Κορωνοϊός – Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά προσεκτική χαλάρωση του lockdown

Κορωνοϊός – Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά προσεκτική χαλάρωση του lockdown

Απότομη πτώση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφει η Τουρκία – Η προσεκτική χαλάρωση ξεκινά την επόμενη εβδομάδα – Περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν τον Ιούνιο 

erdogan_t
Την προσεκτική χαλάρωση των μέτρων του καθολικού lockdown στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η χώρα καταγράφει απότομη πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ξεκινά τη Δευτέρα, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται η άρση περισσότερων περιορισμών. Η έξαρση της πανδημίας απειλεί να πλήξει την τουριστική περίοδο της Τουρκίας. Ήδη, ο τελικός του Champions League μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ενώ η Φόρμουλα Ένα αποφάσισε να ακυρώσει τη διεξαγωγή του τουρκικού γκραν πρι.

Πριν δύο εβδομάδας, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε πάνω από 60.000 ημερησίως, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, και οι θάνατοι έφταναν σχεδόν τους 400 την ημέρα, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην επιβολή lockdown δύο εβδομάδων.

Τη Δευτέρα ξεκινά η ελεγχόμενη εξομάλυνση

Ο Ερντογάν είπε ότι ένα «χρονοδιάγραμμα ελεγχόμενης εξομάλυνσης» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. «Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να ενεργούμε σχετικά προσεκτικά μέχρι τα τέλη Μαΐου», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία. «Από τον Ιούνιο, σκοπεύουμε να μειώσουμε σημαντικά τα μέτρα με τρόπο που θα κάνει την καθημερινή ζωή ακόμα πιο άνετη».

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 11.000, σε μια απότομη πτώση από τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον στόχο των 5.000 ημερήσιων λοιμώξεων που είχε θέσει ο Τούρκος πρόεδρος στην αρχή του lockdown. Περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (το 13% του πληθυσμού), ενώ άλλα 4 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

«Ως αποτέλεσμα των θυσιών που κάνουμε, παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, σοβαρών ασθενών και θανάτων», δήλωσε ο Ερντογάν. «Ελπίζουμε να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς ακόμη περισσότερο, παραμένοντας προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

La Casa De Papel: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα - Το «αντίο» των συντελεστών στο Instagram


Φόρουμ Δελφών: Ισχυρή ανάκαμψη τη διετία 2021-2022 στην Ελλάδα βλέπει και ο Τσακαλώτος


Πρίγκιπας Κάρολος: Βιογράφοι του παλατιού εξηγούν γιατί δεν είναι «καλός πατέρας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης