιάζουν μάλλον απαισιόδοξοι: το 43% θεωρεί ότι η ατομική του κατάσταση θα είναι χειρότερη στο τέλος της πενταετίας (το 40% περιμένει ότι θα είναι αμετάβλητη, το 17% καλύτερη). Σε εθνική κλίμακα, το 39% αναμένει καλύτερη κατάσταση (το 32% αμετάβλητη, το 29% χειρότερη).


Παρά τον μάλλον μέτριο έλεγχό του, ο Εμανουέλ Μακρόν ωφελείται από ένα πολιτικό τοπίο που δεν σαγηνεύει ακριβώς τους ψηφοφόρους: μόλις το 14% των Γάλλων θεωρεί ότι ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν ή η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα τα πήγαιναν καλύτερα· το ποσοστό πέφτει στο 8% για τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ και στο 4% για τον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου από την 25η Απριλίου ως τη 2α Μαΐου σε δείγμα 13.540 πολιτών εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, επιλεγμένων με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Κάτι έχετε πάθει...

στην ελλάδα με τη γαλλία και την εκτενή ειδησεογραφία απο εκεί. ηταν και είναι μία δευτέρας διαλογής δύναμη, ακόμα και στην ευρωπαική ιστορία. Ποτέ δεν έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στα γενόμενα της ελλάδας. Σας αρέσουν αυτοί που έρχονται δεύτεροι ή τελευταίοι σε συγκρίσεις?

@Κάτι έχετε πάθει...

Έχεις πρόβλημα;

na no na no na no

OI ΓΑΛΛΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ''ΟΜΟΡΦΙΑ'' ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ !! ΑΣ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΤΗΝ ΤΣΙΠΡΙΛΑ !!!

Ark

Να ετοιμάζεται η Λεπέν

@Ark

Εγώ λέω να βάλουμε το Χίτλερ, που είναι και το αυθεντικό ναζίδι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xavier_bettel

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, τόνισε ότι «δεν μιλάμε για χαλιά αλλά για ανθρώπους» - Διαμάχη ανάμεσα στα κράτη μέλη κατά την άτυπη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ για το μεταναστευτικό

billld

Η εικονιζόμενη γυναίκα είναι 25 ετών, άνεργη ζωγράφος και το όνομα της είναι Ίνα Π - Η γυναίκα που ήθελε να «αγοράσει» το μωρό ήταν μία 43χρονη δασκάλα - Αντιμέτωπες και οι δύο με ποινή φυλάκισης

summit

Έξι μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, πληθαίνουν οι φωνές που προτρέπουν τους Βρετανούς να... το ξανασκεφτούν

Donmez

«H παρουσία μας στη θάλασσα έχει ενισχυθεί, μέσω των Μπαρμπαρός, Ορουτς Ρέις και Φατίχ. άλιστα το Φατίχ θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση τους επόμενους μήνες στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ

Iran

«Είναι ζωτικής σημασίας οι αραβικές χώρες του Κόλπου να συμμετάσχουν στις προτεινόμενες διαπραγματεύσεις. Είναι σώφρον για την Τεχεράνη να αποφύγει τις κυρώσεις και να λάβει αυτές τις προτάσεις σοβαρά υπόψη της», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων

efimerides-tipos

Επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, μεγιστάνες χαρτοπαικτικών λεσχών και δισεκατομμυριούχοι αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, πλέον αρπάζουν τον «έλεγχο» του Τύπου, κόβοντας απλά μία επιταγή