Γερά οστά και γενική υγεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Γερά οστά και γενική υγεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα οστά μας

osteo_health
Ο Μάρτιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και στους κύκλους των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή είναι γνωστή η σύνδεσή της με την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση από τη μεριά της προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος, λόγω πτώσης.

Οι δυο αυτές ασθένειες στην ταυτόχρονη παρουσία τους σε έναν ασθενή επιφυλάσσουν πολλαπλούς κινδύνους: η σκλήρυνση προκαλεί ζάλη, ιλίγγους, μυϊκή αδυναμία και κακή αίσθηση της ισορροπίας – συμπτώματα που επιτείνουν τον κίνδυνο κάποιας πτώσης.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τα οστά μας, ακόμα και αν έχουμε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Φροντίδα για αρκετή βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των μυών μας, καθώς ενισχύει τον οργανισμό μας και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της οστικής μας πυκνότητας. Ελέγχουμε τακτικά, λοιπόν, τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, και – αν ο γιατρός μας το συστήσει – λαμβάνουμε συμπληρώματα. Στο εξωτερικό ακούγονται ισχυρές φωνές για την σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σημαντικός ο ρόλος της άσκησης.

Σε όλες τις ασθένειες και τις παθήσεις, η άσκηση αποτελεί αντίβαρο: περπάτημα, jogging, ή ακόμα και επιτόπου βάδισμα θα ενισχύσουν το μυϊκό και το σκελετικό μας σύστημα, αλλά και την ψυχολογία μας. Ιδιαιτέρως επιδραστική μοιάζει να είναι και η οστεογονική φόρτιση που, δίχως να ζορίζει τον ασθενή, τον βοηθά να ενεργοποιήσει την οστική ανάπλαση και την ενίσχυση του μυϊκού του συστήματος. Η επαναστατική αυτή μέθοδος που έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικά χρόνια και αντιστρέφει και προλαμβάνει την οστεοπόρωση είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας, εδώ και δύο χρόνια, από την OsteoStrong Greece (Σωρού 3-5 Μαρούσι, τηλ: 2106179265)

Ο ρόλος που διαδραματίζουν τα στεροειδή.

Οι κρίσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενίοτε, αντιμετωπίζονται με σύντομη χορήγηση υψηλών δόσεων στεροειδών. Παρ’ όλα αυτά, η χρόνια συνεχής τους χρήση δεν ενδείκνυται, καθώς τα φάρμακα αυτά αλλάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός μας επεξεργάζεται το ασβέστιο και την βιταμίνη D, προκαλώντας μείωση οστικής μάζας. Η σύγχρονη ιατρική, εξάλλου, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

Τακτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας.

Ο γιατρός μας ξέρει να μας καθοδηγήσει καλύτερα σχετικά με τη συχνότητα εξετάσεων οστικής πυκνότητας, προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη και επικαιροποιημένη γνώση για την κατάσταση των οστών μας. Η σχετική εξέταση (DXA scan) μπορεί να καθορίσει αν πάσχουμε από οστεοπόρωση ή οστεοπενία.

Σύμμαχος παντοτινός ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Αν καπνίζουμε, αν πίνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγές. Κόβουμε το κάπνισμα, καθώς - μέσα σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει – ελαττώνει και τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Το αλκοόλ, από την άλλη, εμποδίζει την δημιουργία καινούριας οστικής μάζας. Τέλος, μια διατροφή ελλειμματική σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος, συνεπώς φροντίζουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Europa League, Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-3: Όλα ήταν… φάουλ - Δείτε βίντεο

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η όψη μου με τρομάζει

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζει ξαπλώστρες για τους τουρίστες από τον Μάιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης