Η Συρία δέχεται την πρόταση του Πούτιν για τα χημικά

Η Συρία δέχεται την πρόταση του Πούτιν για τα χημικά

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε «ναι» στην πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο - Ανοιχτός σε διάλογο ο Ομπάμα - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στη Γερουσία


Η Συρία δέχεται την πρόταση του Πούτιν για τα χημικά
Δεκτό έκανε το αίτημα της Μόσχας η Συρία, να θέσει τα χημικά της όπλα υπό τον διεθνή έλεγχο. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ συμφώνησε στην πρόταση του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ γεγονός που δείχνει ότι ενδέχεται να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση.

Συγκεκριμένα ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχιζε λέγοντας «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».

«Ναι» σε διάλογο από Ομπάμα - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στη Γερουσία
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, την άποψη ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Ρωσία και τη Συρία για πιθανή παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου, εξέφρασε μέσα από τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Αμερκανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρόταση Ρωσίας για τη Συρία είναι «δυνητικά θετική», αλλά «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «η πρόταση τα χημικά όπλα της Συρίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι δε θα ξαναχρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στη Συρία». Πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε πως «αν ο Άσαντ εγκαταλείψει τα χημικά όπλα, τότε ένα  ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία θα τεθεί απολύτως σε αναμονή».

Όσον αφορά στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Γερουσία-η οποία λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε-  ο Ομπάμα σχολίασε πως «δε μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος»  για το αποτέλεσμα της. 

«Δεν έχω αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία στη Συρία αν το Κογκρέσο ψηφίσει "όχι"», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS, ο Ομπάμα αποκάλυψε πως την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)






Παράλληλα, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ», δήλωσαν από κοινού ο Μακέιν και η Γκράχαμ.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μετά, τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Σύρο ομόλογό του, είχε δηλώσει ότι «καλούμε τους Σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων»

Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο. Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».  Η Μαρί Χαρφ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με «σκεπτικισμό» θεωρώντας την ως μια πιθανή «τακτική καθυστέρησης». Όπως είπε, «δεν αποτελεί σύμπτωση» ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία «υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ». 

Και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όμως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η δήλωση που έκανε σχετικά με τη Συρία, ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση παραδίδοντας το χημικό οπλοστάσιό της μέσα σε μία εβδομάδα, ήταν ένα «ρητορικό σχόλιο» και όχι μια συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει τον Κέρι στο ταξίδι του, ο υπουργός εξέφρασε τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του όταν ο Λαβρόφ προσφέρθηκε να προωθήσει την ιδέα αυτή. Σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο να αργοπορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει ο Λευκός Οίκος για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται «να παίξουν παιχνίδια» αλλά εάν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση θα την εξετάσουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Russia Today οι Σύροι αντάρτες σχεδίαζαν προβοκάτσια με επίθεση χημικών κατά του Ισραήλ, από εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς Ασαντ.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη «συμφωνία» Δαμασκού-Μόσχας με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για  μια «τακτική καθυστέρησης» και με τη Βρετανία να λέει ότι μπορεί να πρόκειται για μια τακτική αποπροσανατολισμού. ( Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις διεθνείς αντιδράσεις)
 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης