Μέμφις: Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον Τάιρ Νίκολς είχαν άδεια να χρησιμοποιούν κάθε μέσο, για να κάνουν συλλήψεις

Μέμφις: Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον Τάιρ Νίκολς είχαν άδεια να χρησιμοποιούν κάθε μέσο, για να κάνουν συλλήψεις

Η ειδική ομάδα είχε αποστολή την πάταξη του εγκλήματος στο Μέμφις - Την αποτελούσαν νέοι και ανεκπαίδευτοι, κυρίως, άντρες

memfis-cops
Μέλη της ομάδας Scorpion, που είχε ιδρυθεί τον Οκτώβριο του 2021, για ν' αντιμετωπίσει την αύξηση της εγκληματικότητας στο Μέμφις, ήταν οι αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν άγρια, στις 7 Ιανουαρίου, τον 29χρονο Αφροαμερικανό Τάιρ Νίκολς, με αποτέλεσμα εκείνος ν' αφήσει την τελευταία του πνοή, τρεις ημέρες αργότερα, στο νοσοκομείο, στο οποίο οδηγήθηκε βαρύτατα τραυματισμένος.



Η ομάδα είχε ιδρυθεί μετά τον αριθμό ρεκόρ ανθρωποκτονιών για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2021, με τους κατοίκους του Μέμφις να ζητούν μέτρα.

Πήρε το όνομά της από το αρκτικόλεξο της επιχείρησης Street Crimes Operation to Restore Peace In Our Neighborhoods (μτφ. Επιχείρηση αντιμετώπισης του εγκλήματος για να αποκατασταθεί η ειρήνη στις γειτονιές μας).

Αστυνομικός που συνταξιοδοτήθηκε το 2021 από το τμήμα του Μέμφις δήλωσε στο Sky News ότι συνάδελφοί του που παραμένουν στο σώμα, του είχαν μεταφέρει ότι η ομάδα Scorpion ήταν γνωστή για το δόγμα «μηδενικής ανοχής» που, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι οι αστυνομικοί σε αυτήν «κάνουν ό,τι θέλουν, για να προχωρήσουν σε συλλήψεις».

Έτσι, ίσως, να εξηγείται και η αγριότητα με την οποία χτύπησαν τον Τάιρ Νίκολς υποχρεώνοντας την αστυνομία του Μέμφις -μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο από όσα συνέβησαν στις 7 Ιανουαρίου- να προχωρήσει στη διάλυση της ομάδας.

Κλείσιμο


Κατά τον αστυνομικό που μίλησε στο Sky News, το πρόβλημα ήταν ότι σε αυτή την ειδική ομάδα, αλλά και σε άλλες παρόμοιες, ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των νεαρών σε ηλικία αστυνομικών, που δεν είχαν μαζί τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους για να τους εκπαιδεύσουν. Στην περίπτωση του Νίκολς, οι δύο από τους πέντε αστυνομικούς που τελικά απολύθηκαν ήταν ηλικίας 24-32 ετών και φορούσαν στολή για λίγα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είχαν ενταχθεί στην αστυνομία το πολύ πριν από έξι χρόνια.

astinomikoi-memfis
Οι πέντε κατηγορούμενοι αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς


Ένας εξ αυτών, μάλιστα, ο 30χρονος Ντεμέτριους Χάλεϊ, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία του Μέμφις τον Αύγουστο του 2020, είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε κρατούμενο κατά την περίοδο που εργαζόταν σε σωφρονιστικό κατάστημα της επαρχίας Σέλμπι, με τη μήνυση να απορρίπτεται, επειδή ο καταγγέλλων κρατούμενος δεν συμπλήρωσε σωστά τα σχετικά έγγραφα.

Η αρχική αποστολή της ομάδας Scorpion, την οποία αποτελούσαν 40 αστυνομικοί χωρισμένοι σε 10μελεις ομάδες, ήταν να αντιμετωπίζει βίαια εγκλήματα και να ερευνά περιστατικά κλοπών αυτοκινήτων και συμμοριών.

Πολύ γρήγορα, όμως, οι αστυνομικοί της ομάδας Scorpion προχώρησαν από τις συλλήψεις για τροχονομικές παραβάσεις στην εμπλοκή σε σοβαρότερα επεισόδια και συλλήψεις ατόμων με ναρκωτικά και όπλα.

To βράδυ του Σαββάτου και μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο από τον ξυλοδαρμό του Νίκολς η αστυνομία του Μέμφις ανακοίνωσε «είναι προς το συμφέρον όλων» να «διαλυθεί οριστικά» η συγκεκριμένη μονάδα. «Οι αστυνομικοί που ανήκουν» σε αυτήν «συμφώνησαν ανεπιφύλακτα», προστίθεται στην ανακοίνωση.



Η οικογένεια του Τάιρ Νίκολς εξήρε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την τη «πρέπουσα και ανάλογη προς τον τραγικό θάνατο του Τάιρ Νίκολς», καθώς και «δίκαιη» για «όλους τους πολίτες του Μέμφις».

Ειδήσεις σήμερα:

Σκωτσέζα τρόμαξε δημοσιογράφο με το τατουάζ στο στήθος της σε ζωντανή μετάδοση - Δείτε βίντεο

Έλληνας αθλητής έκανε το πιο εντυπωσιακό νοκ άουτ σε αγώνα Muay Thai στην Ταϊλάνδη - Δείτε βίντεο

«Έδωσε αλλού την κοκαΐνη που μου είχε υποσχεθεί» - Η δικογραφία για τη δολοφονία του «Αμερικανού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης