«Καμπανάκι» ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ιβάν Σιμόνοβιτς, προειδοποιεί για κίνδυνο μαζικής εξόδου των κατοίκων της περιοχής

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία
Φόβους για ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία εκφράζει ο ΟΗΕ, την ώρα που η περιοχή πέντε ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα είναι βυθισμένη στο απόλυτο χάος.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ιβάν Σιμόνοβιτς, προειδοποίησε για κίνδυνο μαζικής εξόδου των κατοίκων της περιοχής, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι τα ρωσικά στρατεύματα απομακρύνονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα από την πλευρά της  εκφράζει την ανησυχία της για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

«Έχω την εντύπωση ότι το Ντονέτσκ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης όσον αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Σιμόνοβιτς που επέστρεψε από μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη αυτή, πρωτεύουσα μίας από τις δύο επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Υπάρχουν ήδη ελλείψεις, όπως στην ινσουλίνη. Το σύνολο του συστήματος βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στα πρόθυρα κατάρρευσης», πρόσθεσε.
Κλείσιμο

«Ήταν τρομακτικό στις συζητήσεις μου με την κοινωνία των πολιτών να βλέπω πόσοι κάτοικοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, ενδέχεται να υπάρξει ένα σημαντικό κύμα εκτοπισμένων», εκτίμησε ο Σιμόνοβιτς.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε: «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ένα θαύμα από τις εκλογές αυτές».

«Οι εκλογές αποτελούν την έναρξη μιας νέας φάσης», σημείωσε. «Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα ολοένα και περισσότερο διχασμένη η οποία ίσως να οδηγείται σε ένα δραματικό σενάριο. Όμως πρόκειται για μια χώρα που μπορεί να σωθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Ουκρανία, όπως είπε, δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο χωρίς επιστροφή και τη στιγμή που μόνο η κλιμάκωση της βίας είναι πιθανή. Παρόλα αυτά το παράθυρο αυτό της ευκαιρίας ενδέχεται να κλείσει και πάλι και, για όσο διάστημα είναι ανοικτό, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», σημείωσε ο Σιμόνοβιτς.

Ο Σιμόνοβιτς, κροάτης διπλωμάτης, εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση (με την κατάσταση την εποχή της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας)».

«Στο τέλος της γιουγκοσλαβικής κρίσης υπήρξε η συμφωνία του Ντέιτον. Όμως αυτή κόστισε περισσότερες από 100.000 ζωές και πιστεύω ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να πληρώσει τέτοιο τίμημα», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης