Κύπρος: Διασυρμού συνέχεια από το Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια - Εμπλοκή και στο βρετανικό ποδόσφαιρο

Κύπρος: Διασυρμού συνέχεια από το Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια - Εμπλοκή και στο βρετανικό ποδόσφαιρο

Το νέο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera παρουσιάζει υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Βρετανία με εμπλοκή Κυπρίων για παροχή χρυσών διαβατηρίων

passport_cyprus1
Με ένα νέο ντοκιμαντέρ το δίκτυο Al Jazeera συνέχισε τις αποκαλύψεις που αφορούν στον κατ' ευφημισμό "Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα" (ΚΕΠ), με το οποίο παραχωρήθηκαν χιλιάδες "χρυσά διαβατήρια".

Το νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Βρετανία με εμπλοκή Κυπρίων για παροχή χρυσών διαβατηρίων.

Το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που δημοσιεύθηκε χθες αργά το απόγευμα με τίτλο «The Men Who Sell Football» αφορά έρευνα υπό κάλυψη δημοσιογράφων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου αποκαλύπτουν τον τρόπο που τα αγγλικά ποδοσφαιρικά σωματεία εξαγοράζονται από εγκληματίες και μετατρέπονται σε οχήματα ξεπλύματος εσόδων από τα διάφορα εγκλήματά τους. Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του Al Jazeera φαίνονται να συναντούν μεσάζοντες οι οποίοι τους λένε πως είναι σε θέση να κρύψουν βρόμικο χρήμα πίσω από αδιαφανή υπεράκτια καταπιστεύματα (offshore trusts), να υποβάλλουν αναφορές για να αποκρύψουν στοιχεία και να δώσουν στους εγκληματίες ψευδείς ταυτότητες.

Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, φτάνοντας στο παρά πέντε της συμφωνίας για εξαγορά της ομάδας Derby County, ενός από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας που ήταν δύο φορές πρωταθλήτρια του αγγλικού πρωταθλήματος. Οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου συναντούν συγκεκριμένα τον Christopher Samuelson, έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ειδικό πάνω σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για εξαγορά ποδοσφαιρικών ομάδων, που περιγράφεται ως «ο ιδανικός άνθρωπος του παρασκηνίου».

Στο νέο ντοκιμαντέρ, οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera με κρυφές κάμερες λένε στον Samuelson ότι ένας Κινέζος επενδυτής, τον οποίο δήθεν εκπροσωπούσαν θέλει να αποκρύψει και να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αυτός ο Κινέζος επενδυτής, αλλά τον παρουσίασαν ως άνθρωπο με πολλά χρήματα, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα μέσω καζίνο στο Μακάο.

Κλείσιμο
Στην υπόθεση ως συνεργάτης του Samuelson παρουσιάζεται ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Keith Hunter ο οποίος είχε υπάρξει αστυνομικός της Scotland Yard. Ο Samuelson και ο Hunter ενημερώνουν τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους ότι μπορούν να εξασφαλίσουν στον "Κινέζο επενδυτή" και νέο διαβατήριο και ταυτότητα ωστε να διευκολυνθεί η κομπίνα με την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας και να εξαπατηθούν οι βρετανικές αρχές.

Ο Keith Hunter υποστηρίζει ότι το έχει ξανακάνει με Ρώσους, Ινδούς, Ουκρανούς και Νιγηριανούς, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μάλιστα, ο Keith Hunter, ανέφερε πως Κύπριος υπουργός πήγε ο ίδιος στο Λονδίνο για να τελειώσει η δουλειά. Το όνομα του υπουργού δεν αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ. Γίνεται επίσης αναφορά στα "χρυσά" διαβατήρια που πήραν από την Κύπρο πολλοί Ρώσοι καταζητούμενοι. Η ταρίφα για τον "Κινέζο επενδυτή" ορίστηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Γίνεται επίσης αναφορά σε μια συνάντηση που είχαν με τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και τον συνεργάτη του Αντώνη Αντωνίου σε αγώνες ιπποδρομίων οι οποίοι ανέφεραν ότι ο υπουργός είχε πει ότι το διαβατήριο θα εκδοθεί εντός οκτώ εβδομάδων, εφόσον η επένδυση θα ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι γνωστά από παλαιότερο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, το οποίο παρουσίασε εμπλοκή στην διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου σε "Κινέζο επενδυτή", του τότε Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και το του τότε βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρήστου Τζιοβάννη. Βασικό ρόλο στην διαδικασία εμφανίστηκε να παίζει ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττατζης. Οι Δ. Συλλουρης και Χ. Τζιοβάννης μετά τις αποκαλύψεις είχαν παραιτηθεί.

Κύπριος εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολιάζοντας τις αναφορές σε Κύπριο υπουργό που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην έκδοση διαβατηρίου Ρώσου καταζητούμενου είπε ότι δεν ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Men Who Sell Football» του Al Jazeera και πως είναι αναλήθειες που λέχθηκαν από μη αξιόπιστα άτομα με σκοπό να πείσουν τους πελάτες τους για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης δήλωσε ότι οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρξει μέσω βίντεο του Al Jazeera και αφορά την Κύπρο θα τύχει της σωστής αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία. "Δεν κρίνουμε ότι είναι σωστό από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξέταση αυτής της υπόθεσης, με το πρώτο βίντεο να βιαζόμαστε. Πρέπει οι έρευνες να γίνονται προσεκτικά, μεθοδικά, βήμα-βήμα για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα υπό τις περιστάσεις αποτελέσματα".

Ειδήσεις σήμερα: 

Αγωνία για την πορεία της πανδημίας: Προ των πυλών νέα επιδείνωση μετά τον 15Αύγουστο

Καιρός: Στα ύψη και σήμερα η θερμοκρασία - Πού θα φτάσει τους 42 βαθμούς το θερμόμετρο

Φωτιές: Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης ενός δισ. ευρώ για τους πυροπαθείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης