Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex

Με τεράστια πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να «παγώσουν» την έγκριση του προϋπολογισμού – Αναμένουν από την Frontex περισσότερες εξηγήσεις για τις κατηγορίες περί συμμετοχής σε πιθανές παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

frontex_borders
Σε «καψόνι» αποφάσισε να υποβάλει τον Frontex το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν με τεράστια πλειονοψηφία να μην εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μέχρι να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις για τις κατηγορίες περί παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων όσον αφορά τη συμμετοχή του σε πιθανές παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.


Συγκεκριμένα, με 531 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 80 αποχές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναβάλουν την έγκριση των λογαριασμών του Frontex (του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής για το 2019, μέχρι να λάβουν πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.


Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές «Ελέγχου του Προϋπολογισμού» και «Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», είχαν ζητήσει ήδη από τις 26 Μαρτίου να παγώσει ο προϋπολογισμός του Frontex και οι μόνοι ευρωβουλευτές που διαφώνησαν ήταν αυτοί της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας «Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας» και η ευρω- φοβική πολιτική ομάδα ομάδα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Συμβολική και με πολιτική σημασία η ψήφος των ευρωβουλευτών


Η αρνητική ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2019 δεν αναμένεται να επηρεάσει την τρέχουσα δράση του Frontex αλλά ούτε και τις αποστολές που θα ανάβει στο άμεσο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση, την εποπτεία και την επιτάχυνση της επιστροφής, στη χώρα καταγωγής τους, των μεταναστών που δεν έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη.


Κλείσιμο
Ωστόσο η συμβολική, αλλά με ιδιαίτερη πολιτική σημασία ψήφος των ευρωβουλευτών, δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα στην τεταμένη σχέση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Εάν ο Frontex δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις και δεν λάβει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης έως το φθινόπωρο, το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει να αρνηθεί να εγκρίνει τους λογαριασμούς του.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέσι: Πωλήθηκαν 143.000 ευρώ τα παπούτσια του όταν ξεπέρασε σε γκολ τον Πελέ

Oktoberfest στο Ντουμπάι ετοιμάζουν Γερμανοί επιχειρηματίες

Ισραήλ: Άνδρας «είδε» την τραγωδία δύο ώρες πριν συμβεί - Χτυπούσαν τα κινητά των νεκρών από μητέρες και συζύγους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης