Ο καιρός τρελάθηκε -και- στη Σιβηρία: Κατεγράφη επιφανειακή θερμοκρασία εδάφους 48 βαθμούς

Ο καιρός τρελάθηκε -και- στη Σιβηρία: Κατεγράφη επιφανειακή θερμοκρασία εδάφους 48 βαθμούς

Eξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε 24 ώρες ξέσπασαν πάνω από 32 δασικές πυρκαγιές

afp-frankenvirus-emerges-from-siberias-frozen-wasteland
Κάθε προηγούμενο έσπασε το ρεκόρ ζέστης στον Αρκτικό κύκλο.

Στις 21 Ιουνίου του 2021, στη συλλογή “Φωτογραφίες της Ημέρας” του προγράμματος Copernicus προστέθηκε μια νέα δορυφορική λήψη από τους Sentinel-3A και Sentinel-3B. Στη φωτογραφία, απεικονιζόταν η Δημοκρατία των Σαχά στην Αρκτική Σιβηρία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, στην εν λόγω εικόνα αποτυπώνονται διάφορες πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην πόλη Βερχογιάνσκ ήταν στους 32°C.

Το Βέρχογιανσκ, γνωστό και ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον Αρκτικό κύκλο, τον χειμώνα υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει -48°C

Το κύμα καύσωνα για δεύτερη χρονιά σαρώνει και τον Αρκτικό κύκλο. Οι εικόνες από τους δορυφόρους sentinel του προγράμματος Κοπέρνικους αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους να κυμαίνεται από 35°C έως 48°C στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό έχει ως συνέπεια μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες να οδηγήσουν στο λιώσιμο τόνων πάγου.

Το πρωτοφανές φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες της Σιβηρίας να τρέχουν να προστατευθούν από τη ζέστη. «Νιώθω τη ζέστη πάνω στο δέρμα μου. Ήδη έχω καεί από τον ήλιο», δήλωσε ένας τουρίστας. Εκτός των άλλων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε 24 ώρες ξέσπασαν πάνω από 32 δασικές πυρκαγιές.

Κλείσιμο
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά πώς μέχρι το 2030 οι καύσωνες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα παγκόσμιας παραγωγικότητας, αφού θα χαθεί το 2,2% των παγκόσμιων εργατοωρών που αντιστοιχεί σε 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Μόνο στην Αφρική αναμένεται να χαθεί έως το 20% του ΑΕΠ.

Ειδήσεις σήμερα

Απάντηση στις φήμες: Δεν υπάρχει στα τηλέφωνα του δολοφόνου της Καρολάιν ο Δογιάκης

Συναγερμός στη Γερμανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Βίρτσμπουργκ - Δείτε βίντεο

«Άρχοντας των κρίκων» ο Πετρούνιας: «Χρυσή» πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης