Σουέζ: Ξεκίνησε η επιχείρηση αποκόλλησης του γιγαντιαίου πλοίου «Ever Given» από τη διώρυγα (βίντεο)

Σουέζ: Ξεκίνησε η επιχείρηση αποκόλλησης του γιγαντιαίου πλοίου «Ever Given» από τη διώρυγα (βίντεο)

Η κυκλοφορία αναμένεται να ξαναρχίσει σύντομα - Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ δεν έχουν υπάρξει αναφορές τραυματισμών ή ρύπανσης της θάλασσας

evergreen-main
Το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», σημαίας Παναμά,  το  οποίο ανήκει στην ταϊβανέζικη εταιρεία Evergreen Marine, που εμποδίζει τη διώρυγα του Σουέζ για περισσότερο από μια ημέρα έχει μετακινηθεί μερικώς κατά μήκος της ταχύτερης ναυτιλιακής διαδρομής από την Ευρώπη προς την Ασία καιη κυκλοφορία αναμένεται να ξαναρχίσει σύντομα, δήλωσε ο λιμενικός πράκτορας GAC.

Το μήκους 400 μέτρων και 224.000 τόνων πλοίο προσάραξε εντός της Διώρυγας του Σουέζ, καθώς «χτυπήθηκε» από ριπή ανέμου και έχασε την ικανότητα πλοήγησής του σύμφωνα με πληροφορίες που παρέθεσε η Αρχή του καναλιού του Σουέζ (SCA) σε ανακοίνωσή της.



Περίπου το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας των πλοίων που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια κάθε είδους διέρχεται από τη διώρυγα με αποτέλεσμα να αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική οικονομική πηγή για την αιγυπτιακή χώρα. Η εναλλακτική διαδρομή των πλοίων που ταξιδεύουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, γύρω από το αφρικανικό ακρωτήριο, διαρκεί περίπου μία εβδομάδα περισσότερο.

Κλείσιμο


Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο να έχει τοποθετηθεί διαγώνια κατά μήκος της διώρυγας, εμποδίζοντας έτσι πλήρως το πλάτος του. Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν από την SCA έδειξαν έναν ανασκαφέα να αφαιρεί τμήματα από το έδαφος και τα βράχια της όχθης γύρω από τα πλοίο.



Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τους χάρτες εντοπισμού και παρακολούθησης του πλοίου, αρχικά προσάραξε στο νοτιότερο τμήμα της υδάτινης οδού μεταξύ της λίμνης Great Bitter και του λιμανιού του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα.



Η GAC, μια εταιρεία θαλάσσιων υπηρεσιών με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε ότι το Ever Given έχει μετατοπιστεί σε θέση παράλληλη με εκείνη της όχθης του λιμανιού, επικαλούμενη πληροφορίες από την SCA. «Η κυκλοφορία αναμένεται να αποκατασταθεί μόλις το πλοίο τεθεί σε άλλη θέση», δήλωσε η GAC στον ιστότοπό της.



Ο πρόεδρος Οσάμα Ράμπι ανέφερε ότι η αρχή εξετάζει την αποζημίωση των πλοίων που αναγκάστηκαν σε καθυστέρηση των δρομολογίων τους.

Τουλάχιστον 30 πλοία «μπλοκαρίστηκαν» στα βόρεια του Ever Given και άλλα τρία στη νότια πλευρά, ανέφεραν τοπικές πηγές και έτσι αρκετές δεκάδες πλοίων σχημάτισαν ουρές γύρω από τις βόρειες και νότιες εισόδους της διώρυγας.

marine-traffic


Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» πλήττει αυτή την στιγμή μία από τις πιο ζωτικές ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο.

Η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), που έχει αναλάβει την τεχνική διεύθυνση του πλοίου, δήλωσε ότι το «Ever Given» βρίσκεται στο λιμάνι από τις 05:40 της Τρίτης, ενώ τόνισε ότι η έρευνα έχει ήδη διεξαχθεί. Επιβεβαίωσε ότι όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, καθώς και ότι δεν υπήρξαν αναφορές τραυματισμών ή ρύπανσης της θάλασσας.



Με τη σειρά της η Evergreen Marine Corp της Ταϊβάν, η οποία μισθώνει το πλοίο, δήλωσε ότι ο κυβερνήτης «υποψιάστηκε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ισχυρό άνεμο, με αποτέλεσμα να βγει εκτός πορείας».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2% σήμερα Τετάρτη, καθώς η είδηση προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την προμήθεια. Ο αντίκτυπος όσον αφορά στις διαρροές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που χρειαστεί προκειμένου να απομακρυνθεί από την περιοχή, ανέφεραν πηγές.

Ειδήσεις σήμερα 

200 χρόνια από το 1821: Αρχίζει η μεγάλη γιορτή - Οι εκδηλώσεις, οι καλεσμένοι, το πρόγραμμα

Γεραπετρίτης: Σοβαρή αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Αποφυλακίστηκε και λίγες ώρες μετά διέρρηξε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης