Ουκρανία: Σε ισχύ η μονομερής κατάπαυση πυρός

Ουκρανία: Σε ισχύ η μονομερής κατάπαυση πυρός

Από το βράδυ της Παρασκευής και για μια εβδομάδα - Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα

Ουκρανία: Σε ισχύ η μονομερής κατάπαυση πυρός
O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι μια μονομερής κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μίας εβδομάδας, στην ανατολική Ουκρανία θα τεθεί σε ισχύ απόψε το βράδυ προκειμένου να επιτρέψει στους φιλορώσους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

«Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ - ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών. Ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει στον ιστότοπό του ότι ο Ποροσένκο θα υπογράψει σύντομα το διάταγμα για μια προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

«… Αυτό γίνεται προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα όπλα. Αυτοί που δεν το πράξουν αυτό, θα αποκλειστούν» επεσήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός υπεύθυνος κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Κλείσιμο

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει και πάλι ένα σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία» δήλωσε ο υπεύθυνος, ο οποίος προέβλεψε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον Ρώσοι στρατιώτες τις επόμενες εβδομάδες.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρά σε μια «νέα ενίσχυση» της στρατιωτικής της παρουσίας στη μεθόριο.

Ο ίδιος μίλησε για ένα «λυπηρό βήμα προς τα πίσω», ενώ η Ρωσία απάντησε ότι «εξεπλάγην» και διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.

Όμως σύμφωνα με αυτόν τον υπεύθυνο της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία πρόκειται να «προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους (φιλορώσους) αυτονομιστές μαχητές» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Επιπλέον άρματα μάχης (…) και πυροβολικό συγκεντρώνονται» σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή ενδεχόμενων «χειρουργικών» κυρώσεων εις βάρος των βιομηχανιών ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας.

«Η ιδέα εδώ είναι να αρνηθούμε στη Ρωσία τα είδη επενδύσεων και την εξελιγμένη τεχνολογία που χρειάζεται προκειμένου να αναπτυχθεί… (Οι συνομιλίες με την ΕΕ) έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα» είπε ο αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης