ΕΠΟ: Οι λόγοι που οδήγησαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη να ζητήσει... αλλαγή

ΕΠΟ: Οι λόγοι που οδήγησαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη να ζητήσει... αλλαγή

Ο παλαίμαχος άσος υπέβαλε την παραίτηση του λίγους μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ με τη στήριξη των Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου  - Παρά τις υποσχέσεις για αλλαγή κλίματος, η τοξικότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραμένει στα ύψη και ο Ζαγοράκης αποφάσισε να αποχωρήσει κρίνοντας  ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα απ' όσα θα ήθελε 

zagorakis-epo-arthro
Κάτι περισσότερο από πέντε μήνες, για την ακρίβεια 165 ημέρες, διήρκησε η θητεία του Θοδωρή Ζαγοράκη στην προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και οι τυπικοί τίτλου τέλους αναμένεται να πέσουν στη διάρκεια της ημέρας με την επίσημη ανακοίνωση που θα εκδώσει ο ίδιος. Μια ανακοίνωση που αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς εκεί αναμένεται να εξηγεί τους λόγους και τις αιτίες (κι ελπίζουμε όχι απλά τις αφορμές) που τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από το Πάρκο Γουδί.

Ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής ομάδας, ο άνθρωπος που σήκωσε το τρόπαιο του Euro το 2004, το πρόσωπο στο οποίο συμφώνησαν οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου για να αναλάβει να το οδηγήσει στην επόμενη μέρα, για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική του καριέρα ζήτησε τόσο γρήγορα να... γίνει αλλαγή.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του να αποχωρήσει δεν πάρθηκε τις τελευταίες ώρες, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο ποια ήταν η αφορμή για να την ανακοινώσει σήμερα. Κι ειδικά λίγες ώρες πριν από ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι της εθνικής ομάδας (το βράδυ στις 21:45 αντιμετωπίζει στο ΟΑΚΑ την Σουηδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 και θέλει μόνο νίκη για να διατηρήσει τις λιγοστές ελπίδες που έχει).

Κι όσοι παρακολούθησαν λίγο πιο προσεκτικά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες καταλάβαιναν ίσως ότι δεν αργεί η στιγμή της έκρηξης, καθώς τα επίπεδα τοξικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένουν εκεί που ήταν πάντα: Στα όρια του συναγερμού.

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους στο ακέραιο. Από αύριο ξεκινά η προσπάθεια για την ανάκαμψη του ποδοσφαίρου μας.
Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει και η διάθεση. Σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Καλώ όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να συστρατευθούν μαζί μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, γιατί και μπορούμε και θέλουμε», είχε πει μεταξύ άλλων στη δήλωση του λίγες ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΕΠΟ.

Κλείσιμο
Ο «Ζαγόρ» το 'όλοι μαζί' το έλεγε και το εννοούσε, αλλά στην πορεία αντιλήφθηκε πως αυτοί που του ζήτησαν να βγει μπροστά (οι 4 μεγάλοι) είχαν διαφορετική αντίληψη για το πως πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο καθένας είχε τη δική του άποψη για συγκεκριμένα ζητήματα, ο καθένας ήθελε να έχει λόγο στα πρόσωπα που επιθυμούσε να έχει ο Ζαγοράκης στο πλευρό του (από τον CEO που θα είναι το νέο σημαντικό πρόσωπο στη διοικητική ιεραρχία μέχρι το γραφείο Τύπου) και όλα αυτά άρχισαν να συσσωρεύονται, ενώ προέκυψε και το μαρτύριο της Ολιστικής Μελέτης.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η περίφημη μελέτη, είναι το σχέδιο που ετοίμασαν από κοινού FIFA και UEFA, τις οποίες φώναξε πριν από 1.5 χρόνο η κυβέρνηση για να φτιάξουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εδώ βέβαια να σημειώσουμε το εξής παράδοξο: Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η ΕΠΟ όταν ένιωθε ότι απειλείται από κυβερνητικές παρεμβάσεις χρησιμοποιούσε τον μπαμπούλα της FIFA και της UEFA και τον διεθνή αποκλεισμό μας με την περίφημη ατάκα περί αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου που επιβάλλουν οι κανόνες των διεθνών Ομοσπονδιών.

Τώρα οι διεθνείς Ομοσπονδίες μας έφτιαξαν ειδικούς κανόνες για εμάς, αλλά οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου (αυτοί που επικαλούνταν το αυτοδιοίκητο του) στάθηκαν απέναντι και απαιτούσαν τροποποιήσεις... Τελικά μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων η Ολιστική Μελέτη ψηφίστηκε κι εκεί ουσιαστικά η θητεία Ζαγοράκη τελείωσε.

Όντας επιλογή της Κυβέρνησης και δη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν πάρει το πράσινο φως από το Big-4, δεν ήθελε να φύγει χωρίς να έχει περάσει η αλλαγή στον καταστατικό χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μόνο που η κατάσταση που επικρατεί είναι τόσο τοξική που ακόμη κι αυτός ο οποίος στην καριέρα του τα έβαλε με τα θηρία αντιλήφθηκε ότι η μάχη ήταν χαμένη.

Από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (θέση την οποία είχε ξεκαθαριστεί ότι θα διατηρούσε ως το τέλος της θητείας του) αυτό που προέκυπτε ως συμπέρασμα ήταν ότι προφανώς η χρονική συγκυρία και οι δεδομένες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ήταν αυτές που θα επέτρεπαν να ευδοκιμήσει μια τέτοια συναινετική προσπάθεια.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν προέκυψαν οι ζωηρές αντιδράσεις για την ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών από την ΠΑΕ Άρης ο, δηλωμένος ΠΑΟΚτσής πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε κάτι που που δεν το περίμενε κανείς. Ακόμη και οι ίδιοι οι οπαδοί του Άρη που σήκωσαν πανό εναντίον του στο τελευταίο φιλικό με τον Ολυμπιακό  και τον στόλισαν με δεκάδες υβριστικά συνθήματα, όμως ο ίδιος αισθάνονταν ότι έπρεπε να πάρει θέση. Και το έκανε με ξεκάθαρο τρόπο χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση (στη λογική ότι δεν μπορεί να στερούνται βαθμοί από μία ομάδα για μια διοικητική πράξη πόσω μάλλον όταν αφορά μια υπόθεση του 2018 ενώ οι βαθμοί αφαιρούνται το 2021).

Σ' εκείνη την ανακοίνωση όλα τα λεφτά ήταν η τελευταία παράγραφος και ειδικά η τελευταία πρόταση...

«Πολλοί μπορεί να μιλήσουν για θεσμικό ατόπημα του προέδρου της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι παίρνω θέση για μια δικαστική απόφαση. Θα ήταν πιο βολικό να κρυφτώ πίσω από την ιδιότητα μου. Αυτό το κρυφτούλι, όμως, έφερε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε αυτή την κατάσταση και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να το συνεχίσω. Δε θα χρησιμοποιήσω το «εργαλείο των ισορροπιών» ως μέσο παραγοντικής επιβίωσης μου στο ποδόσφαιρο. Σε κάθε περίπτωση, το ζύγι πάντα θα γέρνει στο τέλος της ημέρας προς την πλευρά των αρχών και αξιών μου.

Το έκανα και στο παρελθόν. Όσοι νόμιζαν ότι θα πράξω διαφορετικά τώρα, μάλλον έχουν ποντάρει στο λάθος άτομο.

Προς πάσα κατεύθυνση: Δεν πρόκειται να παίξω τον ρόλο της Ιφιγένειας…».

Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να κρύβομαι…Ανεξάρτητα από τη θέση, την ιδιότητα ή τις σωματειακές μου προτιμήσεις. Για αυτό...

Posted by Θοδωρής Ζαγοράκης / Thodoris Zagorakis on Saturday, September 4, 2021


Αυτό ήταν το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα για τις πιέσεις που αναφέρει το περιβάλλον του ότι δέχονταν προκειμένου να περάσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Το δεύτερο ήταν με την απουσία του από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, αλλά κυρίως από την ειδική εκδήλωση για την προβολή της ταινίας King Otto που αφορά τον Ότο Ρεχάγκελ και την εθνική ομάδα.

Η απουσία του αρχηγού μπορεί να μην έγινε αντιληπτή από αρκετούς μέσα στη γενικότερη ευφορία από τα ταξίδι αναμνήσεων μέσα από το αφιέρωμα στον Γερμανό, αλλά αυτοί που ήξεραν είχαν καταλάβει ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση...

Κι ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος γύρισε στον πάγκο (Γεραπετρίτης) και ζήτησε αλλαγή, λίγα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα... 

Οσοι δε περιμένουν την ανακοίνωση του για να βρουν και πάλι τους κακούς της υπόθεσης μάλλον θα απογοητευτούν οικτρά. Κι αυτό γιατί ο μεγάλος αρχηγός δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με το «blame game», το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων αποδίδοντας ευθύνες σε όλους εκτός από τον εαυτό του. Φεύγοντας δεν πρόκειται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά που καίει εδώ και χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά αναμένεται να κάνει λόγο για την ευθύνη όλων όσων παροικούν στην ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλειστός αύριο ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» - Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια του τραμ

Επίσημο: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως και τις 15 Σεπτεμβρίου

Αισιοδοξία για έσοδα άνω των 9 δισ. ευρώ από τον τουρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης