Θυμηθείτε τα εμβόλια

Θυμηθείτε τα εμβόλια

Καθώς η εξελισσόμενη πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών τους, όπως η επικίνδυνη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

minigitida
Μια νέα σχολική χρονιά, διαφορετική από τις προηγούμενες, ξεκίνησε. Η πρoσοχή των γονιών στρέφεται στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, στην προμήθεια αντισηπτικών και στην εκπαίδευση της σωστής χρήσης της μάσκας ώστε να προστατευθούν τα παιδιά από τον κορωνοϊό.

Όμως, εν αναμονή της ανάπτυξης ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Επείγουσα και επιτακτική ανάγκη

Το φθινόπωρο είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδίατρο για το τακτικό checkup και για τους προληπτικούς εμβολιασμούς των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού.

Δυστυχώς όμως, κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών. Είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, να μην αμελήσουμε τους εμβολιασμούς για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από θανατηφόρα νοσήματα.

Ας μάθουμε για τη μηνιγγίτιδα Β

Κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β (μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος) και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, δεδομένου ότι καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Σημασία της πρόληψης

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη για την μηνιγγίτιδα Β δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Κλείσιμο
Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης