Μελόνι: Πρεμιέρα με την «προίκα» Ντράγκι για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ιταλία

Μελόνι: Πρεμιέρα με την «προίκα» Ντράγκι για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ιταλία

Ο Μάριο Ντράγκι της κληροδοτεί μια προίκα κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου η χώρα να ορθοποδήσει μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

meloni84mak
Την πιο μεγάλη της στιγμή, μετέχοντας στην πολιτική ζωή της Ιταλίας από 15 ετών, ζει σήμερα η νέα -και πρώτη γυναίκα- πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης από τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος της κληροδοτεί μια προίκα κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου η χώρα να ορθοποδήσει μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα προσωπικά, πολιτικά ρεκόρ της νέας Πρωθυπουργού καταγράφεται και αυτό της καθοδήγησης της πιο δεξιάς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι θα έχει στο πλευρό της, ακόμη και σε βαθμό που η ίδια ίσως δεν θα επιθυμούσε, τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι, η παρουσία των οποίων υπογραμμίζει με κάθε τρόπο το ατόφια δεξιό πρόσημο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Λαμβάνοντας χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη συνάντησή τους, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους επισφράγισε την νίκη της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγήθηκε στις τελευταίες εκλογές του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», εκπαραθυρώνοντας παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Παρά τον εκλογικό θρίαμβο, ωστόσο, η νεα Πρωθυπουργός της Ιταλίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή και με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά, δεδομένου του δημόσιου χρέους-μαμούθ της χώρας, το οποίο επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρώτοι συμβιβασμοί

Κλείσιμο
Με τις αγορές να καιροφυλακτούν, η Τζόρτζια Μελόνι έκανε μάλλον μια ασφαλή επιλογή, αφού από την ανάγνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, προέκυψε ως υπουργός Οικονομικών ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Κατά το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, «είναι ένας συμβιβασμός, καθώς (σ.σ. ο Τζορτζέτι) είναι μακροχρόνιος βουλευτής, κορυφαία προσωπικότητα στο κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Ντράγκι».

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε επίσης τον Αντόνιο Ταγιάνι, του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως υπουργό Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό, ενώ ο ίδιος ο Σαλβίνι γίνεται υπουργός υποδομών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μετά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, όταν πλέον η Τζόρτζια Μελόνι διαδεχθεί επίσημα τον Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να απευθυνθεί και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα επιβεβαιώσει ότι κατέχει την πλειοψηφία.

Πέρα, ωστόσο, από το πολιτικό τελετουργικό ο χρόνος κυλά αντίστροφα, αφού το νέο κυβερνητικό σχήμα ελάχιστα αποκλιμάκωσε το ασφάλιστρο απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας (spread) στις 233 μονάδες βάσεις.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η S&P πρόσφατα αναθεώρησε τις προοπτικές της Ιταλίας σε σταθερές από θετικές μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας τους πιθανούς κινδύνους για την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ενεργειακή Κρίση

Ήδη, άλλωστε, η Ιταλία έχει δαπανήσει πάνω από 66 δισεκατομμύρια ευρώ, για να προστατεύσει την οικονομία της από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι να αποφασίσει πόσα χρήματα θα διαθέσει σε εταιρείες και οικογένειες που συνεχίζουν να πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, απόφαση που οδήγησε στην πράξη στην κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι.

Το μαξιλάρι Ντράγκι

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τζόρτζια Μελόνι είχε ορκιστεί να μην αυξήσει το δανεισμό της χώρας και φαντάζει ιδιαίτερα τυχερή που έχει στη διάθεσή της ένα μαξιλάρι δαπανών 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο της άφησε ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρχικών έκτακτων αναγκών.

Ωστόσο, οι εσωτερικές τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν κιόλας αρχίσει, καθώς η νέα Πρωθυπουργός της Ιταλίας δέχεται πιέσεις από τον σύμμαχό της, Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα του να ξοδέψει περισσότερα χρήματα (όπως ζητούσαν οι ίδιοι και από τον Μάριο Ντράγκι), για να βοηθήσει τους Ιταλούς να τα βγάλουν πέρα.

Τα πρώτα σύννεφα

Και αν ο Ματέο Σαλβίνι ζητά να αδειάσουν τα ταμεία, για να στηριχθεί η κοινωνία, τα δόντια του «με το καλημέρα» έδειξε στην νέα Ιταλίδα Πρωθυπουργό ο αειθαλής πολιτικός και μέντοράς της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δυναμικά, καθώς ο «καβαλιέρε» διαφωνούσε με την επιλογή της Πρωθυπουργού για τον πρόεδρο της Γερουσίας, με το κόμμα του, Forza Italia να αποχωρεί από το κοινοβούλιο. Εντέλει, η Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιο της, συλλέγοντας αδέσποτες ψήφους από μέλη της αντιπολίτευσης.

Παραμονές της ορκωμοσίας, ωστόσο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανήλθε, επαινώντας σε συνέντευξή του στο newswire LaPresse τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και λέγοντας ότι αναζωπύρωσε τη φιλία τους μέσω γενέθλιων δώρων και επιστολών, ενώ κατηγόρησε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι για την εισβολή της Ρωσίας.

Τα σχόλια του «καβαλιέρε» εξόργισαν τόσο πολύ την νέα Πρωθυπουργό, που απείλησε με τη σειρά της να διαλύσει τον συνασπισμό και να μην σχηματίσει κυβέρνηση, εάν οι σύμμαχοί της δεν ήταν σε θέση να δεσμευτούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία μαζί με τους εταίρους της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Με ή χωρίς τις βότκες του Πούτιν, οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι ήρθαν από την αρχή, για να υπογραμμίσουν τη δύσκολη συμβίωση για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ιδίως όταν αναμένεται να ακολουθήσει η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για περαιτέρω όπλα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψάχνουν τους βιαστές της 12χρονης μέσα από 367 συνομιλίες - Έρχονται νέες συλλήψεις

Θρήνος για τον καπετάνιο στην Πάτμο - «Το καράβι παρέσυρε το ρυμουλκό και το βύθισε»

Αντίστροφη μέτρηση για την «πολιορκία» της Χερσώνας - Πώς κινούνται οι Ουκρανοί και τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης