Όσκαρ Πιστόριους: Τι λένε για εκείνον όσοι τον γνώριζαν καλά;

Όσκαρ Πιστόριους: Τι λένε για εκείνον όσοι τον γνώριζαν καλά;

Από τις διεθνείς διακρίσεις και τους χρυσούς σπόνσορες, στην κατακραυγή. Το άλλοτε υπέροχο σενάριο ζωής κατεληξε σε φρικτό εφιάλτη. Μήπως, όμως, δεν ήταν ποτέ το «τέλειο αγόρι» που φαινόταν;

Όσκαρ Πιστόριους: Τι λένε για εκείνον όσοι τον γνώριζαν καλά;
Τα πρόσωπα που παρέλασαν, από τις 3 Μαρτίου, στο δικαστήριο της βροχερής Πρετόρια για την πολύκροτη δίκη ήταν αυστηρά και καταγγελτικά. Η γειτόνισσά του, λέκτορας πανεπιστημίου Michel Berger, κατέθεσε ότι τη βραδιά του φόνου της 29χρονης Reeva Steenkamp ξύπνησε στις 3.00 το πρωί ακούγοντας κραυγές. «Ήταν πολύ τραυματικό για μένα. Δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια η αγωνία στη φωνή της Reeva και ο φόβος. Ούρλιαζε και φώναζε για βοήθεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κύριος Pistorius δεν άκουσε τις φωνές της» είπε, ανοίγοντας με την κατάθεσή της τη λίστα των 107 μαρτύρων που έδωσαν το «παρών» στη δίκη. Μία άλλη γειτόνισσα, η Estelle van der Merwe, δήλωσε ότι άκουσε κάποιους να καβγαδίζουν δυνατά πριν από τους πυροβολισμούς, ενώ ο υπεύθυνος φύλαξης στην κατοικία του παραολυμπιονίκη, Pieter Baba, ισχυρίστηκε πως, όταν του τηλεφώνησε μετά το περιστατικό, εκείνος είχε απαντήσει «“Όλα πάνε καλά”. Όμως συνειδητοποίησα ότι έκλαιγε. Και η συνομιλία μας διακόπηκε».



Κλείσιμο
Ο 27χρονος Pistorius, στο άκουσμα των καταθέσεων, ξεσπά διαρκώς σε λυγμούς και καταρρέει. Ωστόσο, ο Νοτιοαφρικανός πυγμάχος Kevin Lerena τον περιγράφει ως άνθρωπο με μεγάλη ψυχραιμία, που ελίσσεται σε δύσκολες καταστάσεις, ενώ ο (πρώην) στενός του φίλος Darren Fresco αποκαλύπτει την αγάπη του Pistorius για τα όπλα (λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία είχε παραγγείλει επτά όπλα αξίας 3.200 ευρώ), αλλά και την ικανότητά του να μεταθέτει τις ευθύνες για πυροβολισμούς που έριχνε ο ίδιος στον αέρα απλώς για να διασκεδάσει. «Δεν μπορείς να αγγίζεις το όπλο ενός άλλου. Τώρα τα δικά σου δαχτυλικά αποτυπώματα είναι πάνω του και αν συμβεί οτιδήποτε, εσύ θα είσαι υπεύθυνος» φέρεται να έλεγε ο παραολυμπιονίκης σε όποιον, μετά από έναν τέτοιο αθώο πυροβολισμό, δεχόταν να πάρει το πιστόλι στα δικά του χέρια.
Οι μαρτυρίες, τα αντικείμενα που κατατέθηκαν ως πειστήρια από τη βραδιά του περιστατικού (ανάμεσά τους και φωτογραφίες από την κάμερα ασφαλείας, με τον Pistorius να έχει στα ρούχα του το αίμα της αδικοχαμένης νεαρής φίλης του), οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων έγραψαν πολλές σκοτεινές σελίδες, στο μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2013 πολύχρωμο βιβλίο ζωής του αθλητή. Εκείνος, ο διάσημος ως «Blade Runner», που είχε κατακτήσει με τα πρόσθετα μέλη του (οι γιατροί, όταν ήταν μόλις 11 μηνών, ακρωτηρίασαν και τα δύο του πόδια, γιατί τους έλειπε η περόνη) χρυσά μετάλλια και το σεβασμό όλων, βρισκόταν τώρα «στραπατσαρισμένος» μέσα στο ατσαλάκωτο σκούρο κοστούμι του.



«Το να είσαι στην κορυφή, εκεί που πάλεψες, που ονειρεύτηκες και που έλπιζες να ανέβεις, είναι υπέροχο συναίσθημα. Νιώθω περήφανος γι’ αυτόν!» δήλωνε ο πατέρας του, Henke Pistorius, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο νεαρός τερμάτιζε πρώτος σε έναν αγώνα στίβου για άτομα χωρίς αναπηρία, έχοντας κερδίσει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) το δικαίωμα να τρέχει ισότιμα με τα πρόσθετα μέλη του (κάποιοι αθλητές είχαν υποστηρίξει ότι τα τεχνητά του μέλη, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, του εξασφαλίζουν μεγαλύτερο διασκελισμό, επομένως και μεγαλύτερο πλεονέκτημα). Τόσο ο Henke, όσο και τα δύο ακόμη παιδιά του, εξακολουθούν να στηρίζουν την αθωότητα του Oscar και να προσεύχονται μαζί του. Η προσευχή, άλλωστε, είναι το καταφύγιο του παραολυμπιονίκη απ’ τη μέρα που, σε ηλικία 13 ετών, έχασε τη μητέρα του και του έδινε δύναμη σε κάθε δύσκολη μάχη, μέσα κι έξω από το γήπεδο. Και σε μια τέτοια κατάσταση, για να μην πεθάνει η Reeva, τον βρήκε πάνω από το άψυχο κορμί της ο γείτονας και γιατρός στο επάγγελμα Johan Stipp, τη βραδιά του περιστατικού. «Ο Oscar έκλαιγε όλη την ώρα. Προσευχόταν στον Θεό και έλεγε “Σε παρακαλώ, άφησέ τη να ζήσει, δεν πρέπει να πεθάνει”» είπε στη δική του κατάθεση.




Η σχέση του με τη Reeva

Ο πρώην συγκάτοικος της 29χρονης, Cyril Myers, λίγο μετά το αιματοβαμμένο περιστατικό, πέρσι τα ξημερώματα του Αγίου Βαλεντίνου, δήλωνε ότι η Steenkamp ένιωθε εγκλωβισμένη και περιέγραφε τον παραολυμπιονίκη ως «πιεστικό, κτητικό και κακοδιάθετο». «Πήγαν μαζί σε μια απονομή βραβείων και από τότε δεν την άφηνε σε ησυχία. Της έστελνε συνεχώς μηνύματα, ήταν φορτικός, της τηλεφωνούσε συνέχεια» είπε. Όταν η σχέση του ζευγαριού έγινε στενότερη, ο Myers ρώτησε τη νεαρή γυναίκα αν η συμπεριφορά του Pistorius είχε βελτιωθεί. «Δεν πήρα καμία απάντηση» είπε. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα νοτιοαφρικανικής εφημερίδας, το σκεύασμα που βρέθηκε στο σπίτι του Pistorius και αρχικά είχε αναφερθεί ως αναβολικό, αλλά ήταν ένα νόμιμο συμπλήρωμα για τη βελτίωση των επιδόσεων στο σεξ, δημιουργεί καινούρια ερωτήματα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ζευγάρι.



Θυελλώδεις έρωτες
Οι όμορφες ξανθές γυναίκες ήταν ανέκαθεν η αδυναμία του. Η πρώτη του σχέση, με τη συμφοιτήτριά του στο γυμνάσιο Vicky Miles, ήταν επεισοδιακή και θυελλώδης, όπως και ο ίδιος την περιγράφει στην αυτοβιογραφία του. Σε μία από τις επανασυνδέσεις τους, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, είχε τοποθετήσει δεκάδες κόκκινα μπαλόνια και φαναράκια έξω απ’ το σπίτι της, ενώ στο κατώφλι της είχε γράψει με βότσαλα «Στην τίγρη μου». Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, ακολούθησαν η επίσης πολύ όμορφη Νοτιοαφρικανή Chanel du Plessis και η Jenna Edkins, η οποία τον υπερασπίστηκε γράφοντας στο twitter «στα πέντε χρόνια που γνωριζόμαστε ήταν ο τέλειος τζέντλεμαν. Αφήστε τον να δώσει τη δική του εκδοχή». Στον αντίποδα, η Samantha Taylor (κι ενώ σχετίστηκε με μερικές ακόμα ωραίες, όπως η 33χρονη Ρωσίδα τοπ μόντελ Anastassia Khozzisova). Η 18άχρονη φοιτήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και περιστασιακά μοντέλο, που για ένα διάστημα μοιραζόταν την καρδιά του αθλητή με τη Reeva Steenkamp, μόλις χώρισαν, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα: «Στην πραγματικότητα ο Oscar δεν είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος». Η ίδια γυναίκα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο άλλοτε αγαπημένος της συνήθιζε να έχει πάντα μαζί του ένα όπλο, που τα βράδια το άφηνε στο κομοδίνο δίπλα από τα πρόσθετα μέλη του.





Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης