Politico: Πώς η Ρωσία «φύτεψε» έναν Σέρβο πράκτορα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Politico: Πώς η Ρωσία «φύτεψε» έναν Σέρβο πράκτορα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Συνεργάτης ανθρώπων με στενές σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο πράκτορας είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν γνώριζαν τις διασυνδέσεις τους

comission_maketa
Ένας Σέρβος πράκτορας που είναι όργανο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών είχε διεισδύσει σε θεσμούς της ΕΕ και διέδιδε φιλορωσικές απόψεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πιστεύουν δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Το Politico αναφέρει ότι τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο του 2023 ο Νόβιτσα Άντιτς πραγματοποιούσε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Άντιτς, που είναι πρόεδρος της Σερβικής Ένωσης Στρατιωτικού Εμπορίου, θεωρείται ενεργός «πράκτορας επιρροής» που συνεργαζόταν εν γνώσει του με την FSB, την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας.

Στο παρελθόν είχε συναντηθεί με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Βιόλα φον Κράμον-Ταουμπάντελ, την Ιταλίδα βουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Αλεσάντρα Μορέτι και τον Σλοβάκο ευρωβουλευτή Βλαντιμίρ Μπίλτσικ. Κανένας από τους τρεις δεν φαίνεται να γνώριζε τις διασυνδέσεις του Άντιτς.

Το ότι οι συναντήσεις έγιναν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την ευπάθεια του σώματος σε επιχειρήσεις επιρροής που υποστηρίζονται από τρίτα κράτη, σημειώνει το Politico, το οποίο είχε αποκαλύψει ότι εντοπίστηκε κατασκοπευτικό λογισμικό στα κινητά τηλέφωνα δύο ευρωβουλευτών.

Λόγω και των ιστορικών σχέσεων των δύο χωρών, από χρόνια η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Σερβία ως ορμητήριο για επιχειρήσεις επιρροής με σκοπό να αποδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό συναίσθημα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη ο Σέρβος αξιωματούχος συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU, τα οποία εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει το Politico, ο Άντιτς συνεργάζεται στενά με τον συνεργάτη της FSB Βιάτσεσλαβ Καλίνιν, αρχισυντάκτη του Veteran News, ενός ιστότοπου που ειδικεύεται σε ειδήσεις για τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων. Στον ιστότοπό του το Veteran News αναφέρει ότι είναι «συνεργάτης πληροφοριών» της FSB και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Ο Καλίνιν προσκάλεσε τον Άντιτς στη Ρωσία για να συναντηθεί με ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους μεταξύ 2019 και 2020. Αρχικά επικεντρώθηκε στον επηρεασμό της σερβικής κοινωνίας των πολιτών, αλλά έκτοτε οι δυο τους διεύρυναν την εστίασή τους ώστε να συμπεριλάβουν ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις βετεράνων όπως και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών υπογραμμίζει ακόμη ότι ο Καλίνιν στρατολόγησε και άλλους ανθρώπους, χωρίς να διευκρινίζει πόσους και από ποιες χώρες. Εν τω μεταξύ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Balkan Insight αναφέρει ότι ο Άντιτς κρατείται στη Σερβία χωρίς να είναι γνωστό με ποιες κατηγορίες. Ο ιστότοπος προσθέτει ότι ο Άντιτς έχει απολυθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως και ότι έχει ξεκινήσει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του.

Ειδήσεις σήμερα:

«Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε»: Επίθεση Κασσελάκη στη Δικαιοσύνη μετά την έρευνα για την εταιρεία του - ΝΔ: Νόμος ΣΥΡΙΖΑ από το '16

Κέιτ Μίντλετον: Νέα σενάρια για την υγεία της - Γιατί ήταν τόσο διαφορετική στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της

Σάλος στη Γαλλία: Εξαφάνισαν τη σημαία από τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί για σταυρό έβαλαν… βέλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης