Βρούτσης στον ΘΕΜΑ 104,6: Έρχεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Βρούτσης στον ΘΕΜΑ 104,6: Έρχεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

«Πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη ρύθμιση του βάσιμου λόγου απόλυσης ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι έβλαπτε εργαζόμενους και ανέργους μέσω του υποχρεωτικού «ηλεκτρονικού φακελώματός» τους - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της «μαύρης εργασίας»

vrouts53
Η πρώην κυβέρνηση έχει εκτεθεί στα μάτια του κόσμου, καθώς δεν έχει δώσει ακόμα ουσιαστική απάντηση στα όσα της καταλογίζει ο υπουργός Εργασίας, αναφορικά με την «άθλια» διάταξη του βάσιμου λόγου απόλυσης η οποία έφερε το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων, είπε σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο ο Γιάννης Βρούτσης.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που είχε προαναγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, θα γίνει σταδιακά και θα φτάσει τις πέντε μονάδες σε βάθος πενταετίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της μείωσης, θα είναι ένα θετικό κλίμα στην αγορά της εργασίας υπέρ των εργαζομένων, που θα κάνει πιο εύκολες και ελκυστικές τις προσλήψεις, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σήμερα τελειώνει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» εργαζομένων

«Η εγκύκλιος που υπογράφεται σήμερα θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης, ή "ηλεκτρονικό φακέλωμα", όπως θα μπορούσε να το πει κάποιος», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε γενικολογίες και δεν απαντά τεκμηριωμένα σε όσα της καταλογίζει.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου, που αφήνει να εννοηθεί ότι με την κατάργηση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιείται η αυθαιρεσία στις απολύσεις, ο υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «Έχω ήδη απαντήσει για αυτό το ζήτημα στη Βουλή. Πρόκειται για την κατάργηση ενός άρθρου το οποίο ήρθε προεκλογικά. Γιατί δεν είχε φέρει αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια αφού ήταν τόσο φιλοεργατική; Η ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει στην ιστορία του εργατικού δικαίου ούτε της Ελλάδας ούτε κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Έφεραν μία διάταξη στο τέλος της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και τώρα ισχυρίζονται ότι αυτή η διάταξη θα έσωζε τις απολύσεις».

Όπως εξηγεί ο υπουργός Εργασίας, με τα στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή αποδείχτηκε ότι οι απολύσεις αντιθέτως αυξήθηκαν.

Κλείσιμο
«Επιστρέφουμε σε ένα πλαίσιο εργατικού δικαίου της χώρας που επί 100 χρόνια παρείχε πολύ καλή προστασία, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, στους εργαζόμενους, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει: «Μαζί με τον βάσιμο λόγο απόλυσης, η πρώην κυβέρνηση στον ιδεοληπτικό της οίστρο να εμφανίσει μια εργατοφιλική εικόνα προς την πλευρά της αγοράς εργασίας προχώρησε σε ένα ακόμη απαράδεκτο βήμα, του οποίου η αναφορά του συμπίπτει μόνο με το 1746, στη Γαλλία, όταν υπήρχε το βιβλιάριο του Εργαζόμενου. Υποχρέωσαν τους εργοδότες, όταν γινόταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, να περιγράφουν και τα αίτια για τα οποία απέλυσαν. Έχω αναφέρει μια σειρά από παραδείγματα τα οποία θα ακολουθούν τον εργαζόμενο στον υπόλοιπο εργασιακό του βίο μέσα στην Εργάνη, όπως είναι π.χ. ότι είναι οκνηρός και πλημμελής στα καθήκοντά του, ότι έχει ιατρικά προβλήματα, απουσιάζει αδικαιολόγητα, δεν έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους εργαζομένους, ότι δεν είναι συμβατός με την λειτουργία της επιχείρησης. Είναι πρωτοφανές να καταγράφονται τέτοια πράγματα στο ιστορικό ενός ανθρώπου που απολύεται»

«Αυτό μέχρι εχθές δεν το ήξερε ο κόσμος, ούτε ο κόσμος που απολύθηκε. Αυτή η άθλια διάταξη που ενσωματώνει μέσα στην Εργάνη ηλεκτρονικά πεδία που απαιτεί να συμπληρώνονται από τον εργοδότη για τους λόγους απόλυσης, θα καταργηθεί σήμερα και με αναδρομική ισχύ. Με αυτήν την περιγραφή, οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα πήγαινε να χτυπήσει την πόρτα ενός επόμενου εργοδότη για να βρει δουλειά, πολύ απλά θα του έλεγε, "άνοιξέ μου την καρτέλα σου, να δω τι έγραφε ο πρώην εργοδότης σου για σένα". Κι όταν θα διάβαζε ότι είναι μειωμένων ικανοτήτων ή οκνηρός, φυσικά θα προτιμούσε κάποιον άλλον».



Ενάντια και στους ανέργους η διάταξη που καταργείται

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα μπορεί πλέον ο εργαζόμενος να αμυνθεί ή να προστατευθεί απέναντι στην αυθαίρετη απόλυση, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Όπως γινόταν επί 100 χρόνια στην πατρίδα μας κι όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν ανακαλύπτουμε ούτε την πυρίτιδα, ούτε την Αμερική. Υπάρχει απόλυτα προστατευτικό δίκαιο για τον εργαζόμενο. Ήταν αυτό το οποίο υπήρχε μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Μέχρι τότε δεν υπήρχε αμυντικό πλαίσιο στο εργατικό δίκαιο που διεκδικούσε ο εργαζόμενος τα χρήματα του και την αποζημίωσή του; Δεν πήγαιναν εργαζόμενοι τους εργοδότες τους για καταχρηστική συμπεριφορά στα δικαστήρια; Βεβαίως και υπήρχαν όλα αυτά. Είναι κατοχυρωμένα στο εργατικό δίκαιο, είναι κατακτήσεις μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς της Ευρώπης που έχουν μπει βαθιά στο σύστημα της οικονομίας όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια φωτοβολίδα που έβλαψε περισσότερο και τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας. Δημιούργησε περισσότερο θόρυβο και να τα αποτελέσματα: το ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων. Η απάντηση είναι απλή: Άνθρακες ο θησαυρός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διάταξη δεν λειτούργησε προστατευτικά, αντίθετα, λειτούργησε εναντίον και των ανέργων».

«Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε πάντα και τους ανέργους. 19,2% έκλεισε η ανεργία το 2018. Δεν μπορεί να είναι στόχος καμίας κυβέρνησης άλλος, παρά να μειωθεί αυτό το υψηλό ποσοστό. Σε αυτό το πλαίσιο προχωράμε και θα συνεχίσουμε και με άλλες αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, όσον αφορά τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Εννοώ τη μερική απασχόληση, που σήμερα αποτελεί τη γάγγραινα της αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει υποδηλούμενη εργασία, υπό το πλαίσιο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί».

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας»: Αυστηροί έλεγχοι παντού

Αναφορικά με τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, που ευδοκιμεί μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Η γραμμή που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής:

1. Έλεγχοι παντού, εκτεταμένοι και αυστηροί. Όπου συλλαμβάνεται εργοδότης με καταχρηστική συμπεριφορά προς τον εργαζόμενο ή παραβιάζει το εργατικό δίκαιο θα τιμωρείται αυστηρά.

2. Το 2012-2014 ως υπουργός έφερα μία πολύ αυστηρή διάταξη. Το πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος. Αυτό συνδυαστικά με τη μείωση των εισφορών έφερε αποτελέσματα.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας παρακολουθείται. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ούτε είναι αυτόματος πιλότος. Έφερε αποτελέσματα γιατί πέρασε στη συνείδηση κάθε επιχείρησης ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει το κράτος. Το βαρύ πρόστιμο λειτουργεί και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων και έπιασε τόπο. Από τότε που ανέλαβα εδώ και έναν μήνα, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που δίνει αναφορά κατευθείαν σε εμένα και το στηρίζω, βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Έχω συναντηθεί με επιθεωρητές, που βρίσκονται παντού στη χώρα. Διαμέσου του ΕΦΚΑ, από αύριο κλιμάκια όλων των ελεγκτών θα βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, σε όλες τις τουριστικές και μη περιοχές, με πρώτη προτεραιότητα να ελεγχθούν επιχειρήσεις στις οποίες το ισοζύγιο που βγαίνει από την Εργάνη δείχνει ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις τον μήνα Αύγουστο. Άρα όπου εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα, μέσω της Εργάνης, ενός πολύ σημαντικού και χρήσιμου εργαλείου, θα γίνονται έλεγχοι».

Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, σε βάθος πενταετίας

«Η μείωση των εισφορών δεν αποτελεί απλή προεκλογική τοποθέτηση, αλλά κεντρική πολιτική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

«Μέσα από τη μείωση των εισφορών, συνδυαστικά με ένα πολύ καλό ελεγκτικό σώμα που θα παρακολουθεί την αγορά εργασίας και με ένα αναπτυξιακό πολιτικό περιβάλλον που ήδη έχει εμφανιστεί στη χώρα μας με την αλλαγή της κυβέρνησης, θα διαμορφώσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αυξηθούν οι προσλήψεις στη χώρα, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος που βρίσκεται σήμερα στο 40,56%. Μέσα από αυτή τη μείωση που θα γίνει σε βάθος πενταετίας και το ύψος της θα είναι 5 μονάδες θα διαμορφώσουμε ένα κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνονται ευκολότερα προσλήψεις και θα είναι ελκυστικότερες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά, όπως διευκρίνισε. «Κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα ποσοστό μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές του μη μισθολογικού κόστους, της μισθωτής εργασίας. Σε βάθος 5ετίας θα είναι πέντε μονάδες. Πρόκειται για μεγάλη μείωση. Ήδη είχε μειωθεί έξι μονάδες το 2012-2014. Η επόμενη μείωση των 5 μονάδων θα δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων στη χώρα μας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης