Στη «σκιά» των τζιχαντιστών η διάσκεψη των G20

Στη «σκιά» των τζιχαντιστών η διάσκεψη των G20

«Κλειδί» το τι προτίθενται να κάνουν Ομπάμα και Πούτιν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Στη «σκιά» των τζιχαντιστών η διάσκεψη των G20
Ύστερα από την παρισινή τραγωδία της προηγούμενης Παρασκευής, τα οικονομικά ζητήματα έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα κατά την ετήσια συνάντηση κορυφής των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, των λεγόμενων και «G20».

Κλείσιμο


Απόντος του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, αλλά με την παρουσία του Ρώσου ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν και βεβαίως του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η δέκατη διάσκεψη των G20 βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αττάλεια της Τουρκίας, στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας.

Η πρωτοφανής σφαγή στο Παρίσι, η «11η Σεπτεμβρίου για την Ευρώπη» και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εναντίον των τζιχαντιστών φαίνεται πως απασχολούν κατά προτεραιότητα τους ηγέτες των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου.



Ο Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από τη διάσκεψη των G20, θα πραγματοποιήσει δεκαήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τους διεθνείς αναλυτές η στάση που θα κρατήσει ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάσκεψη και ο ρόλος που θα θελήσει να αναλάβει για μια συντονισμένη, πολυεθνική επιχείρηση πάταξης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, ιδιαίτερα αφότου, ήδη από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής και λίγο μετά την έκρηξη της βίας στη γαλλική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι «οι τζιχαντιστές κατάφεραν χτυπήματα εις βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, με μια εξωφρενική επιχείρηση τρομοκράτησης αθώων πολιτών».

Σχετικά με τη συνάντηση των G20 στην Αττάλεια -ένα σημείο στο χάρτη όχι πολύ μακριά από τη Συρία και το πεδίο των μαχών με το Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών- θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο ότι επισήμως κανένα κράτος δεν θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τις σκληρές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε ανοιχτά λόγο για πόλεμο με το ISIS.



Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι συντάσσονται με τη θέση Ολάντ, κρίσιμη όμως είναι και η παρέμβαση της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη αναπτύξει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ έχει πληγεί απευθείας με την πρόσφατη κατάρριψη του πολιτικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο, κατά πάσα πιθανότητα από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Στην ατζέντα των συνομιλιών στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 κατ' αρχήν δεν είχε προβλεφθεί η κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν, θεωρείται όμως ως βέβαιο ότι το ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους των πάλαι ποτέ υπερδυνάμεων με κάποιον τρόπο θα γίνει.



Το παρισινό μακελειό ρίχνει βαριά τη σκιά του στους G20, προωθώντας προς συζήτηση από τους παριστάμενους ηγέτες ζητήματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το προσφυγικό ρεύμα από την φλεγόμενη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη το οποίο έχει πλέον προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τις επιθετικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας, καθώς και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Νότια Κίνα.



Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αξιοποιήσει επίσης την ευκαιρία της διάσκεψης των G20 για να ενισχύσει διπλωματικά τη θέση των ΗΠΑ έναντι των υπολοίπων G20 σε σχέση με τον ρυθμιστικό ρόλο που κατέχει στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις παρασκηνιακές προσπάθειες του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για την οριστική αποπομπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σαν ένα πρώτο βήμα εκτόνωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συζητήσει επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το ISIS και τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν ενδεχομένως από κοινού οι δύο χώρες. 



















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης