Πικρό φινάλε για τα γλυκά τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Πικρό φινάλε για τα γλυκά τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Τέλος εποχής για τα πιο φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος, τις τούρτες «Μαρκησία» και «Ευφροσύνη» και τα ροδίνια.
Υστερα από επτά δεκαετίες, το ξακουστό ζαχαροπλαστείο κατεβάζει ρολά μην αντέχοντας το βάρος της κρίσης

Από το 1944 που άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο, το όνομα «Αγαπητός» στη Θεσσαλονίκη παρέπεμπε σε γλυκά υψηλών προδιαγραφών. Με τα προφιτερόλ, τις καριόκες, τα ροδίνια και τις θρυλικές τούρτες «Μαρκησία» και «Ευφροσύνη» μεγάλωσαν γενιές και γενιές Θεσσαλονικέων, που θεωρούσαν τα γλυκά του σύμβολο κύρους και ανώτερης κοινωνικής θέσης. Ενα σύμβολο που όπως τόσα άλλα σήμερα βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με την επιχείρηση να έχει υποβάλει μία από τις χιλιάδες πια αιτήσεις για να υπαχθεί στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στην οδό Τσιμισκή 53, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται από το 1944 το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε το όνομα «Αγαπητός» γνωστό σε όλη τη συμπρωτεύουσα. Ο ιδρυτής του, ο Αγαπητός Βαλογιώργης, άνθρωπος ανήσυχος, εργατικός και φιλόδοξος, θα δουλεύει ακατάπαυστα μέχρι τα βαθιά του γεράματα, πραγματοποιώντας το 2000 ένα ακόμα όνειρό του: να κάνει το όνομά του γνωστό και στην πρωτεύουσα. Από το 2002 που έφυγε από τη ζωή, τα εγγόνια του θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων, θα αναπτύξουν το franchising, θα εισέλθουν στον χώρο του catering, ενώ η γκάμα των προϊόντων «Αγαπητός» θα φτάσει τον αριθμό 500. Τα επιχειρηματικά ανοίγματα, όμως, σύντομα θα βρουν τοίχο και τα πλοκάμια της οικονομικής κρίσης θα ζώσουν την επιχείρηση ασφυκτικά. Τόσο μάλιστα, που σήμερα τα τρία εγγόνια του ιδρυτή, οι Θεόδωρος, Αγαπητός και Αλέξανδρος, αναγκάστηκαν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα.Ο ιδρυτής της εταιρείας Αγαπητός Βαλογιώργης θα δουλεύει ακατάπαυστα μέχρι τα βαθιά του γεράματα, πραγματοποιώντας το 2000 ένα ακόμα όνειρό του: να κάνει το όνομά του γνωστό και στην πρωτεύουσα


Από σουβλατζής, ζαχαροπλάστης
Ο Αγαπητός Βαλογιώργης γεννήθηκε στο Γομάτι Χαλκιδικής και σε ηλικία μόλις 7 ετών θα χάσει και τους δύο γονείς του. Λίγα χρόνια μετά, για βιοποριστικούς λόγους, θα εγκαταλείψει το γραφικό χωριό του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη εργάζονταν τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Αν και τον πίεζαν να τελειώσει το σχολείο, ο ίδιος θα πάρει την απόφαση να βγει στο μεροκάματο για να μην τους επιβαρύνει οικονομικά. Θα περάσει από ψησταριές και παντοπωλεία, για να καταλήξει στο εργαστήρι του «Φλόκα», του πιο θρυλικού ζαχαροπλαστείου της εποχής στη συμπρωτεύουσα.

Το εργαστήρι του «Φλόκα» θα αποτελέσει για τον ίδιο ένα μεγάλο σχολείο. Για ώρες ολόκληρες θα δημιουργεί τα δικά του γλυκίσματα, που μόλις εμφανίζονταν στις προθήκες και τα ψυγεία γίνονταν αμέσως ανάρπαστα, εθίζοντας σχεδόν τους θαμώνες του ζαχαροπλαστείου. Ο νεαρός Βαλογιώργης είναι εργατικός και με καινοτόμες ιδέες, χαρίσματα που γρήγορα θα γίνουν αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου Φλόκα, ο οποίος τον εμπιστεύεται τόσο ώστε να του αφήσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνεται ότι τα γλυκά του τεχνίτη του έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό που όλο και αυξάνεται.

Ο Αγαπητός Βαλογιώργης, όμως, είναι άνθρωπος ανήσυχος και η ιδιότητα του «απλού υπαλλήλου» δεν καλύπτει τις φιλοδοξίες του. Είναι άριστος γνώστης της ζαχαροπλαστικής τέχνης, έχει αποκτήσει πείρα αλλά και κοινό που τον εμπιστεύεται, έχει δηλαδή το απαραίτητο υπόβαθρο για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο: να γίνει επιχειρηματίας. Τη φιλοδοξία αυτή βέβαια φρέναρε για κάποιο διάστημα η γερμανική κατοχή, όμως με την Απελευθέρωση, το 1944, θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό του: με 30 χρυσές λίρες στην τσέπη που δανείζεται από έναν χρηματιστή θα νοικιάσει το κατάστημα στην Τσιμισκή. Για πάγκο θα χρησιμοποιήσει μια παλιά ντουλάπα, ενώ θα βάλει τραπεζοκαθίσματα μπροστά στο πεζοδρόμιο για να κάνει το μαγαζί του στέκι των Θεσσαλονικέων.

Ως υπαλλήλους θα απασχολήσει τη γυναίκα του και την πεθερά του που φτιάχνουν τα γλυκά στο σπίτι και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του που τα μεταφέρουν στα χέρια για να ψηθούν σε φούρνο του Βαρδάρη.

Το διάσημο πελατολόγιο και το άνοιγμα στην Αθήνα
Το πρώτο «επίσημο» δημιούργημά του ήταν τα θρυλικά ροδίνια. Αμυγδαλόπαστα που γέμισε με κρέμα σαντιγί, και για χάρη της το κατάστημά του, αφού έγιναν περιζήτητα σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Με το πέρασμα των χρόνων και έπειτα από σκληρή δουλειά ο «Αγαπητός» καταφέρνει να μεγαλώσει την γκάμα του φτιάχνοντας περισσότερα από 300 είδη γλυκών, εκ των οποίων οι τούρτες «Μαρκησία» και «Ευφροσύνη», το προφιτερόλ, τα ροδίνια και οι καριόκες παραμένουν μέχρι σήμερα περιζήτητα. Το μαγαζί της Τσιμισκή θα γνωρίσει μεγάλες δόξες και θα γίνει στέκι γνωστών προσωπικοτήτων. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οικογένεια Καραμανλή, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, αλλά και όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής θα περάσουν από το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός», συνήθεια απαράβατη σε κάθε επίσκεψή τους στη συμπρωτεύουσα. Ονειρο του παππού Αγαπητού είναι να επεκταθεί σύντομα και στην πρωτεύουσα, αφού ήδη έχει αποκτήσει πολλούς Αθηναίους πελάτες. Η επιθυμία του θα γίνει πραγματικότητα το 2000, οπότε και εγκαινιάζεται το πρώτο αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο στο Σύνταγμα.

Ο ιδρυτής της επιχείρησης θα αποκτήσει δύο γιους και δύο κόρες. Ολοι τους θα εργαστούν στην επιχείρηση διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος και την παράδοση. Την Πρωτοχρονιά του 2002 ο Αγαπητός Βαλογιώργης θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, ενώ θα δουλεύει μέχρι και την παραμονή Χριστουγέννων, ικανοποιημένος που κατάφερε να στήσει ένα ζαχαροπλαστείο-σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Από τότε τα ηνία κρατούν τα τρία εγγόνια, οι Θεόδωρος, Αγαπητός και Αλέξης, που ποτέ δεν θα κατεβάσουν την κορνίζα με τη μορφή του παππού πίσω από το ταμείο. Ο συνονόματος Αγαπητός θα μπει στην επιχείρηση σε ηλικία μόλις 6 χρονών, με κύριο καθήκον να κάνει «μασουράκια» τα κέρματα. Θα σπουδάσει στο Λονδίνο Hotel and Catering Management και με το τέλος των σπουδών του θα επιστρέψει αμέσως στην οικογενειακή επιχείρηση σε επιτελική θέση, καταφέρνοντας να την εισαγάγει στον χώρο του catering.

Οι τρεις κληρονόμοι θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων και μία γκάμα 500 προϊόντων. Θα στραφούν επίσης και στην ανάπτυξη του «Αγαπητού» μέσω franchising. Τα επιχειρηματικά ανοίγματα όμως θα τους αφήσουν ξεκρέμαστους όταν η κρίση στην αγορά, αλλά και ο ανταγωνισμός θα φέρουν τα πρώτα χτυπήματα, τα οποία, όπως αποδείχτηκε σήμερα, ήταν αλλεπάλληλα και ανελέητα. Τόσο που τελικά το οχυρό «Αγαπητός» παραδόθηκε στην οικονομική κρίση.

Τα εγγόνια Αγαπητός (αριστερά) και Αλέξανδρος Βαλογιώργης (επάνω) θα πάρουν τα ηνία της επιχείρησης το 2002 και θα τη γιγαντώσουν. Θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων, θα αναπτύξουν το franchising, θα εισέλθουν στον χώρο του catering, ενώ η γκάμα των προϊόντων «Αγαπητός» θα φτάσει τα 300 προϊόντα

Το φινάλε
Τα προβλήματα για την Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε. ξεκίνησαν τα τρία τελευταία χρόνια, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζομένους και να αυξάνονται τα υπέρογκα χρέη προς τους προμηθευτές.

Ετσι, πριν από μερικές μέρες, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση προσωρινής πτώχευσης και εφαρμογής σχεδίου ανασυγκρότησης. Οπως αναφέρεται στην αίτηση της εταιρείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 47%. Συγκεκριμένα, το 2008 είχε τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 3,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στα 10,6 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών 4,5 εκατ. σε τράπεζες, 1,8 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 650.000 ευρώ στην Εφορία.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Νικος

Επειδή καλά θα είναι Ιστορικά να το ψάχνεται λίγο παραπάνω..1.Ο Φλόκας έβγαζε σοκολατάκια.Το Νούμερο 1 ζαχαροπλαστείο στη θεσσαλονίκη από το 1922 έως το 1987 ήταν ο Μακρίδης [Βενιζέλου]μετά άνοιξαν Αγαπητός-Τερκενλής..

Αθανασία

" Δρυός πεσούσης πας ανηρ ξυλεύεται" γι αυτό πέρα απο την κριτική καλό θα είναι οι άνθρωποι που εχουν μαγαζιά να ανοιξουν τα μάτια τους, ακόμα και τώρα πολλές επιχειρήσεις ελληνικές ενω εχουν οικονομικό πρόβλημα δεν μειώνουν τις τιμές, ειδικά σε ενα προιον οπως ειναι ο καφές πχ που τον πουλάνε 3.50 η 4.50 κλπ. το ιδιο και οι επιχειρήσεις οπως Αγαπητός, Τερκενλής, και άλλοι τα γλυκά τους απλησίαστα στους πολλούς και μη έχοντες. Πρεπει να κατανοήσουν οτι οι εχοντες είναι πολυ λίγοι και το γνωμικό " στην φτήνεια είναι ο παράς" οσο κι αν είναι απλοικό είναι επίκαιρο

@pat

 Αν ψωνίζεις από Αλβανούς είσαι αξιοθρήνητη. Από τη μια λες ότι οι Αλβανοί μας πήραν τις δουλειές και από την άλλη πας και τους ενισχύεις;

σακις

oι αλβανοι εδω ζουν αναμεσα μας εδω ξοδευουν ο θανατος ειναι τα ξενα πολυκαταστηματα που τα περνουν και φευγουν,χωρια που διελυσαν πλαγιως και τα εργατικα δικαιωματα

Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΕ ΟΛΑ...

Franchising,catering, κλπ...ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ,ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ,ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ..ΔΗΛ,ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ 2-3 ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ; ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΡΙΣΗ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ.

@pat

Η άποψή σου φαίνεται ενδιαφέρουσα... Σου είναι εύκολο να την γράψεις και στα ελληνικά για να την καταλάβουμε...?

Λέων

 Γιατί να ενδιαφερθεί ο Στουρνάρας να εξασφαλιστούν δάνεια για να σωθούν όλες αυτές οι ιστορικές επιχειρήσεις που έδιναν δουλειά σε τόσο κόσμο! Δάνεια μόνο για τα φασισταριά του MEGA!!!

σακις

λετε να πεινασουν....χλωμο μονο οι απληρωτοι υπαλληλοι

gargarokrotida

 και γι αυτο οι μεταναστες φταινε? μου φαινεται οτι σε πειραξαν τα τριγωνα στον εγκεφαλο...

Κοινώς

 Κοινώς, πληρώθηκαν κανονικά από τους πελάτες τους και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους σε όσους τους χρωστούσαν...ελληνική επιχειρηματική νοοτροπία. Οι δικαστές καλό θα είναι να αρχίσουν να σκέφτονται πριν προστατεύσουν αυτές τις επιχειρηματικές πρακτικές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Ο ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ Κ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ Κ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ Κ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΗ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ Κ ΔΙΝΕΙΣ ΜΑΠΑ ΠΡΑΓΜΑ Κ ΑΚΡΙΒΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΟΝΟΜΑ Κ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ,ΤΟ ΠΕΛΑΤΗ ΘΑ ΤΟ ΓΕΛΑΣΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ Κ ΤΕΛΟΣ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΜΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ Κ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΡΕΙ Κ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

pat

βεβαια αφου εμαθαν τα μυστικα στους Αλβανους ,και αυτοι γυρναγαν με τις κουρσαρες ,επομενο ηταν να κανουν ζαχαροπλαστεια με τα ιδια αυτα γλυκα οι Αλβανοι και να τα πουλανε λιγοτερο ...πχ εγω οποτε ερχοταν φιλος απο θεσσ/νικη παραγγελνα ...τωρα ομως εδω στον πειραια απεναντι απο την ΕΛΣΤΑΤ ειναι το μελισταλακτο ..ε! αντε φαε τριψωνο ή μιλφει που στο φτιαχνει εκεινη την ωρα .. λοιπον;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ellines_logioi_arthro

Οι πρώτοι Έλληνες λόγιοι μοναχοί στη Δύση (8ος αι.) - Από τον 14ο αιώνα εώς την άλωση της Πόλης - Έλληνες λόγιοι στη Δύση μετά την άλωση και η μεγάλη συμβολή τους στην Αναγέννηση - Πλατωνισμός και Αριστοτελισμός

10
aloga

Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, ένα φράγκικο κάστρο, ποτάμια και γεφύρια συνθέτουν στις πλαγιές της Αρκαδίας ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά, την Καρύταινα, το χωριό του Πεντοχίλιαρου.

fdrfrw

Τι είναι η ευγονική – Από τον Francis Galton ως την ταύτιση της ευγονικής με τον ναζισμό – Η φυλετική υγιεινή-Οι Έλληνες ευγονιστές: Ι. Κούμαρης, Σ. Τσουρουκτσόγλου, Ν. Λούρος κ.ά. – Οι ακραίες και απαράδεκτες απόψεις επιστημόνων για ορισμένες κοινωνικές ομάδες

22
maxi-issou04

Ο Μέγας Αλέξανδρος στη Μικρά Ασία - Οι πολεμικές προετοιμασίες του Δαρείου - Οι κινήσεις των αντιπάλων πριν τη σύγκρουση - Η μεγάλη μάχη - Τα στρατηγικά λάθη του Δαρείου και η ευφυής τακτική του Αλέξανδρου - Ο απολογισμός της μάχης

50
Vlachs1877_1_

Η ετυμολογία του ονόματός τους – Από τα βυζαντινά χρόνια ως τις αρχές του 20ου αιώνα – Η παρουσία τους σε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας

6
var_01

Αν ρωτήσετε τους παλαιοτέρους θα σας πούν, ότι η παληά τους Αγορά (σ.σ. βρισκόταν στο τέρμα της Αιόλου προς την πλευράν της Πλάκας, καταστράφηκε από πυρκαγιά) δεν επιδέχεται καμμίαν σύγκρισιν με την σημερινήν και ίσως δεν έχουν άδικον.