Ozempic: Γυναίκα που το πήρε μιλάει για τις παρενέργειές του - Από τη ναυτία δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι

Ozempic: Γυναίκα που το πήρε μιλάει για τις παρενέργειές του - Από τη ναυτία δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι

Πριν καταλήξει στο φάρμακο αυτό είχε δοκιμάσει τα πάντα για να χάσει βάρος αλλά δεν τα είχε καταφέρει

Sam_King
Πολλά γράφονται και ακούγονται για το Ozempic, το φάρμακο που είναι για τους διαβητικούς αλλά χρησιμοποιείται και από όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Οι περισσότεροι που το έχουν δοκιμάσει πίνουν νερό στο όνομά του και λένε πως μετά τη χρήση του έχασαν τα περιττά κιλά που είχαν και άλλαξε η ζωή τους. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν τα επιθυμητά ή υποσχόμενα αποτελέσματα.

Η Sam King, ταξιδιωτική συγγραφέας από το Hampshire της Βρετανίας είναι από τους ανθρώπους που δοκίμασε το φάρμακο αλλά όπως εξήγησε τις δημιούργησε πολλές παρενέργειες.

Η Sam, η οποία άρχισε να παίρνει βάρος στα 20 της χρόνια, πριν από τρία χρόνια, ζύγιζε 120 κιλά. «Δοκίμασα κάθε δίαιτα που υπήρχε, ροφήματα διατροφής, keto - τίποτα δεν λειτούργησε. Περνούσα δύο ώρες στο γυμναστήριο και έχανα ένα κιλό σε τρεις εβδομάδες και μετά το ξαναέπαιρνα. Φορούσα ανδρικά ρούχα για να καλύψω τα κιλά μου και δεν είχα καμία αυτοπεποίθηση».
Όπως λέει το 2022 αισθανόταν τόσο απογοητευμένη και εξαντλημένη που επισκέφθηκε τον παθολόγο της. «Εξήγησα ότι ήμουν υπέρβαρη και είχα δοκιμάσει τα πάντα. Ο γιατρός μου που ήθελε να με βοηθήσει μου είπε για αυτό το νέο φάρμακο που ονομάζεται Ozempic».

Κλείσιμο
Τότε το Ozempic (το δραστικό συστατικό είναι η σεμαγλουτίδη) ήταν σχετικά άγνωστο, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μια παρενέργεια είναι η μειωμένη όρεξη και, πριν από 18 μήνες, οι γιατροί άρχισαν να το συνταγογραφούν και ως φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021 το Wegovy (το οποίο περιέχει επίσης σεμαγλουτίδη) εγκρίθηκε ως φάρμακο για τη διαχείριση του βάρους.

«Ο γιατρός μου το έδωσε αρχικά για ένα μήνα. Το φάρμακο έπρεπε να χορηγείται με καθημερινή ένεση. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό, αλλά σύντομα το συνήθισα», λέει.

Η Sam είχε διαβάσει στο διαδίκτυο ιστορίες ανθρώπων που είχαν χάσει πολλά κιλά με το Ozempic με αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να το χαρακτηρίζουν ως θαυματουργό φάρμακο και ήλπιζε ότι σύντομα βίωνε και η ίδια κάτι αντίστοιχο.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τόσο «απελπισμένη» που για να χάσει βάρος θα «δοκίμαζε τα πάντα».

Η όρεξή της παρέμεινε αρχικά αμετάβλητη. Ο γιατρός την είχε συμβουλεύσει να μειώσει το αλκοόλ και να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες από κρέας και ψάρι.

Όμως μέσα σε λίγες ημέρες αισθάνθηκε ναυτία. «Μετά από λίγες μέρες δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι. Ευτυχώς εργάζομαι από το σπίτι και έτσι μπόρεσα να δουλέψω. Αλλά μετά η ναυτία έγινε τόσο έντονη που έπρεπε να μείνω μέσα όλη μέρα και δεν μπορούσα να σηκωθώ από τον καναπέ. Αισθανόμουν τόση ναυτία που πραγματικά... Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι η δόση ήταν αρκετά υψηλή. Για να μειωθεί ο κίνδυνος παρενεργειών, οι άνθρωποι συνήθως ξεκινούν με 0,25 mg για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και αυξάνουν σταδιακά τη δόση, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δουν τα οφέλη. Είναι σημαντικό η δοσολογία να ρυθμίζεται από έναν έμπειρο γιατρό».

Η Sam αποφάσισε να σταματήσει το φάρμακο στους τρεις μήνες, νιώθοντας μπερδεμένη γιατί δεν της έκανε καλό. Η απώλεια βάρους της ήταν ελάχιστη και, όπως λέει, οφειλόταν κυρίως στο ότι αισθανόταν τόσο άρρωστη. Εξακολουθεί να υποφέρει από ίλιγγο που δεν έχει υποχωρήσει.

Η Sam έχει παρακολουθήσει από τότε βίντεο και έχει διαβάσει για κάποιους ανθρώπους που διατηρούν το βάρος τους μετά το Ozempic, ενώ άλλοι παίρνουν ξανά βάρος.

«Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», λέει η Sam. Πριν από ένα χρόνο η Sam πήγε στην Αυστραλία και αποφάσισε να προσπαθήσει να χάσει βάρος με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα διατροφής εδώ, το οποίο ήταν βασικά γεύματα με ελεγχόμενες θερμίδες. Έμεινα σε αυτό και έχασα περίπου 40 κιλά σε ένα χρόνο».

Λέει ότι είναι έκπληκτη που μια κανονική δίαιτα λειτούργησε γι' αυτήν μετά από τόσα χρόνια. «Νόμιζα ότι το Ozempic θα ήταν ένα θαυματουργό φάρμακο και φαίνεται να είναι για μερικούς ανθρώπους, αλλά σίγουρα δεν ήταν για μένα».

Ειδήσεις σήμερα:

Επικοινωνιακό Βατερλώ για το παλάτι με την πειραγμένη φωτογραφία της Κέιτ - Το πρόσωπο που ίσως «γυρίσει την παρτίδα»

Θρίλερ με τον θάνατο της 26χρονης πορνοστάρ Σοφία Λεόνε - Ερευνούν το ενδεχόμενο δολοφονίας

Με Ζωή Κωνσταντοπούλου από τα παλιά έκλεισαν οι εργασίες της εξεταστικής για τα Τέμπη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης