Γιατί η Αθήνα «ζορίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

siriza_main

Δυστοκία και εμφύλιος στις φράξιες της Κουμουνδούρου για τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες - Οι δημοσκοπήσεις και οι σκέψεις για... στήριξη του Παύλου Γερουλάνου

Δυστοκία επικρατεί στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με παράγοντα που συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες. Και τι διεργασίες!
Το κόμμα έχει παραγγείλει όχι μία, ούτε δύο, αλλά πολλές κρυφές δημοσκοπήσεις που αφορούν πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, χωρίς όμως να έχει βρει ακόμα εκείνο που θα του εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή πορεία. Το ίδιο έκανε και για την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία δοκίμασε και συνέκρινε την απήχηση της Ρένας Δούρου, του Νίκου Παππά και του Αλέξη Χαρίτση. Προς μεγάλη απογοήτευση, όμως, και τα τρία αυτά πρόσωπα απέτυχαν να αποσπάσουν την επιδοκιμασία των ερωτώμενων. Ιδια και χειρότερη είναι λοιπόν η κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φλερτάρει με πολλούς δυνητικούς υποψήφιους, οι οποίοι στο τέλος κρίθηκαν ακατάλληλοι να σηκώσουν τέτοιο βάρος. Με την τυπική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη, μάλιστα, όχι μόνο αποσαφηνίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο προεκλογικός χάρτης, αλλά και μεγάλωσε η πρόκληση που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Δεν είναι μυστικό ότι το ζήτημα αυτό όχι μόνο έχει απασχολήσει, αλλά έχει διχάσει τις κυβερνητικές φατρίες, οι οποίες έχουν φτάσει στα όρια του εμφύλιου σπαραγμού. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι μία ομάδα μέσα στην κυβέρνηση -και μάλιστα ιδιαίτερα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα- πρότεινε ως διέξοδο την υποστήριξη του Κώστα Μπακογιάννη! Συνεργάτης του πρωθυπουργού, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη πολλών στελεχών, μεταξύ αυτών και υπουργών, εξέφρασε την άποψη ότι με τον τρόπο αυτό θα υπήρχαν πολλαπλά οφέλη. Από τη μία θα αιφνιδίαζαν την αξιωματική αντιπολίτευση, στριμώχνοντας ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη θα αποδείκνυαν εμπράκτως τη «διάθεσή μας να μην κινηθούμε μικροκομματικά, αλλά υπερκομματικά». «Εξάλλου και ο ίδιος ο Μπακογιάννης ως υπερκομματική επιλογή πλασάρεται», μας λέει το ίδιο στέλεχος. Τέλος, ως κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα γλίτωνε την ηχηρή έλλειψη μιας ανταγωνιστικής υποψηφιότητας που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο ή τουλάχιστον να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Σε αυτή την πρόταση, όμως, αντέδρασε σφόδρα μια άλλη ομάδα του κόμματος, η οποία απέρριπτε μετά βδελυγμίας και την επιλογή του Παύλου Γερουλάνου ως ελιτίστικη. Χαρακτηριστική είναι μεταμεσονύκτια συζήτηση σε γνωστό στέκι του Παγκρατίου, όπου μια παρέα προβεβλημένων στελεχών σχολίαζε ότι είναι «αστείο να μιλάμε ταξικά, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των πολλών και να δίνουμε χρίσμα στον Γερουλάνο, ο οποίος εκπροσωπεί τους λίγους». Τι και αν η συγκεκριμένη παρέα αποφάσισε να απολαύσει αμέσως μετά ένα πανάκριβο ουίσκι, η τιμή του οποίου είναι απαγορευμένη για τους πολίτες τα συμφέροντα των οποίων λένε ότι προστατεύουν.

Η πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι οι υποψήφιοι για τους δύο μεγάλους δήμους θα επιλεγούν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συνεργασία του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έχει ήδη αναβαθμισμένο ρόλο ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερη επιρροή. Κοινό μυστικό αποτελεί ότι κινείται παρασκηνιακά επιχειρώντας να προωθήσει άτομα της επιρροής του και προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα άτυπο αντίβαρο στο Μαξίμου. Πάντα με επίκεντρο τον ίδιο, άντε και συμπλέοντας συχνά πυκνά με τον Νίκο Φίλη.

Στο παρασκήνιο

Ο τελευταίος πρότεινε ως υποψήφιο δήμαρχο τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., επιλογή που υποστήριξε και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ωστόσο, η δημόσια άρνηση του Μπελαβίλα προκάλεσε θυμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που έκανε λόγο για «δημόσια απόρριψη που δεν ήταν αναγκαία». Στέλεχος που έχει εικόνα των σχετικών συζητήσεων και τηλεφωνημάτων που έγιναν στην Κουμουνδούρου το μεταφέρει πιο απλά: «Φάγαμε μια χυλόπιτα, προτού καν υπάρξει φλερτ».

Οπως και να έχει, τη στιγμή που Τσίπρας και Σκουρλέτης συνεργάζονται στενά για τις δημοτικές εκλογές, ο γραμματέας του κόμματος διατηρεί την ατζέντα του. Κάτι, άλλωστε, που γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως λέγεται ότι προσδοκά από τον απείθαρχο επικεφαλής της Κουμουνδούρου να πείσει τον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ να μη σκέφτεται με τους όρους της εποχής του 3%-4%. Αυτό, όμως, δεν έχει επιτευχθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι αυτό που βάζει τρικλοποδιές στα κυβερνητικά ανοίγματα. Τι κι αν το Μαξίμου έδωσε τις ευλογίες του στην υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη; Στελέχη απ’ όλη την Κρήτη και οι νομαρχιακές οργανώσεις του Ηρακλείου και του Λασιθίου αντέδρασαν. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του δημάρχου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη και της δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Δήμο Αθηναίων που εκ των πραγμάτων αποτελεί το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα. Παρότι ακούστηκε έντονα το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η πραγματικότητα είναι ότι αν και σχετική πρόταση έπεσε στο τραπέζι, δεν ακούμπησε! Στα ενδότερα του Μαξίμου αυτό που συζητήθηκε σοβαρά ήταν μια υποψηφιότητα τύπου Σακελλαρίδη, αλλά όχι του ίδιου.

«Δεν τραβάνε»

Αν και το επιχείρημα που αφήνει να διαρρεύσει το Μαξίμου είναι ότι προτιμάει άφθαρτα νέα πρόσωπα, καθώς δεν θέλει να θυσιάσει κορυφαίους υπουργούς, όπως τον Αλέξη Χαρίτση και την Εφη Αχτσιόγλου, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Οι παραπάνω υπουργοί δεν τραβάνε ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις. Σε κλειστές συσκέψεις έχει εκφραστεί η άποψη πως αν καταβαραθρωθεί ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αυτό θα συνιστά μεγάλο πολιτικό πλήγμα, το οποίο θα επηρέαζε και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ψάχνοντας λοιπόν νέα, άφθαρτα και συμπαθητικά πρόσωπα, με τα οποία θα μπορούσε να ταυτιστεί ο κόσμος, προτάθηκε και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Σε αυτόν είχε αρχικά ποντάρει και το ΚΙΝ.ΑΛ. πριν από την επικράτηση του Παύλου Γερουλάνου. Εντός ΣΥΡΙΖΑ μέτρησαν θετικά την καταγωγή του, καθώς είναι γιος του αείμνηστου Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς. Για την ακρίβεια στο Μαξίμου ακούστηκε το εξής σχόλιο: «Και συσπειρώνει το κοινό μας και επιβεβαιώνει το άνοιγμά μας προς το Κέντρο». Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή. Πόσο μάλλον όταν το Μεταναστευτικό είναι η αρμοδιότητά του στον δήμο μέχρι σήμερα.

Το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου φαβορί κατά πολλούς, άργησε να πέσει στο τραπέζι. Πέρα από την ηλικία του, καθώς είναι μόλις 35 ετών, ο υφυπουργός Εργασίας έχει δύο πλεονεκτήματα. Είναι παιδί του Μαξίμου και επιλογή του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ενώ ενώνει Μαξίμου και Κουμουνδούρου, μια και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις του κομματικού μηχανισμού. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να χτιστεί ως το αυτοδημιούργητο νέο παιδί που δεν έχει πλάτες, ενώ δεν φοβάται να τα βάλει με την οικογενειοκρατία και το κατεστημένο. Οι κρυφές δημοσκοπήσεις, όμως, ήταν αποθαρρυντικές, καθώς έδειξαν ότι πρόκειται για ένα κυβερνητικό στέλεχος που παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ιδιαίτερα απασχολημένος με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καλούμενος να λύσει γρίφους όχι μόνο στην πρωτεύουσα. Αυτός είναι που έχει αναλάβει να μοιράσει το χρίσμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εξ ου και ταξιδεύει συνεχώς. Η επίσκεψή του στην Πάτρα είχε ως στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τριχοτομημένος ως προς την επιλογή υποψηφίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η μία τάση προτείνει να στηριχτεί από τον πρώτο γύρο η υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα.

Επιμένουν σε αυτόνομα ψηφοδέλτια

Εκτός από την Πάτρα, πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να πείσει αρκετά στελέχη να στηρίξουν εξωκομματικούς. Οι περισσότεροι επιμένουν σε αυτόνομα ψηφοδέλτια ώστε το κόμμα να τεστάρει τις δυνάμεις του. Την ίδια ώρα άλλοι θεωρούν πλέον -μετά και τις σχετικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού- μονόδρομο τις συνεργασίες.Ενας ακόμα κυβερνητικός πονοκέφαλος έρχεται από τον Βορρά και συγκεκριμένα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς όσο δεν αποφασίζει ο Γιάννης Μπουτάρης αν θα είναι τελικά υποψήφιος, μεγαλώνει και η ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου και όχι μόνο δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για μια κωλυσιεργία που μυρίζει προσωπικούς σχεδιασμούς. Η αλήθεια είναι ότι πλέον έχουν διεξαχθεί πολλές και ενδελεχείς συζητήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει το επόμενο διάστημα κοινός βηματισμός. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και τηλεφώνημα από την Αθήνα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του.

Παρ’ όλα αυτά, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά παράλληλα δικό του άνθρωπο στη συμπρωτεύουσα. Ακόμα και αν δεν διεκδικήσει αυτή τη φορά τη δημαρχία, ο στόχος είναι να είναι ο άνθρωπος του Μαξίμου την επόμενη μέρα στον δήμο. Το ενδεχόμενο να παίξει αυτό τον ρόλο η Κατερίνα Νοτοπούλου δεν έχει ακόμα αποκλειστεί. Το Μαξίμου είναι σχετικά ευχαριστημένο από αυτήν, αν και αναγνωρίζει ότι επικοινωνιακά ακόμα χωλαίνει. «Ενας έμπειρος αντίπαλος θα την έκανε κομματάκια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμα παραμένει γρίφος το πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας να είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί, αλλά λέγεται ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο Μάρκος Μπόλαρης έχει ένα ταλέντο να μιλάει σε ακροατήρια που ακόμα και σήμερα γυρνούν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.

fot2
Νάσος Ηλιόπουλος
fot1
Νίκος Μπελαβίλας
lefteris-papagiannakis
Λευτέρης Παπαγιαννάκης

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Κarletos

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΑΤΡΙΑ : Κοινος στοχος = ΕΞΟΥΣΙΑ Κοινη μεθοδολογια = ΨΕΜΑ Κοινο χαρακτηριστικο = ΙΝΤΡΙΓΚΑ Κοινο αποτελεσμα = ΧΑΟΣ

ΒορειοΕλλαδιτης ετων 46

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ Β .ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΩ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ . ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ , ,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΡΥΦΤΙΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ !

Φούμο

Πίσα και κατράμι. Και εάν θα πάτε να "¨κρυφτήτε" πίσω από τον κ Γερουλάνο, τότε η ασφαλέστερα αμετάτρεπτη ΨΗΦΟΣ θα είναι ένα αγέρωχο "μονοκούκι-καρφωτό" ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Η ψήφος προς τον υιό θα είναι και μία ελάχιστη ανταπόδοση προς τον πατέρα, τον Παύλο Μπακογιάννη. Τον Πολιτικό Οραματιστή για μία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΕΡΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΡΑΜΑ που τον καταδίκασε στο "μαύρο το σκοτάδι", δια χειρός τών γνωστών πληρωμένων δολοφόνων (που κάποιοι μετρούν αντιδράσεις, με άδειες μετά οδοιπορικών χλεύης, πριν να τους αποφυλακίσουν).

PORFYROGENNITOS

Ηλίας Κασιδιάρης για να τρελαθούν τα κουμούνια και οι φιλελέδες...

λενιω

ποιος Μπακογιάννης ρε θα είναι δήμαρχος διαβάζω??? χαχαχαχαχαχα....τον λαθρολάγνο, τον υπέρ γκει παρελάσεων, γάμους ομοφυλοφίλων, υιοθεσιών και εξω αποδίτικα??? περιμένετε......η Αθήνα αιμορραγεί απο όλα αυτά και θα τον ψηφίσετε ρε πρόβατα??? αχαχαχαχαχα

Μαριώ

Που πας ρε Καραμήτρο, θέλεις να σχολιάσεις κιόλας τραχανοπλαγιά...χαχαχαχχαχαχ

Μ.Πασοκ

Επειδη ασχολούμαστε εντατικά με την αυτοδιοίκηση ,στην βόρεια ελλαδα και κυρίως σε μακεδονια και θρακη,παρακαλανε να κρυφτούν σε δημοκρατικά ψηφοδέλτια για να μην φανούν και ή έλλειψη....,ηρώων αλλά και τεράστια πολική τους απογυμνωση.ΤΟ φούμο που θα φάνε θα είναι ανεπανάληπτο.Κυριως ή άλλη μέρα θα είναι για αυτούς άνευ προηγουμένου.

22

κυριοι το πρωτο βατερλω του συριζα θα ειναι οι δημοτικες και περιφερειακες εκλογες,θα γελασει καθε πικραμενος,με σιγουρια σας λεω οτι η αργολιδα εχει 4 δημους σε κανεναν δημο δεν θα κατεβασει υποψηφιο δημαρχο ο συριζα,διοτι τους εχουν λαος και στελεχη γυρισει την πλατη,.

@

Τα καλά άρθρα, όπως αυτό, θα πρέπει να φέρουν την υπογραφή του συντάκτη τους. Μπράβο του. Ζωντανό και δομημένο. Ασχετα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι!!! Σπάνιο για το Π.Θ.!!!!!!!!!!!!!

ΑΛ6

Τι λες για συνεργασια με Χρυση Αυγη;

Armi

Η συγκεκριμένη παρέα αποφάσισε να απολαύσει αμέσως μετά ένα πανάκριβο ουίσκι, η τιμή του οποίου είναι απαγορευμένη για τους πολίτες τα συμφέροντα των οποίων λένε ότι προστατεύουν.... Φοβερό ρεπορτάζ (του κ@@ου μάλλον), πιο αντί-συριζα πεθαίνεις.

Maver

ρε συ, οταν λες οτι εκπροσωπείς τους πολλούς ή τους φτωχους δεν μπορεί να ζεις μέσα στην χλίδα ή να έχεις συνήθειες λεφτάδων..Αυτο δεν το καταλαβαίνεις ή είσαι σανοφάγος ολκής?

Sarmi

Τα φτύνεις τα κουκούτσια όταν μασάς τον ταραμά γκασμά μου;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ktirio_nd

«Αποφάσισαν ετσιθελικά στην πλατεία Συντάγματος να τοποθετηθούν τα προεκλογικά περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ρένας Δούρου, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Παύλου Γερουλάνου και επέβαλαν στη ΝΔ και τον Γιώργο Πατούλη να τοποθετήσουν τα δικά τους στην πλατεία Κλαυθμώνος» καταγγέλλει η ΝΔ

1
vasilis-kegeroglou

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ υπενθύμισε ότι η διαδικασία λειτουργίας του νέου αερολιμένα Ηρακλείου ξεκίνησε με πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών και πολιτικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ το 2003

prokopis-menendes-ean

Για να είσαι συνεπής σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με τον αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

14
mitsotakis_livadeia

Για «fake news» κατηγορεί την εφημερίδα «Δημοκρατία» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο ότι δήθεν ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε ότι θα κόψει το δώρο Χριστουγέννων - Τι απαντούν από την εφημερίδα «Δημοκρατία»

49