Τζο Μπάιντεν: Δεν βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στην εξοχική του κατοικία, λέει ο δικηγόρος του

Τζο Μπάιντεν: Δεν βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στην εξοχική του κατοικία, λέει ο δικηγόρος του

Η έρευνα του FBI στην εξοχική κατοικία του Αμερρικανού προέδρου κράτησε 3,5 ώρες - Ο Μπάιντεν προσπάθησε τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσει το θέμα των εγγράφων

biden
Έρευνα χωρίς ένταλμα στην εξοχική κατοικία του Τζο Μπάιντεν στην παραλία Ρεχόμποθ του Ντέλαγουερ πραγματοποιήσαν το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) πράκτορες του FBI, ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση του δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου, Μπομπ Μπάουερ, δεν βρέθηκαν έγγραφα με διαβαθμισμένες ενδείξεις.

Ο Μπάουερ δήλωσε πάντως ότι το FBI πήρε μαζί του χειρόγραφες σημειώσεις και κάποιο υλικό για περαιτέρω εξέταση. Η έρευνα διήρκεσε 3,5 ώρες.

«Η προγραμματισμένη έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις κατοικίες του Προέδρου στο Ρεχόμποθ, η οποία διεξήχθη σε συντονισμό και συνεργασία με τους δικηγόρους του Προέδρου, ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο Μπάουερ. «Η έρευνα διεξήχθη από τις 8:30 π.μ. έως το μεσημέρι».

«Δεν βρέθηκαν έγγραφα με διαβαθμισμένη σήμανση», πρόσθεσε.

Ο Μπάουερ είπε ότι όπως και στην έρευνα του περασμένου μήνα στο σπίτι του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, οι πράκτορες «πήραν για περαιτέρω εξέταση ορισμένα υλικά και χειρόγραφες σημειώσεις που φαίνεται να σχετίζονται με την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος».

Ο Μπάουερ επιβεβαίωσε νωρίτερα το πρωί ότι οι ερευνητές έκαναν έρευνα στο σπίτι. Η έρευνα ήταν προγραμματισμένη και είχε την «πλήρη υποστήριξη και συνεργασία» του Μπάιντεν.

Οι προσωπικοί δικηγόροι του Μπάιντεν είχαν προηγουμένως ερευνήσει το  εξοχικό στις 11 Ιανουαρίου και δεν βρήκαν κανένα απόρρητο έγγραφο.

Η έρευνα του FBI στο Ρεχόμποθ σηματοδοτεί την τρίτη γνωστή περίπτωση που ομοσπονδιακοί πράκτορες ερευνούν ακίνητα, τα οποία σχετίζονται με τον Μπάιντεν για να αναζητήσουν διαβαθμισμένο υλικό.

Κλείσιμο
Όπως έγινε γνωστό χθες, το FBI είχε ερευνήσει τα γραφεία του Κέντρου Διπλωματίας και Παγκόσμιας Δέσμευσης Penn Biden στα μέσα Νοεμβρίου, αφού ανακαλύφθηκαν εκεί απόρρητα έγγραφα, ενώ παρόμοια έρευνα είχε γίνει και στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου στο Γουίλμινγκτον.

«Δεν είναι τίποτα» είπε ο Μπάιντεν για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε τις προηγούμενες εβδομάδες να υποβαθμίσει την υπόθεση εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων της εποχής που ήταν αντιπρόεδρος της χώρας τα οποία βρέθηκαν σε λάθος μέρη, σε κέντρο μελετών και στο οικογενειακό του σπίτι, δηλώνοντας «δεν είναι τίποτα».

«Ακούστε, βρήκαμε κάποια έγγραφα (...) που ήταν διαβαθμισμένα σε μέρη όπου δεν έπρεπε να είναι, τα παραδώσαμε αμέσως στα (Εθνικά) Αρχεία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλιφόρνια, πολιτεία που επλήγη από σειρά καταστροφικών καταιγίδων και πλημμυρών με δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

«Νομίζω πως θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τίποτα. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έκανα αυτό που μου είπαν οι δικηγόροι μου. Αυτό ακριβώς έκανα», επέμεινε, συμπληρώνοντας πως συνεργάζεται «πλήρως» με τη δικαιοσύνη.

Πάντως, προτού απαντήσει δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. «Ακούστε, θα απαντήσω στην ερώτησή σας, αλλά το ζήτημα είναι το εξής. Ξέρετε, αυτό που ειλικρινά με ενοχλεί είναι πως έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο συζητάμε εδώ πέρα (...). Ο αμερικανικός λαός δεν καταλαβαίνει ακριβώς γιατί με ρωτάτε για αυτό».

Όσον αφορά τον σημερινό πρόεδρο, τα πρώτα διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν τη 2η Νοεμβρίου στο Penn Biden Center, κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον όπου ο Τζο Μπάιντεν είχε άλλοτε γραφείο, και τον Δεκέμβριο στο σπίτι του στην Ουίλμιγκτον — κάποια στο γκαράζ.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η ενημέρωση για τα έγγραφα γίνεται με το σταγονόμετρο . Επωφελούμενη από την ελαφριά πλειοψηφία που διαθέτει πλέον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, άρχισε κοινοβουλευτική έρευνα. Νόμος του 1978 υποχρέωσε όλους τους προέδρους και αντιπροέδρους των ΗΠΑ να παραδίδουν στα Εθνικά Αρχεία έγγραφα εργασίας που έχουν στην κατοχή τους τους, καθώς και επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλο υλικό.


Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Δείτε τα πλάνα που «έκαψαν» Ασημίνα και Δαλάκα

Βρετανία: Υπουργός ζητά από τους απεργούς να είναι ρεαλιστές φορώντας Rolex €11.000

Μητσοτάκης για Τσίπρα - Έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης