Άρκανσο: Οκτώ εκτελέσεις θανατοποινιτών μέσα σε 11 μέρες σχεδιάζουν οι Αρχές

Άρκανσο: Οκτώ εκτελέσεις θανατοποινιτών μέσα σε 11 μέρες σχεδιάζουν οι Αρχές

Μια δικαστική απόφαση τους στέκεται εμπόδιο

Άρκανσο: Οκτώ εκτελέσεις θανατοποινιτών μέσα σε 11 μέρες σχεδιάζουν οι Αρχές
Νέα νομικά εμπόδια αντιμετωπίζουν οι αρχές στην Πολιτεία Άρκανσο, που θέλουν να εκτελέσουν οκτώ θανατοποινίτες σε διάστημα 11 ημερών.

Οι αρχές στην Πολιτεία Άρκανσο ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση δικαστηρίου που απαγορεύει τη χρήση ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις και ουσιαστικά ανατρέπει τα σχέδια της Πολιτείας να εκτελέσει οκτώ θανατοποινίτες σε διάστημα 11 ημερών.

Δικαστήριο της Πολιτείας εξέδωσε χθες Τετάρτη προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της χρήσης μιας φαρμακευτικής ουσίας, αφού η εταιρεία McKesson Medical-Surgical INC κατηγόρησε τις αρχές ότι αγόρασαν το μυοχαλαρωτικό επικαλούμενες ψευδείς ισχυρισμούς.
Η εταιρεία καταγγέλλει ότι δεν θα είχε πουλήσει το φάρμακο στις σωφρονιστές αρχές του Άρκανσο, αν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιούνταν σε εκτελέσεις.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τις αρχές του Άρκανσο, που δεν έχουν εκτελέσει κανέναν θανατοποινίτη εδώ και 12 χρόνια, και επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα με τις οκτώ εκτελέσεις διότι ένα άλλο από τα τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές λήγει στα τέλη του μήνα.

Κλείσιμο
Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέως της Πολιτείας, της Ρεπουμπλικάνας Λέσλι Ράτλετζ, δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου του Άρκανσο.

Αξιωματούχοι της Πολιτείας τονίζουν ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν το φάρμακο από καμία άλλη πηγή και έχουν παραδεχθεί ότι αν κερδίσει η McKesson, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει καμία εκτέλεση.

Ο κυβερνήτης Άισα Χάτσινσον δήλωσε ότι «εξεπλάγη και απογοητεύτηκε» από τα πρόσφατα νομικά εμπόδια.
Αρχικά η Πολιτεία του Άρκανσο σχεδίαζε να εκτελέσει οκτώ θανατοποινίτες σε διάστημα 11 ημερών, από τις 17 Απριλίου ως τις 27 Απριλίου.
Ωστόσο, έπειτα από μια σειρά νομικών προσφυγών τέσσερις εξ αυτών κατάφεραν να αναβάλλουν τις εκτελέσεις τους.

Επίσης εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ μια προσφυγή και των οκτώ θανατοποινιτών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το βεβιασμένο πρόγραμμα των εκτελέσεων αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα.

Η εκτέλεση οκτώ καταδικασθέντων σε διάστημα 11 ημερών θα ήταν οι περισσότερες εκτελέσεις που έχουν γίνει από οποιαδήποτε αμερικανική Πολιτεία σε τόσο μικρό διάστημα μετά το 1976 οπότε επανήλθε η θανατική ποινή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης