Ιράν: Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ στηλιτεύει τις «καταστροφικές» συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ

Ιράν: Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ στηλιτεύει τις «καταστροφικές» συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ

Η επίσκεψη της Αλένα  Νταουγκάν καταγράφηκε με φόντο διαδηλώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πληθωρισμού, που εν μέρει οφείλεται στις αμερικανικές κυρώσεις

alena_douhan_iran
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τον αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών μέτρων εξαναγκασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Λευκορωσίδα καθηγήτρια του διεθνούς δικαίου Αλένα Νταουγκάν, δήλωσε πως διαπίστωσε τις «καταστροφικές» συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν χθες Τετάρτη, κατά την ολοκλήρωση δωδεκαήμερης επίσκεψής της στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ στο Ιράν από το 2005 και την πρώτη επίσκεψη της ειδικής εισηγήτριας για τα μονομερή μέτρα εξαναγκασμού, πόστου που δημιουργήθηκε το 2014 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυρία Νταουγκάν, η πρώην διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης για την Ειρήνη του κρατικού πανεπιστημίου της Λευκορωσίας, συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της (7η-18η Μαΐου) με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αντιπροσώπους της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, αρμόδιους και ειδικούς για θέματα δημόσιας υγείας και στελέχη χρηματοοικονομικών οργανισμών.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, μπορέσαμε να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες στο ανθρωπιστικό επίπεδο», συνόψισε η κυρία Νταουγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος του Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομα», εκτίμησε η εισηγήτρια, κρίνοντας ότι το σωστό θα ήταν να «αρθούν οι κυρώσεις».

Όμως «δυστυχώς, για να είμαι ρεαλίστρια, δεν νομίζω πως θα αρθούν τον επόμενο μήνα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Κλείσιμο
Οι μεγάλες δυνάμεις και οι Τεχεράνη διεξάγουν διαπραγματεύσεις στη Βιέννη τον τελευταίο χρόνο με σκοπό να περισωθεί η συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2018, επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν κι επέβαλαν ξανά ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, οδηγώντας το σε αντίποινα να αρχίσει να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Η επίσκεψη της κυρίας Νταουγκάν καταγράφηκε με φόντο διαδηλώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πληθωρισμού, που εν μέρει οφείλεται στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Έχω επίγνωση του γεγονότος πως κανένας (ειδικός εισηγητής) δεν επισκέφθηκε το Ιράν τα τελευταία 17 χρόνια κι ελπίζω ότι η επίσκεψή μου δεν θα είναι η τελευταία», σημείωσε η λευκορωσίδα ειδική εισηγήτρια, διαβεβαιώνοντας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ότι η Τεχεράνη «εργάζεται μαζί με τον ΟΗΕ για την κατάρτιση προγράμματος» επισκέψεων.

Η τελική έκθεσή της θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο.



Ειδήσεις σήμερα:

Κλήθηκαν για κατάθεση οι δυο ψαράδες που είναι βασικοί ύποπτοι για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Σε κλίμα οδύνης το «τελευταίο αντίο» στον 14χρονο από τα Σεπόλια

Ιστορική στιγμή: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης