Μόνο το 35% των Ελληνίδων υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπ

Μόνο το 35% των Ελληνίδων υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπ

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί όπλο για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση – Οι Ελληνίδες δεν φημίζονται για τη συνέπειά τους στην εξέταση – Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός και προσπάθεια ενημέρωσης

Ασυνεπείς φαίνεται ότι είναι οι Ελληνίδες στο τεστ Παπ, αν και οι επιστήμονες διαρκώς επισημαίνουν ότι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα αποτελεσματικότερα όπλα κατά του γυναικολογικού καρκίνου. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μόλις το 35% των γυναικών στη χώρα μας κάνουν τεστ παπ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
 
«Οι Ελληνίδες, δεν διακρίνονται για την προσήλωση τους σε απλές προληπτικές εξετάσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «'Αγιος Σάββας» Δημήτριος Παπαθεοδώρου, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου. 

Πάντως, ευθύνες φέρει ακι η Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός και εθνική προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμύ. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, σε χώρες που έχουν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι αριθμοί τέτοιων περιστατικών μειώθηκαν σε διάστημα λίγων ετών. 

Γυναικολογικός καρκίνος

Πέραν του καρκίνου του μαστού, ο γυναικολογικός καρκίνος αφορά στα κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών, των σαλπίγγων, του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. 
 
Καρκίνος του τραχήλου-Αποτελεσματικό όπλο ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μοναδικός που μπορεί να προληφθεί έως και 100% με τον εμβολιασμό. Οφείλεται  σχεδόν αποκλειστικά στις κυτταρικές αλλαγές που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Έτσι, ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV) ως μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης, είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που ο εμβολιασμός δεν είναι δυνατός μια τακτική παρακολούθηση με τη δοκιμασία (τεστ) Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις πριν αυτές εξελιχθούν σε διηθητική νόσο και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία.
 
Καρκίνος ενδομητρίου

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γυναικολογικού Τμήματος στον «Άγιο Σάββα» εξηγεί ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι  νόσος της εμμηνοπαυσιακής περιόδου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη μέθοδος πρόληψης, όμως οι γυναίκες ανάμεσα σε 6η-7η δεκαετία θα πρέπει να ξέρουν ότι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η παχυσαρκία. Επίσης, σε περίπτωση έστω ενός μεμονωμένου επεισοδίου μετεμμηνοπαυσιακής κολπικής αιμόρροιας είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκετή για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικό στάδιο. 

Ωοθήκες-Σάλπιγγες

Στα κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών και των σαλπίγγων η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι αρκετά δύσκολη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τονίζει. Η νόσος πολλές φορές εξελίσσεται «σιωπηλά» χωρίς ειδικά συμπτώματα. Όμως υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν ένα αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης της νόσου. Γυναίκες που νόσησαν σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών από καρκίνο του μαστού ή γυναίκες που είχαν έναν πρώτου βαθμού συγγενή με καρκίνο των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία οφείλουν να γνωρίζουν τον αυξημένο σχετικό κίνδυνο. Συνεπώς πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή ακόμα και να προχωρήσουν σε προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα αν φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 & 2 και εφόσον φυσικά έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους.

Διαχείριση των περιστατικών
 
Βασικά συστατικά της ορθής πολιτικής απέναντι στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, υπογραμμίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδώρου, δεν είναι μόνο η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Η διαχείριση του κάθε περιστατικού πολλές φορές εξατομικεύεται. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Γυναικολόγος-Ογκολόγος είναι αυτός που διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση και κλινική εμπειρία για υποδείξει το πλάνο αντιμετώπισης και συνεπώς να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για την ασθενή του.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Τα ξέρω καλά.

Γυναίκες πάνω από όλα χαλαρώστε.Να θυμάστε ότι όλοι οι γυναικολογικοι καρκίνοι(εκτός των ωοθηκών) θεραπεύονται.Αργουν να εξελιχθούν.Αυτο δε σημαίνει ότι επισκέπτεσαι το γυναικολόγο κάθε10 χρόνια!!! Τεστ Παπ,μαζί με κολπικό υπέρηχο σώζουν ζωές.Κολποσκοπηση πάντα μετά από προβληματικό τεστ Παπ.Δε χρειάζεται περαιτέρω ανησυχία άνευ λογου(άποψη μου).

Δρ Ελένη

Δημοσιευμένες κλινικές μελέτες σε αξιόπιστα Ιατρικά περιοδικά του Εξωτερικού αποφάνθηκαν πως τα Παπ τεστ (Pap tests) που γίνονται πιο συχνά από τα 3 χρόνια παρουσιάζουν πολλά λάθη, πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, που οδηγούν σε αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις. Η νέα τάση είναι να γίνονται HPV-DNA tests κατά τη διάρκεια κοπλοσκόπησης, κάθε 5 χρόνια. Αν δε βρεθούν καθόλου επικίνδυνα στελέχη των ιών HPV στον τράχηλο της μήτρας, από το HPV-DNA test, η γυναίκα θεωρείται χαμηλού κινδύνου, και μπορεί να επανέλθει για εξέταση σε 5 χρόνια. Τώρα πια, το πανάκριβο HPV-DNA test γράφεται/συνταγογραφείται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ, και γίνεται τάχιστα σε συμβεβλημένα Διαγνωστικά Κέντρα! Επιλέξτε έναν Ειδικό Γυναικολόγο του ΕΟΠΥΥ, που θα σας κάνει κολποσκόπηση και θα σας συνταγογραφήσει HPV-DNA test, που έχει διαγνωστική ακρίβεια 99,99%.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ygeia_main01

Πάνω από το 34% των παιδιών του δημοτικού και γυμνασίου έχουν βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού και χαρακτηρίζονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Με άλλα λόγια, ένα στα τρία ελληνόπουλα έχει πρόβλημα με το βάρος του.

sotiria

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΣΕΕ) ζητούν αρμοδίως να ενημερωθούν για την διάθεση των χρημάτων που συγκετρώθηκαν μετά από έρανο μέσω των ΜΜΕ και συγκεκριμένα της ΕΙΤΣΕΕ τον Απρίλιο του 2016

3