Δημοσκόπηση της Ισβέστια: Οι Ρώσοι ξεχνάνε τον Μαρξ

Δημοσκόπηση της Ισβέστια: Οι Ρώσοι ξεχνάνε τον Μαρξ

Το 54% δεν έχουν διαβάσει έργα του Κάρλ Μαρξ, ενώ το 66% δήλωσε ότι δεν θυμάται καμία από τις βασικές ιδέες που διατύπωσε στη θεωρία του - Το 16% των Ρώσων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον μαρξισμό

Karl_Marx
Το 98% των Ρώσων γνωρίζουν το όνομα Καρλ Μαρξ, ωστόσο, δεν είναι όλοι σε θέση να πουν ποιος ήταν. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς –γράφει η εφημερίδα Izvestia– από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) με αφορμή τα 200 χρόνια από την γέννηση του γερμανού φιλοσόφου.

Το 54% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν διαβάσει έργα του Κάρλ Μαρξ, ενώ το 66% δήλωσε ότι δεν θυμάται καμία από τις βασικές ιδέες που διατύπωσε στη θεωρία του. Επιπλέον το 16% των Ρώσων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον μαρξισμό.

Ο κόσμος θυμάται τον μαρξισμό κατά την περίοδο των οικονομικών κρίσεων και όταν αυξάνεται η δυσαρέσκεια την οποία προκαλεί η μεγάλη διαφορά εισοδημάτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών, παρατηρεί ο αναλυτής του VISIOM Ιβάν Λέκοντσεφ. «Στη μαζική συνείδηση των Ρώσων ο μαρξισμός έχει θεμελιωδώς ξεχαστεί, οι ιδέες του Μαρξ συγχέονται με τις ιδέες του λενινισμού και τα πολιτικά συνθήματα του κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό που θυμούνται περισσότερο οι Ρώσοι σήμερα είναι η οικονομική θεωρία του Μαρξ και αυτή είναι που εκλαμβάνεται θετικά. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν αρνητικά τον μαρξισμό είναι κάτι που σχετίζεται με την διάψευση των προσδοκιών, δηλαδή με την μη έλευση του κομμουνισμού και τα αμφίσημα πολιτικά συνθήματα τύπου ‘η γη στους αγρότες’….» επισημαίνει ο Λέκοντσεφ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών και Προβλέψεων, Ντμίτρι Γιεγκορτσένκοφ, θεωρεί ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν το όνομα Καρλ Μάρξ, κι αυτό επειδή το όνομα κοσμεί ευρέως διάφορα τοπωνύμια σε ολόκληρη τη χώρα. Το ότι πολλοί βλέπουν θετικά τον Μάρξ, οφείλεται κατά την άποψη του στο ότι οι ιδέες του περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «περί λαϊκού κράτους», είναι ιδέες που έχουν αισθητή απήχηση στους Ρώσους.

Το ότι ένα τμήμα του πληθυσμού βλέπει με συμπάθεια τον Μάρξ οφείλεται στο ότι του αρέσουν οι «αριστερές ιδέες», λέει ο πολιτειολόγος Αντόν Χάσενκο. Από συναισθηματικής πλευράς αυτό είναι συνέπεια της αίσθησης περί κοινωνικής δικαιοσύνης, την οποία έχουν πολλοί Ρώσοι.

«Όμως εάν δούμε τα ποσοστά των συμπαθούντων, και τις ηλικίες τους θα διαπιστώσουμε ότι η συμπάθεια αυτή προς τον Μάρξ εκδηλώνεται σε ηλικίες 45 και άνω. Δηλαδή είναι άτομα που όχι απλώς έζησαν επί Σοβιετικής Ένωσης, αλλά που υπέστησαν μια ισχυρή διέγερση από την προπαγανδιστική μηχανή των ΜΜΕ, αλλά και κατά την περίοδο της φοίτησης τους» δηλώνει ο Χάσενκο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης