Η άνοια δεν απειλεί μόνο ηλικιωμένους

Η άνοια δεν απειλεί μόνο ηλικιωμένους

Η άνοια είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο κυρίως, αλλά όχι μόνο, ηλικιωμένων ανθρώπων

old_couple
Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου, δηλαδή: τη δυνατότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη, την αντίληψη, τον προσανατολισμό, τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, την ομιλία και — στα προχωρημένα στάδια — ακόμη και την κίνηση.

Έτσι ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει κανονικά, να μη γνωρίζει πού βρίσκεται, να μη θυμάται τα ονόματα οικείων ή και του εαυτού του, να ξεχνάει να ντυθεί ή να φάει, κ.ο.κ.

Στα πρώτα της στάδια ο πάσχων ενδέχεται να παρουσιάσει κατάθλιψη, αλλά και προβλήματα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη του, να δυσκολεύεται να βρει την κατάλληλη λέξη όταν θέλει να μιλήσει, κτλ.

Προοδευτικά η ασθένεια οδηγεί σε: πλήρη απώλεια της μνήμης, της ομιλίας, της αίσθησης του εαυτού και στο τέλος και της ίδιας της κίνησης.

Η φροντίδα των πασχόντων μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως απαιτητική και δύσκολη, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθύνονται και οι ίδιοι οι φροντιστές σε ειδικούς ψυχικούς υγείας για βοήθεια και στήριξη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Kontasou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης